Civilizáció

Az első klímaügyi zsarolási per

Az első klímaügyi zsarolási per szerint a nagy olajcégek állnak a nyilvánosság megtévesztésére irányuló összeesküvés mögött

A hurrikán sújtotta Puerto Rico városai által indított polgári per ügyvédje leírja, miért alkalmazza a maffiafőnökök ellen használt törvényeket.

Humacao, Puerto Rico, 2017. szeptember 20-án a Maria hurrikán lecsapása után. Fényképek: Carlos Giusti/AP

A maffiafőnökök, motorosbandák, futballvezetők és nemzetközi csalók elleni bukásra használt zsarolási törvényeket fogják kipróbálni az olaj- és szénipari vállalatok ellen, amelyeket azzal vádolnak, hogy összeesküvést szőttek a közvélemény megtévesztésére az éghajlati válsággal kapcsolatban.

Egy ambiciózus lépés keretében a 2017-ben a Maria hurrikán által elpusztított Puerto Ricó-i közösségek által indított perben megpróbálják felelősségre vonni a fosszilis tüzelőanyag-ipart “évtizedes megtévesztésért”.

“Puerto Rico az éghajlatváltozás által leginkább érintett helyek egyike a világon. Olyan bizonytalan helyzetben van – minden fronton sújtja őket a hurrikánok, a viharhullámok, a hőség, a korallfehéredés -, hogy tökéletes helyszín egy éghajlati perhez” – mondta Melissa Sims, a Milberg felperesek ügyvédi irodájának vezető jogásza.

Az 1970-es Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (Rico) Act eredetileg a maffiához hasonló bűnszervezetek elleni küzdelemre szolgált, de azóta a polgári bíróságokon az opioidok, a gépjárművek kibocsátása, sőt az e-cigaretta által okozott károk szervezett bűnözési ügyekként történő peresítése során is alkalmazzák.

Most, az első éghajlatváltozással kapcsolatos Rico ügyben azt állítják, hogy a nemzetközi olaj- és szénipari vállalatok, kereskedelmi szövetségeik, valamint fizetett kutatóközpontok, tudósok és egyéb ügynökök hálózata összeesküdött a nyilvánosság – különösen Puerto Rico lakosainak – megtévesztésére az üvegházhatású gázokat kibocsátó termékeik és az éghajlatváltozás közötti közvetlen kapcsolatról.

Ez a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos vállalkozás, amely a per szerint továbbra is működik, az alperesek által a profit maximalizálása érdekében előre látott – de eltitkolt – éghajlati katasztrófák által okozott károk sokaságát eredményezte.

A felperesek 16 Puerto Ricó-i önkormányzat – olyan városok, amelyeket 2017 szeptemberében két hatalmas hurrikán, az Irma és a Maria sújtott súlyosan, ami több ezer halálesetet, élelmiszerhiányt, széles körű infrastrukturális károkat és az USA történetének leghosszabb áramszünetét eredményezte.

Sims, a vezető jogtanácsos elmondta: “Ami ebben a [Rico] ügyben más, az az, hogy a vállalkozásuk írásban is megvan – a rivális vállalatok, fedőszervezeteik, tudósaik és egyesületeik döntése, hogy közösen lépnek fel a közvélemény megváltoztatása érdekében a fogyasztói termékeik használatával kapcsolatban, olyasmit mondva az embereknek, amiről tudták, hogy nem igaz.”

A per szerint (.PDF) – amelyet az Egyesült Államok Puerto Ricó-i szövetségi kerületi bíróságán nyújtottak be – az összeesküvés bizonyítékai 1989-re nyúlnak vissza, amikor az alperesek, köztük az ExxonMobil, a Shell, a BP és a Rio Tinto, egyénileg és szakmai szövetségeken keresztül létrehozták a Globális Éghajlatkoalíciót (GCC) mint “nonprofit társaságot, hogy befolyásolják, reklámozzák és előmozdítsák a fosszilis üzemanyagipar érdekeit azáltal, hogy hamis információkat adnak fogyasztóiknak és a széles nyilvánosságnak”.

Azt állítja, hogy az úgynevezett rivális vállalatok közös céllal – a fogyasztók megtévesztése és a zűrzavar eloszlatása a fosszilis tüzelőanyagok magas és nyereséges eladásának fenntartása érdekében – szövetkeztek, és hogy a GCC egy propagandagépezet volt, amelyet kifejezetten a Kiotói Jegyzőkönyv, az éghajlatváltozás elleni küzdelem első jelentős nemzetközi erőfeszítése ellen hoztak létre. Ennek érdekében 1998-ban írásos cselekvési tervet dolgoztak ki, hogy félrevezessék a fogyasztókat, meggyőzve őket arról, hogy a “globális felmelegedés” nem következik be, és ha mégis bekövetkezik, akkor nincs tudományos konszenzus arról, hogy a fosszilis tüzelőanyagok a hibásak.

Más szóval, a cselekvési terv állítólag az éghajlatváltozás tagadására irányuló terv volt, amelyet a kutatóközpontokba, kutatóintézetekbe, kereskedelmi csoportokba és PR-cégekbe fektetett sötét pénzek hálózatán keresztül hajtottak végre, és egy olyan nyílt végű vállalkozás útitervét adta meg, amelyet még ma is végrehajtanak.

A kereset szerint az olaj- és szénipari vállalatok tudták, hogy Puerto Rico “könnyű célpont”, mivel földrajzi elhelyezkedése miatt a sziget és lakosai különösen kiszolgáltatottak a szén-dioxid-kibocsátásból származó termékeik által okozott éghajlatváltozással – nevezetesen a forróbb és csapadékosabb viharokkal, a szélsőséges hőséggel és a tengerszint emelkedésével – szemben.

Az elmúlt két évtizedben Puerto Rico – Haitivel és Mianmarral együtt – a Germanwatch klímakockázati indexe szerint (,PDF) azon három terület közé tartozott, amelyet a szélsőséges időjárás – viharok, áradások, hőhullámok és aszályok – a leginkább érintettek, és amelyek az üvegházhatású gázok által okozott, ember okozta globális felmelegedés miatt egyre intenzívebbé válnak. Szeptemberben az Ian hurrikán a sziget nagy részét áram és víz nélkül hagyta, valamint olyan alapvető infrastruktúrákat rongált meg, mint az utak és hidak.

A 2017-es viharokból eredő károk – és a szigetet a jövőben sújtó súlyosabb éghajlati katasztrófák valószínűsége – az alperesek cselekedeteinek és mulasztásainak köszönhető, mivel az olaj- és szénipari vállalatok, valamint világméretű társtulajdonosaik együttesen felelősek az üvegházhatású gázok legalább 40,01%-áért – állítja a kereset.

Ez a legújabb a települések – városok és községek – által indított polgári csoportos keresetek hullámában, amelyeket a lakosoknak okozott károkkal vádolt vállalatok és szervezetek ellen indítottak. Sims szerint, aki Puerto Ricó-i önkormányzatokat is képviselt opioidperekben, amelyek kártérítést eredményeztek, a városok szinte korlátlanul használhatják a kellemetlenségekre vonatkozó törvényeiket és helyi rendeleteiket.

Sims, aki republikánus és keresztény, azt mondta: “A városok országszerte ráébredtek erre a hatalomra, és szinte mini főügyészként kezdik gyakorolni jogaikat. Mostanában gyakran ők indítanak elsőként ügyeket az opioidok, a Juul elektronikus cigaretta, a környezetszennyezés, a fordított vörös vonalasítás és most már az éghajlatváltozás ügyében, élve a zsarolásra vonatkozó és más törvények szerinti jogaikkal, amelyek finomhangolásában az évek során segítettünk.” – mondta.

Hét olajcég, három szénipari vállalat, valamint több száz szervezet és operatív szereplő szerepel a vádlottak között, akiket többek között fogyasztói csalással, zsarolással, trösztellenes küzdelemmel, csalárd félrevezetéssel, csalásra irányuló összeesküvéssel, termékfelelősséggel és jogalap nélküli gazdagodással vádolnak.

Az American Petroleum Institute és a National Mining Association nem válaszolt a megkeresésekre. Az alperesek közül többen is nyilatkoztak a pert bírálva.

Forrás: The Guardian


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

5 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago