Egyre több munkánkba és energiánkba kerül, hogy egyáltalán ott legyünk, ahol voltunk

„Alice Csodaországban versenyt fut a Vörös Királynővel, és amikor már teljesen kifogynak a szuszból, Alice megdöbbenve veszi észre, hogy még mindig ugyanazon a helyen vannak.
– Nálunk azért, ha elég sokáig és elég gyorsan fut, általában eljut valahova az ember!
– Milyen lassú ország! – válaszolta a Királynő. – Itt, látod, úgy van, hogy nagyon gyorsnak kell lenned ahhoz, hogy legalább ott maradhass, ahol voltál.”

Egyre több munkánkba és energiánkba kerül, hogy egyáltalán ott legyünk, ahol voltunk

Aldous Huxley, a Szép új világ szerzője, egy 1959-es (!), Népességrobbanás című (!) kaliforniai egyetemi előadásában használta ezt a meserészletet annak szemléltetésére, hogy a népességrobbanás minden gazdasági, politikai, környezet- és természetvédelmi, fejlesztési, segély stb. erőfeszítésünket elnyeli.

E kis történet tragikus helyzetünk vígjátéki parabolája. Egyre több munkánkba és energiánkba kerül, hogy egyáltalán ott legyünk, ahol voltunk – holott tulajdonképpen nemkívánatos helyzetben vagyunk.

1894. júl. 26: Aldous Leonard Huxley angol biológus, író születése (+1963. nov. 22.). Darwin fejlődéselméletét támogatta, világnézete az úgynevezett “modern pozitivizmus”, eszményei a természetes jóság, a biológiai egyensúly, az egyéni élet meditációja és a humánum. Leghíresebb könyve a Brave New World (Szép új világ) (1931) és a Brave New World Revisited (1958). Nagyon jelentős esszéírói és előadói tevékenysége.
Orvosnak készült, de 16 évesen fertőzéses szembetegség miatt félig-meddig megvakult. Hatalmas enciklopédikus tudását úgy szerezte, hogy megtanulta a Braille írást, valamint egész könyveket olvastak fel neki.

QFPC - Minőségi Családtervezési Karbonkredit | hirdetés

Mária Nys, belga felesége (1919-től 1955-ös haláláig) volt életének támasza, sofőrje, felolvasója, titkárnője, akinek a műveit is diktálta. Rákos betegsége alatt még férje következő házasságát is igyekezett előkészíteni az olasz zongorista és pszichológus Laura Archerával, akivel 1948-ban találkoztak először s akihez 1954-ben terápiára jártak.
Hosszabb időket töltöttek Olaszországban, 1937-től az USÁ-ban, Los Angelesben éltek. Amikor 1953-ban rábeszélték, hogy folyamodjon amerikai állampolgárságért, a kérdésre, hogy hajlandó-e fegyverrel is megvédeni leendő hazáját, nem volt hajlandó igennel felelni.
1960-ban nyelvrákot állapítottak meg nála. 1963. nov. 22-én egy cédulán kérte feleségétől, hogy LSD-t adjanak be neki, amit orvosa is a közelgő halál elfogadásának tekintett.

BOCS – Szöveggyűjtemény


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...

...a megalapítása óta karbonsemleges módon fenntartott ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről és a légköri szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.