Tudástanúsítvány

Az erdők kevesebb CO2-t tárolnak az éghajlatváltozás miatt

Az ökoszisztémák valószínűleg kevesebb CO2-t tárolnak az éghajlatváltozás miatt, derül ki az új tanulmányból.

Az éghajlatváltozás negatív hatásai meghaladják a fák növekedésére gyakorolt pozitív hatásokat – derül ki egy új tanulmányból.

A U.S. Forest Service adatainak elemzése szerint, amelyet J. Aaron Hogan és Jeremy W. Lichstein, az UF Biology kutatói vezettek, és amelyet a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban tettek közzé, az éghajlatváltozás eszkalálódó hatásai regionális egyensúlyhiányt okoznak az erdők termelékenységében, és összességében kedvezőtlenül befolyásolják a fák növekedését és a biomassza felhalmozódását.

A tanulmányból kiderül, hogy az elmúlt két évtizedben az Egyesült Államok nyugati részén, ahol az éghajlatváltozás súlyosabb hatásait tapasztalják, jelentősen lelassult a termelékenység, míg az enyhébb éghajlati hatásokat tapasztaló keleti Egyesült Államokban kissé felgyorsult a növekedés.

Az éghajlatváltozás erősebb következményei lassítják az erdők növekedését, ami ellentétben áll azzal a közkeletű elképzeléssel, hogy a légkör magasabb CO2-szintje a növények gyorsabb növekedését eredményezné.

“Az erdők működésében bekövetkező változásoknak vagyunk tanúi, ahogy az erdei ökoszisztémák reagálnak a globális változások mozgatórugóira, mint például a szén-dioxid-műtrágyázás és az éghajlatváltozás… Ezeknek a mozgatórugóknak a jövőbeli egyensúlya fogja meghatározni az erdők működését az elkövetkező években-évtizedekben” – magyarázza J. Aaron Hogan, az UF Biology kutatója.

 

A tudósok várakozásai szerint a szén-dioxid-trágyázás pozitív hatással lesz a növények növekedésére, mivel a természet a légkörbe jutó kibocsátást a természetes szénmegkötő kapacitás növekedésével ellensúlyozza. Az emelkedő hőmérséklet, az aszályok, a betegségkitörések azonban felülmúlják az éghajlatváltozás pozitív hatásait, és az erdők veszteségeket szenvednek el.

“Sokat hallunk az Egyesült Államok nyugati részén pusztító erdőtüzekről, amelyek sok fát pusztítanak el, és szén-dioxidot juttatnak a légkörbe… A tanulmányunk azonban azt mutatja, hogy a nyugati erdőkben további ökoszisztéma-karbonveszteség következik be a fák növekedési ütemének csökkenése miatt” – nyilatkozta Jeremy W. Lichstein.

“Tanulmányunk azt sugallja, hogy az éghajlatra és a tengerszint emelkedésére vonatkozó jövőbeli előrejelzések túl optimisták lehetnek, mert a valóságban az ökoszisztémák valószínűleg kevesebb karbont fognak tárolni a jövőben… A kevesebb ökoszisztéma karbon tárolása több szén-dioxidot jelent a légkörben, és így nagyobb felmelegedést és gyorsuló éghajlatváltozást” – tette hozzá.

Ha túlságosan bízunk a természetben, és azt gondoljuk, hogy az továbbra is megköti az emberiség növekvő kibocsátását, az veszélyes ötletnek bizonyul, mivel a felgyorsuló éghajlatváltozás nagyobb valószínűséggel okoz betegségkitöréseket, aszályokat, áradásokat és más külső hatásokat, amelyek megakadályozzák az erdők növekedését, és az erdőket a fordulópontjuk eléréséhez kényszerítik.

“Az ökoszisztéma karbonmegkötése nem garantáltan tartós, és a klímaváltozás visszafordíthatja… Ez a visszafordulás már megtörtént az Egyesült Államok nyugati részén, és vannak arra utaló jelek, hogy a világ más, aszály sújtotta régióiban, például az Amazonas vidékén is megtörténhet” – mondta Lichstein úr.

A tanulmány arra is rávilágít, hogy az éghajlatváltozás nem egy egységes erő, hanem inkább egy dinamikus tényező, amely régióspecifikus hatásokkal bír. Mivel az erdők természetes módon elérik a fordulópontot, vagyis azt a pontot, amikor érettségük miatt már nem szén-dioxid-nyelőként, hanem szén-dioxid forrásként kezdenek működni, a tudósok azt tapasztalják, hogy egyes erdők már most megközelítik vagy meghaladják ezt a küszöbértéket.

“Eredményeink rávilágítanak az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának csökkentésére… A tudósok által évtizedek óta sürgetett kibocsátáscsökkentés nélkül az erdők mint szén-dioxid-elnyelők valószínűleg gyengülni fognak, ami felgyorsítja az éghajlatváltozás ütemét” – összegzi Lichstein úr.

Egy új tanulmány szerint (.PDF) az erdőtelepítés és a jelenlegi erdők védelme 226GT CO2-t tárolhatna.

Ahogy a tudósok kiáltják, az emberiség nem találhat kiutat az éghajlati válságból olyan megközelítésekkel, amelyek a kibocsátás teljes csökkentését és leállítását hivatottak helyettesíteni, mint például a szén-dioxid-leválasztási vagy szén-dioxid-eltávolítási projektek. A szén-dioxid-eltávolítás csak a történelmi kibocsátások hosszú távú vagy nehezen megszüntethető, az összkibocsátás legfeljebb 10%-át meg nem haladó kibocsátások eltávolítására lehetne hatékonyan alkalmazni.

Ugyanakkor a karbonmegkötési potenciált gondosan kellene becsülni és tervezni. Az emberiség előtt álló út az, hogy felelősséget vállaljon és újjáépítse a gazdaságot, amely teljes mértékben csökkenti a jelenlegi éves karbonlábnyomának körülbelül 90%-át.

Forrás: Carbon Herald | Petya Trendafilova


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

4 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago