Tudástanúsítvány

Az ember okozta az éghajlati vészhelyzetet

“Ügy lezárva”: a tudósok 99,9%-a egyetért abban, hogy az ember okozta az éghajlati vészhelyzetet.

A 90 000 tanulmányt átfésülő kutatás konszenzusra jutott, ami a Facebookot és a Twittert a dezinformáció visszaszorítására szólítja fel.

Amerikai őslakos klímaaktivisták és szövetségeseik tüntetnek Washingtonban október 15-én. Sok amerikai nem fogadja el az éghajlati válsággal kapcsolatos tudományos eredményeket.
Fénykép: Allison Bailey/NurPhoto/Rex/Shutterstock

A tudományos konszenzus, miszerint az ember megváltoztatja az éghajlatot, meghaladta a 99,9%-ot – derül ki egy kutatásból, amely megerősíti a Glasgow-ban megrendezésre kerülő COP26 csúcstalálkozón a globális fellépés mellett szóló érveket.

Az üvegházhatású gázok hatását illetően a tudományos bizonyosság mára hasonló mértékű, mint az evolúcióval és a lemeztektonikával kapcsolatos egyetértés – állítják a szerzők, akik közel 90 000, az éghajlattal kapcsolatos tanulmányt vizsgáló felmérésen alapulnak.

Ez azt jelenti, hogy a szakértők körében gyakorlatilag nincs kétség afelől, hogy a fosszilis tüzelőanyagok, például az olaj, a gáz, a szén, a tőzeg és a fák elégetése felmelegíti a bolygót, és szélsőségesebb időjárást okoz.

Egy korábbi, 2013-as felmérés szerint az 1991 és 2012 között megjelent tanulmányok 97%-a támogatta azt az elképzelést, hogy az emberi tevékenység megváltoztatja a Föld éghajlatát.

Ezt frissítette és bővítette a Cornell Egyetem tanulmánya (.PDF), amely azt mutatja, hogy a szkeptikus hangok apró kisebbsége szinte nullára csökkent, mivel egyre több a bizonyíték a fosszilis tüzelőanyagok elégetése és az éghajlat megzavarása közötti kapcsolatra.

A 2012 és 2020 novembere között megjelent, lektorált szakirodalom legutóbbi felmérése két szakaszban történt. Először egy 3000 tanulmányból álló véletlenszerű mintát vizsgáltak meg a kutatók, amelyben mindössze négy olyan cikket találtak, amely szkeptikusan állította, hogy az éghajlati válságot az ember okozta. Másodszor a 88 125 tanulmányt tartalmazó teljes adatbázisban kerestek olyan, az éghajlattal kapcsolatos szkepticizmushoz kapcsolódó kulcsszavakra, mint a “természetes ciklusok” és a “kozmikus sugárzás”, aminek során 28 tanulmányt találtak, amelyek mindegyike kisebb folyóiratokban jelent meg.

A szerzők szerint az Environmental Research Letters című folyóiratban kedden közzétett tanulmányuk (.PDF) azt mutatja, hogy a szakértők körében a szkepticizmus mára eltűnőben van.

Forrás: The Guardian | Jonathan Watts


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

2 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago