Civilizáció

Kontextusban a csendes-óceáni északnyugati hőhullám

Június 26-án kezdődött és egy hétig tartott, amikor egy hatalmas “hőkupola” telepedett a Csendes-óceán északnyugati részére, és az Észak-Amerikában valaha megfigyelt legszélsőségesebb hőviszonyokat hozta létre. Az átlagot 22 Celsius-fokkal meghaladó, rekordot jelentő hőmérsékleti értékekkel ez a hőhullám jelentős globális médiavisszhangot váltott ki.

Az alábbiakban a Berkeley Earth hét forrást gyűjtött össze, hogy segítsen összefüggésbe hozni ennek a történelmi jelentőségű hőségeseménynek a nagyságrendjét.

1./ Nagyon meleg volt a Csendes-óceán északnyugati részén.

2./ Ez volt az egyik legsúlyosabb nyári hőhullám, amelyet Észak-Amerikában valaha is feljegyeztek.

3./ A Berkeley Earth’s Surface Temperature data set (BEST) lehetővé teszi a közelmúltbeli és történelmi hőmérsékleti trendek megjelenítését és letöltését a júniusi hőhullám által érintett számos helyen.

Az érintett régiók közül sokan 1950 óta mintegy ~1,1 °C-kal (2,0 °F) melegedtek. Ez valamivel kevesebb, mint a szárazföldön ez idő alatt tapasztalt átlagos felmelegedés.

Az alábbi linkekre kattintva az egyes helyszínek adatlapjára navigálhat:

Washington State | Oregon | Seattle | Portland | Vancouver | Canada

4./ Az Egyesült Államokban a nyarak az elmúlt 50 év során ~0,8 °C-kal melegedtek.

Ez a felmelegedés mértéke kisebb, mint a szárazföldön a nyári felmelegedés átlagos mértéke. Ennek ellenére még mindig elegendő ahhoz, hogy a forró időjárás és a rekordmagas hőmérsékleti értékek növekedésére számítsunk.

5. Igen, a szélsőséges hőséges események a globális felmelegedésnek és az éghajlatváltozásnak tulajdoníthatók.

Az éghajlatkutatók egyetértenek abban, hogy a hőhullámok és a szélsőséges hőséges események a globális felmelegedés következtében egyre valószínűbbé és szélsőségesebbé válnak. A környezeti hőmérséklettel való egyszerű és közvetlen kapcsolatuk révén a hőhullámok a globális felmelegedéssel a legközvetlenebbül összefüggésbe hozható időjárási szélsőségek közé tartoznak. Bár a tudósok biztosak abban, hogy a globális felmelegedés miatt a hőhullámok súlyosabbá válnak, a globális felmelegedésnek a csendes-óceáni északnyugati hőhullámra (vagy bármely más hőhullámra) gyakorolt hatásának mértékét csak idővel lehet felmérni.

A Carbon Brief összeállította ezt a cikket, valamint ezt az interaktív térképet, amely elmagyarázza, hogyan határozzák meg az éghajlatkutatók, hogy a szélsőséges időjárási események összefüggésben vannak-e az éghajlatváltozással, vagy a várható szórás tartományába esnek-e.

6. Összességében 2021 jóval hűvösebb évnek ígérkezik, mint 2020, azonban továbbra is jelentős regionális eltérések maradnak.

A hőhullámok ellenére.

A rekordot jelentő 2020-as év után 2021 első négy hónapját a Csendes-óceánban mostanra gyengülő La Nina-mintázat lehűlő hatása jellemezte; az áprilisig jelentett hőmérsékleti adatok alapján 2021 a 7. legmelegebb év lesz. Ugyanakkor továbbra is jelentős regionális eltérések tapasztalhatók, és az Északi-sarkvidék, Ázsia és a Közel-Kelet területein mind jelentős meleg volt áprilisban.

7. Az e heti történelmi “hőgomolygásról” bővebben olvashat a Berkeley Earth nemrégiben megjelent médiabeszámolójában.

Dr. Robert Rohde és Dr. Zeke Hausfather, a Berkeley Earth klímakutatóinak további kommentárjai és meglátásai a történelmi hőhullámmal kapcsolatban az alábbi linkeken keresztül érhetők el.

Climate change may cause historic heatwaves more often than once every 1,000 years, experts say – via ABC News

Here’s what’s causing record temperatures in the Pacific Northwest – via The Washington Post

First thing: officials warn historic heatwave in North America is just the beginning – via The Guardian

[VIDEO] Northwest heatwave causes blackouts, damage, and health risks – via NBC News

‘Hard to comprehend’: experts react to 121 degrees in Canada – via The Washington Post

Forrás:

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

6 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago