Az éhségvírus szaporodik: a 3C

Az éhségvírus szaporodik: a konfliktusok, a Covid-19 és az éghajlat halálos receptje felgyorsítja a világ éhezését.

Az éhségvírus szaporodik: a 3C | ClimeNews - HírportálEtiópiai nő vitázik a segélyszervezeti ételosztáson Agulában, 2021 májusában. A háború sújtotta térségben 350 ezren éheznek | Szerzői jogok Ben Curtis/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Másfél évvel a Covid-19 világjárvány kezdete óta az éhség okozta halálesetek száma meghaladja a vírusét, olvasható az OXFAM legújabb jelentésében, melynek címe “Az éhség vírusa szaporodik”. A folyamatos konfliktusok a világjárvány okozta gazdasági zavarokkal és az egyre súlyosbodó éghajlati válsággal együtt elmélyítették a szegénységet és a katasztrofális élelmezési bizonytalanságot a világ éhséggócaiban, az éhínség új epicentrumaiban növekedést hoztak.

A legrosszabb még hátravan, hacsak a kormányok nem kezelik sürgősen az élelmezésbiztonság hiányát és annak kiváltó okait. Ma valószínűleg percenként 11 ember hal meg akut éhezés miatt, amely a három halálos C-vel – konfliktus (conflict), Covid-19, és az éghajlati válsággal (climate crisis) – függ össze. Ez az arány meghaladja a jelenlegi világjárvány okozta halálozás, amely 7 ember/perc.

Amíg a kecskenyáj robban, nem szűnik meg az éhezés

A kormányoknak az éhezés elleni sürgős válaszlépések és a szociális védelmi programok finanszírozására kell összpontosítaniuk, hogy most életeket menthessenek, ahelyett, hogy olyan fegyverüzleteket kötnének, amelyek állandósítják a konfliktusokat, a háborút és az éhezést.

Katasztrofális éhínségspirál

Az éhségvírus szaporodik: a 3C | ClimeNews - Hírportál
Az adatok a 2019 végétől 2021 júniusáig tartó időszak IPC 5 adatain alapulnak. Forrás: GRFC-jelentés, 2021. április.*

Az éhezés legsúlyosabb szintje a világjárvány óta spirálisan emelkedett. Az éhínséghez hasonló körülmények között élő emberek száma drasztikusan megnőtt, és elérte az 521 814 főt Etiópiában, Madagaszkáron, Dél-Szudánban és Jemenben. Ez több mint 500%-os növekedést jelent a világjárvány 2019 végi kezdete óta, amikor Dél-Szudánban és Jemenben 84 500 ember éhezett éhínséghez hasonló körülmények között.

Cselekednünk kell, hogy igazságosabb, rugalmasabb és fenntarthatóbb módokat teremtsünk a világ élelmezésére. A fenntarthatóság pedig elképzelhetetlen két dolog nélkül, az egyik a népességrobbanás megállítása és stabilizálása, a másik a karbonsemlegesség.

* GRFC-jelentés, 2021. április

Rampasek, László A.
Forrás: OXFAM International

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.