Az első klímaügyi zsarolási per

Az első klímaügyi zsarolási per szerint a nagy olajcégek állnak a nyilvánosság megtévesztésére irányuló összeesküvés mögött

A hurrikán sújtotta Puerto Rico városai által indított polgári per ügyvédje leírja, miért alkalmazza a maffiafőnökök ellen használt törvényeket.

Az első klímaügyi zsarolási perHumacao, Puerto Rico, 2017. szeptember 20-án a Maria hurrikán lecsapása után. Fényképek: Carlos Giusti/AP

A maffiafőnökök, motorosbandák, futballvezetők és nemzetközi csalók elleni bukásra használt zsarolási törvényeket fogják kipróbálni az olaj- és szénipari vállalatok ellen, amelyeket azzal vádolnak, hogy összeesküvést szőttek a közvélemény megtévesztésére az éghajlati válsággal kapcsolatban.

Egy ambiciózus lépés keretében a 2017-ben a Maria hurrikán által elpusztított Puerto Ricó-i közösségek által indított perben megpróbálják felelősségre vonni a fosszilis tüzelőanyag-ipart “évtizedes megtévesztésért”.

“Puerto Rico az éghajlatváltozás által leginkább érintett helyek egyike a világon. Olyan bizonytalan helyzetben van – minden fronton sújtja őket a hurrikánok, a viharhullámok, a hőség, a korallfehéredés -, hogy tökéletes helyszín egy éghajlati perhez” – mondta Melissa Sims, a Milberg felperesek ügyvédi irodájának vezető jogásza.

Az 1970-es Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (Rico) Act eredetileg a maffiához hasonló bűnszervezetek elleni küzdelemre szolgált, de azóta a polgári bíróságokon az opioidok, a gépjárművek kibocsátása, sőt az e-cigaretta által okozott károk szervezett bűnözési ügyekként történő peresítése során is alkalmazzák.

Most, az első éghajlatváltozással kapcsolatos Rico ügyben azt állítják, hogy a nemzetközi olaj- és szénipari vállalatok, kereskedelmi szövetségeik, valamint fizetett kutatóközpontok, tudósok és egyéb ügynökök hálózata összeesküdött a nyilvánosság – különösen Puerto Rico lakosainak – megtévesztésére az üvegházhatású gázokat kibocsátó termékeik és az éghajlatváltozás közötti közvetlen kapcsolatról.

Ez a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos vállalkozás, amely a per szerint továbbra is működik, az alperesek által a profit maximalizálása érdekében előre látott – de eltitkolt – éghajlati katasztrófák által okozott károk sokaságát eredményezte.

A felperesek 16 Puerto Ricó-i önkormányzat – olyan városok, amelyeket 2017 szeptemberében két hatalmas hurrikán, az Irma és a Maria sújtott súlyosan, ami több ezer halálesetet, élelmiszerhiányt, széles körű infrastrukturális károkat és az USA történetének leghosszabb áramszünetét eredményezte.

Sims, a vezető jogtanácsos elmondta: “Ami ebben a [Rico] ügyben más, az az, hogy a vállalkozásuk írásban is megvan – a rivális vállalatok, fedőszervezeteik, tudósaik és egyesületeik döntése, hogy közösen lépnek fel a közvélemény megváltoztatása érdekében a fogyasztói termékeik használatával kapcsolatban, olyasmit mondva az embereknek, amiről tudták, hogy nem igaz.”

A per szerint (.PDF) – amelyet az Egyesült Államok Puerto Ricó-i szövetségi kerületi bíróságán nyújtottak be – az összeesküvés bizonyítékai 1989-re nyúlnak vissza, amikor az alperesek, köztük az ExxonMobil, a Shell, a BP és a Rio Tinto, egyénileg és szakmai szövetségeken keresztül létrehozták a Globális Éghajlatkoalíciót (GCC) mint “nonprofit társaságot, hogy befolyásolják, reklámozzák és előmozdítsák a fosszilis üzemanyagipar érdekeit azáltal, hogy hamis információkat adnak fogyasztóiknak és a széles nyilvánosságnak”.

Azt állítja, hogy az úgynevezett rivális vállalatok közös céllal – a fogyasztók megtévesztése és a zűrzavar eloszlatása a fosszilis tüzelőanyagok magas és nyereséges eladásának fenntartása érdekében – szövetkeztek, és hogy a GCC egy propagandagépezet volt, amelyet kifejezetten a Kiotói Jegyzőkönyv, az éghajlatváltozás elleni küzdelem első jelentős nemzetközi erőfeszítése ellen hoztak létre. Ennek érdekében 1998-ban írásos cselekvési tervet dolgoztak ki, hogy félrevezessék a fogyasztókat, meggyőzve őket arról, hogy a “globális felmelegedés” nem következik be, és ha mégis bekövetkezik, akkor nincs tudományos konszenzus arról, hogy a fosszilis tüzelőanyagok a hibásak.

Tudósokat mocskoltak és tudatosan hazudták, hogy nincs bizonyíték…

Más szóval, a cselekvési terv állítólag az éghajlatváltozás tagadására irányuló terv volt, amelyet a kutatóközpontokba, kutatóintézetekbe, kereskedelmi csoportokba és PR-cégekbe fektetett sötét pénzek hálózatán keresztül hajtottak végre, és egy olyan nyílt végű vállalkozás útitervét adta meg, amelyet még ma is végrehajtanak.

A kereset szerint az olaj- és szénipari vállalatok tudták, hogy Puerto Rico “könnyű célpont”, mivel földrajzi elhelyezkedése miatt a sziget és lakosai különösen kiszolgáltatottak a szén-dioxid-kibocsátásból származó termékeik által okozott éghajlatváltozással – nevezetesen a forróbb és csapadékosabb viharokkal, a szélsőséges hőséggel és a tengerszint emelkedésével – szemben.

Az elmúlt két évtizedben Puerto Rico – Haitivel és Mianmarral együtt – a Germanwatch klímakockázati indexe szerint (,PDF) azon három terület közé tartozott, amelyet a szélsőséges időjárás – viharok, áradások, hőhullámok és aszályok – a leginkább érintettek, és amelyek az üvegházhatású gázok által okozott, ember okozta globális felmelegedés miatt egyre intenzívebbé válnak. Szeptemberben az Ian hurrikán a sziget nagy részét áram és víz nélkül hagyta, valamint olyan alapvető infrastruktúrákat rongált meg, mint az utak és hidak.

A 2017-es viharokból eredő károk – és a szigetet a jövőben sújtó súlyosabb éghajlati katasztrófák valószínűsége – az alperesek cselekedeteinek és mulasztásainak köszönhető, mivel az olaj- és szénipari vállalatok, valamint világméretű társtulajdonosaik együttesen felelősek az üvegházhatású gázok legalább 40,01%-áért – állítja a kereset.

Ez a legújabb a települések – városok és községek – által indított polgári csoportos keresetek hullámában, amelyeket a lakosoknak okozott károkkal vádolt vállalatok és szervezetek ellen indítottak. Sims szerint, aki Puerto Ricó-i önkormányzatokat is képviselt opioidperekben, amelyek kártérítést eredményeztek, a városok szinte korlátlanul használhatják a kellemetlenségekre vonatkozó törvényeiket és helyi rendeleteiket.

Sims, aki republikánus és keresztény, azt mondta: “A városok országszerte ráébredtek erre a hatalomra, és szinte mini főügyészként kezdik gyakorolni jogaikat. Mostanában gyakran ők indítanak elsőként ügyeket az opioidok, a Juul elektronikus cigaretta, a környezetszennyezés, a fordított vörös vonalasítás és most már az éghajlatváltozás ügyében, élve a zsarolásra vonatkozó és más törvények szerinti jogaikkal, amelyek finomhangolásában az évek során segítettünk.” – mondta.

Hét olajcég, három szénipari vállalat, valamint több száz szervezet és operatív szereplő szerepel a vádlottak között, akiket többek között fogyasztói csalással, zsarolással, trösztellenes küzdelemmel, csalárd félrevezetéssel, csalásra irányuló összeesküvéssel, termékfelelősséggel és jogalap nélküli gazdagodással vádolnak.

Az American Petroleum Institute és a National Mining Association nem válaszolt a megkeresésekre. Az alperesek közül többen is nyilatkoztak a pert bírálva.

Forrás: The Guardian


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.