A Növekedés határai / World3 modellt újrakalibrálták

A Növekedés határai / World3 modellt újrakalibrálták. Az ipari termelés várhatóan jövőre éri el a csúcspontját, majd ezt követően gyorsan csökken.

A Növekedés határai / World3 modellt újrakalibrálták

A növekedés határai (Limits to Growth, LtG) a Római Klub számára az 1960-as évek végén készített tanulmány neve. A Massachusetts Institute of Technology kutatócsoportja olyan számítógépes modellt dolgozott ki, amely a világ néhány legfontosabb anyagi változóját szimulálta, mint például a népesség, az élelmiszertermelés, az erőforrás-felhasználás és a környezeti hatások. Összesen 12 forgatókönyvet mutattak be 1972-ben az első, azonos című könyvben (Meadows et al., 1972). A forgatókönyvek az 1900 és 2100 közötti időszakot fedik le. A szerzők hangsúlyozzák, hogy a forgatókönyvek nem előrejelzések. Inkább arra szolgálnak, hogy szemléltessék az exponenciális növekedésen alapuló dinamikus rendszeren belüli összetett összefüggéseket.

Az első és valószínűleg legismertebb forgatókönyv az úgynevezett “standard run” vagy “business as usual” (BAU), amely a rendszer exponenciális növekedési dinamikáját mutatja, és a nem megújuló erőforrások kimerülése által kiváltott túlterheléshez és összeomláshoz vezet. A többi forgatókönyv a modell paraméterezésében bekövetkező változásokat, valamint a technológiai és társadalmi fejlődésre vonatkozó feltételezéseket írja le.

A szokásos üzletmenet 2 (BAU2) elnevezésű forgatókönyvben kétszer annyi kezdeti nem megújuló erőforrást (NRI) feltételeztek, és újrahasznosítási technológiákat vezettek be. Ezek a változások az egyes változók esetében eltérő pályát eredményeznek, de nem változtatják meg a túlterhelés és az összeomlás módját. Az összeomlást ebben az esetben a túlzott szennyezés okozza (Meadows et al., 1972).

Az átfogó technológia (CT) forgatókönyv a technológiai megoldások nagyon széles körű alkalmazását feltételezi. Így a szennyezés mértéke nagymértékben csökken, a mezőgazdasági területek terméshozamai nagymértékben nőnek, és az erőforrás-hatékonyság minden történelmi érték fölé kerül (Herrington, 2021). Ebben a forgatókönyvben az alapvető dinamika eltér a fent említettektől. Az ipari változók, valamint az élelmiszertermelés még mindig exponenciális növekedést mutatnak, de a népességnövekedés lelassul, és az elemzett időszak közepétől elér egy platót. Ebben a forgatókönyvben az összeomlás a vizsgált időszak végére tolódik ki, de a végén meredek lejtők mutatkoznak (Meadows et al., 1972).

A stabilizált világ (SW) forgatókönyv egy olyan jövőbeli állapotot modellez, amelyben a világ népessége, az ipari termelés és az erőforrás-fogyasztás elér egy stabil állapotot, ami fenntartható egyensúlyt eredményez az emberi társadalom és a környezet között. Ez az egyetlen olyan forgatókönyv, amelyben a modellváltozók nem kerülnek túllövési és összeomlási üzemmódba (Meadows et al., 2005).

Az új tanulmányt itt olvashatja: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/jiec.13442 (.PDF)

50 év elteltével még mindig folyik a vita a növekedés határairól szóló tanulmányról. Ez a tanulmány a 2005-ös World3-03 modellt kalibrálja újra. A bemeneti paramétereket megváltoztatták, hogy jobban megfeleljenek a világ fejlődésére vonatkozó empirikus adatoknak. A különböző paraméterkészletek kiszámítására és optimalizálására iteratív módszert alkalmaztak. Ez a javított paraméterkészlet olyan World3-szimulációt eredményez, amely az elkövetkező évtizedben ugyanazt a túlterhelési és összeomlási módot mutatja, mint az LtG standard futtatásának eredeti, “business as usual” forgatókönyve. Az újrakalibrálás frissítésének fő hatása az, hogy a legtöbb változó csúcsértékei megemelkednek, és néhány évvel a jövőbe tolódnak. A legnagyobb relatív változásokat az ipari tőke élettartamával, a szennyezés továbbításának késleltetésével és a városi-ipari területfejlesztési idővel kapcsolatos paraméterek okozzák.

Rampasek László A.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.