Civilizáció

Meddig bírja még a Föld?

Ez itt a kérdés – Meddig bírja még a Föld? – 2021. március 26-i adása 3 tudóssal. Színvonalas beszélgetés szakemberektől, mely sok embert gondolkodásra késztethet.

Ez itt a kérdés – Meddig bírja még a Föld? (2021. március 26.)
Gulyás István vendégei:
Ferencz Orsolya – űrkutatásért felelős miniszteri biztos
Hetesi Zsolt – fizikus
Timár Gábor – geofizikus

Elsőre azt sem gondolnánk, hogy a környezetvédelem és az űrkutatás milyen szoros kapcsolatban állnak. De vajon a világűrben keresendő a jövő, vagy itt a Földön élhet tovább az emberiség még sok millió évig? Új életet lehetőségeit kutatjuk a Marson vagy kihasználjuk a bolygónk adta lehetőségeket? Meddig bírja még a Föld?

Charles Darwin geológiai megfontolások és számítások alapján több milliárd évesre becsülte a Földet. Nem sokkal Darwin után William Thomson (matematikus) a Föld lehűléséből következtetve százmillió évre tippelt, majd később, ekkor már Lord Kelvin néven ezt húszmillió évre pontosította – hangzott el az M5 Ez itt a kérdés című műsorában.

Húszmillió év megdöbbentően kevés idő a Föld és a földi élet kialakulására: ennek az ellentmondásnak a feloldása a 19. század közepének egyik központi tudományos témája volt.

Megjegyzés: Az ezzel kapcsolatos bizonytalanságok a múlt század elejére tisztázódtak. A Föld korát illetően kialakult a tudományos konszenzus, miszerint megközelítőleg 4,55 milliárd éves. [1][2] Az eddig talált legősibb fosszília tanúbizonysága szerint pedig az élet legalább 3,5 milliárd évvel ezelőtt megjelent a bolygón.[3]

Napjainkban természeti katasztrófák sora, földrengések, áradások pusztítanak. A gleccserek olvadása vagy éppen az extrém időjárási viszonyok okozhatnak fejtörést a tudósoknak. A klímakutatók globális felmelegedésről beszélnek.

Elsőre azt sem gondolnánk, hogy a környezetvédelem és az űrkutatás milyen szoros kapcsolatban állnak. De vajon a világűrben keresendő a jövő, vagy itt a Földön élhet tovább az emberiség még sok millió évig? Új életet lehetőségeit kutatjuk a Marson vagy kihasználjuk a bolygónk adta lehetőségeket? Meddig bírja még a Föld?

Kötelező ismeretanyagot nyújt a videóban látható és hallható beszélgetés.

Forrás: M5 | HIRADO.HU

[1] https://www.scientificamerican.com/article/how-science-figured-out-the-age-of-the-earth/
[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0012821X80900242
[3] https://phys.org/news/2017-12-oldest-fossils-life-earth-began.html

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

5 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago