Civilizáció

Az éhségvírus szaporodik: a 3C

Az éhségvírus szaporodik: a konfliktusok, a Covid-19 és az éghajlat halálos receptje felgyorsítja a világ éhezését.

Etiópiai nő vitázik a segélyszervezeti ételosztáson Agulában, 2021 májusában. A háború sújtotta térségben 350 ezren éheznek | Szerzői jogok Ben Curtis/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Másfél évvel a Covid-19 világjárvány kezdete óta az éhség okozta halálesetek száma meghaladja a vírusét, olvasható az OXFAM legújabb jelentésében, melynek címe “Az éhség vírusa szaporodik”. A folyamatos konfliktusok a világjárvány okozta gazdasági zavarokkal és az egyre súlyosbodó éghajlati válsággal együtt elmélyítették a szegénységet és a katasztrofális élelmezési bizonytalanságot a világ éhséggócaiban, az éhínség új epicentrumaiban növekedést hoztak.

A legrosszabb még hátravan, hacsak a kormányok nem kezelik sürgősen az élelmezésbiztonság hiányát és annak kiváltó okait. Ma valószínűleg percenként 11 ember hal meg akut éhezés miatt, amely a három halálos C-vel – konfliktus (conflict), Covid-19, és az éghajlati válsággal (climate crisis) – függ össze. Ez az arány meghaladja a jelenlegi világjárvány okozta halálozás, amely 7 ember/perc.

A kormányoknak az éhezés elleni sürgős válaszlépések és a szociális védelmi programok finanszírozására kell összpontosítaniuk, hogy most életeket menthessenek, ahelyett, hogy olyan fegyverüzleteket kötnének, amelyek állandósítják a konfliktusokat, a háborút és az éhezést.

Katasztrofális éhínségspirál

Az adatok a 2019 végétől 2021 júniusáig tartó időszak IPC 5 adatain alapulnak. Forrás: GRFC-jelentés, 2021. április.*

Az éhezés legsúlyosabb szintje a világjárvány óta spirálisan emelkedett. Az éhínséghez hasonló körülmények között élő emberek száma drasztikusan megnőtt, és elérte az 521 814 főt Etiópiában, Madagaszkáron, Dél-Szudánban és Jemenben. Ez több mint 500%-os növekedést jelent a világjárvány 2019 végi kezdete óta, amikor Dél-Szudánban és Jemenben 84 500 ember éhezett éhínséghez hasonló körülmények között.

Cselekednünk kell, hogy igazságosabb, rugalmasabb és fenntarthatóbb módokat teremtsünk a világ élelmezésére. A fenntarthatóság pedig elképzelhetetlen két dolog nélkül, az egyik a népességrobbanás megállítása és stabilizálása, a másik a karbonsemlegesség.

* GRFC-jelentés, 2021. április

Rampasek, László A.
Forrás: OXFAM International

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

4 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago