A jelenlegi trendek a globális technológiai civilizáció összeomlásához vezetnek

A jelenlegi trendek a globális technológiai civilizáció összeomlásához vezetnek. Ennek előjelei már most kezdenek látszani, például az egyre súlyosbodó klímaválság és migrációs válság kapcsán.

A jelenlegi trendek a globális technológiai civilizáció összeomlásához vezetnek | ClimeNews

Az emberi tevékenységére javarészt a növekvés jellemző, a Föld erőforrásai viszont végesek, ahogy az ökoszisztémák és a globális létfenntartó rendszerek (pl. klíma) tűrőképessége is. Ez egy feloldhatatlan ellentmondás. Az ökolábnyom-számítás alapján a globális emberi civilizáció már lassan 50 éve nem fenntartható, márpedig amelyik rendszer nem fenntartható, az elkerülhetetlenül összeomlik. A jelenlegi trendek alapján még a mi életünkben (a különböző modellek szerint 10-30 éven belül).

A legfontosabb trendek a népességnövekedés, az emberiség teljes ökolábnyomának növekedése, és ezen belül is a teljes karbonlábnyom növekedése. Sokan sokféleképpen állnak hozzá ehhez az információhoz, illetve a klímaválság egyre látványosabb jeleihez.

Tudatlanok

Az emberiség jelentős része egészen a közelmúltig csak legyintett volna erre, ám az elmúlt években köztémává vált a klímaválság és a világvége. Ám Greta Thunberg óta ez már bekerült a fősodrású médiába, és igen kevesen maradtak, akik még mindig nem hallottak arról, hogy nagy a baj. Ezek az emberek valószínűleg a világ eldugottabb szegleteiben élnek, de igazából már jóformán mindenhol érezteti a hatását a klímaváltozás.

Tagadók

A jelek elég egyértelműek. Persze vannak, akik tagadják, hogy nagy baj volna, és azzal takaróznak, hogy már régóta jósolják a világvégét, és mivel eddig nem következett be, így nyilván ezután sem fog. Más kérdés, hogy 1970 előtt nem volt ökológiailag túlterhelve a Föld, ám azóta ez szinte matematikai bizonyosság. Akár anyagi, akár vallásos, akár egyéb meggyőződésből tagadja valaki a dolgot, valószínűleg keményen őrlődik a kognitív disszonancia miatt, hiszen történelmileg példátlan globális folyamatok zajlanak napjainkban.

Álmodozók

Vannak, akik felismerik a problémát, de abban reménykednek, hogy a technológiai fejlődés idővel úgyis megoldja ezeket, csak mert a múltban megoldott párat. Ilyen volt például a rabszolgaság, ami a hőerőgépek miatt már nem „gazdaságos”, vagy a városi lócitrom problémája, amit végül a gépjárművek elterjedése oldott meg. Ám az a helyzet, hogy az elmúlt 50 évben a technológiai fejlődés kevés volt ahhoz, hogy eredményesen befolyásolja a föntebb említett kritikus megatrendeket, sőt, a legtöbb esetben még rontott is a helyzeten. A technika egyik hatalmas „diadala”, a Zöld Forradalom például tovább növelte a népességet és a karbonlábnyomot, miközben áthelyezte a mezőgazdaság alapjait a megújuló erőforrásokról a nem megújulókra (pl. kőolaj, rétegvizek). Persze, vannak olyan technológiák, amik segíthettek volna megelőzni az ökológiai túllövést, mint pl. a modern fogamzásgátlók, ám ezek terjedését sokszor maguk a technokraták akadályozták, akik nem voltak hajlandók beismerni, hogy a Föld eltartóképességét a technika sem képes hosszútávon megnövelni.

Hárítók

Azt mondják, az optimistát az különbözteti meg a pesszimistától, hogy az utóbbi ismeri a számokat. Nos, vannak, akik ismerik a globális megatrendeket, és azt gondolják, ezeken rendkívül nehéz kellő mértékben módosítani, főleg időben, ezért biztosra veszik az összeomlást. Ez talán annyira rémisztő számukra, hogy megpróbálják elhitetni magukkal, hogy jól van az úgy. Azt gondolják, hogy majd a természet „korrigál”, és utána minden rendben lesz. Ezek azok az emberek, akik azt gondolják, hogy pont őket fogja majd elkerülni a klímakatasztrófa, az éhínség, a háborúk, a járványok, és hogy gyermekeik, unokáik alapvetően egy ugyanolyan világba születnek majd, csak kevesebb emberrel. Nem értik meg, hogy ha az élelmiszerek világpiaci ára a tízszeresére nő, vagy országukban elszabadul az infláció, netán a nemzetközi kereskedelem akadozása miatt hiánycikk lesz az üzemanyag, akkor végérvényesen megváltozik a világ. Ahogy azt sem fogják föl, hogy ha már a természet kezdi el tizedelni az emberiséget, akkor az egyúttal azt jelenti, hogy minden jövőbeli emberi civilizáció létalapja megszűnik. Ha 4-8 fokkal megemelkedik a Föld átlaghőmérséklete, azt egyetlen civilizáció sem élné túl, a Föld végérvényesen megváltozna, és nagy része lakhatatlanná válna.

A jelenlegi trendek a globális technológiai civilizáció összeomlásához vezetnek | ClimeNews

Prepperek

A prepperek, vagy „készülődők” a pesszimisták azon csoportja, akik kifejezetten elkezdtek készülni a világvégére. Túlélési képességeiket fejlesztik, konzerveket, fagyasztva szárított ételeket és barteralapnak való javakat gyűjtögetnek, vidékre költöznek, közösséget építenek, önfenntartásra törekednek, stb.

Kapkodók

Vannak, akik ezt is megértették, és az összeomlás réme cselekvésre ösztönöz. Igen ám, de az emberek túlnyomó többsége nem ökológus, se nem klimatológus, és úgy általában nem tudós. A tudományos eredmények pedig általában nehezen hozzáférhetőek az emberek számára, már csak azért is, mert a tudomány nyelve az angol, amit a többség nem beszél. De még ha beszélne, sem tudná, hol keresse a vonatkozó tanulmányokat. Ha pedig megtalálná, jórészt nem értene meg. Ezért van szükség az ismeretterjesztésre, a másodforrások viszont sokszor megbízhatatlanok, az átlagember pedig szakértelem híján képtelen eldönteni, hogy mi igaz abból, amit egy tekintélyes lapban vagy tankönyvben írnak. Vagy hogy mit hagynak ki belőle. Mindezek miatt az emberek általánosságban véve nem ismerik a leghatékonyabb klímavédelmi-, és környezetvédelmi stratégiákat, ezért könnyen elragadják őket a külsőségek, a tekintély, illetve általában az, amivel először találkoznak. Emiatt olyan látványos, bár klímavédelmi/ökológiai szempontból huszadrangú, vagy bizonytalan dolgokkal foglalkoznak, mint a hulladékgyűjtés, az elektromos autózás, vagy a faültetés, karbonsemlegesítések helyett.

A jelenlegi trendek a globális technológiai civilizáció összeomlásához vezetnek | ClimeNews

Cselekvők

A tudomány mindig arra jut, hogy egyszerűen túl sokan vagyunk a Földön. És bár igazából senki sem akarja, tovább nő az emberiség létszáma. Ráadásul ennek a már 7,7 milliárd embernek az energiafelhasználása még mindig több, mint 80 százalékban fosszilis energiaforrásokból származik (szén, olaj, földgáz). Ez egyrészt végességük miatt is felelőtlenség, másrészt azért, mert a szén-dioxid-szint növelése révén hozzájárulnak a klímaválság súlyosbodásához.

Karbonsemlegesíteni kell, ami azt jelenti, hogy minden személy és szervezet kiszámolja a karbonlábnyomát, minimálisra csökkenti, amit pedig már végképp nem tud elkerülni, azt kiegyenlíti nemzetközi és igazolt karboncsökkentési projektekből származó szén-dioxid egységek (karbonkreditek) megvásárlása révén. Az ezekből befolyó pénzből újabb projektek jönnek létre a további csökkentések érdekében. A karbonsemlegesítés hozzájárul a szél- és naperőmű elterjedését és egyéb-, a fosszilis energiaforrásokat kiváltó, vagy egyéb kibocsátás megelőző projektek megvalósulásához.

Viszont minden környezetvédelmi törekvés hiábavaló a népességnövekedés megállítása nélkül. Ezért aztán minél előbb meg kell állítani a népességrobbanást, méghozzá a téma tudós szakértőinek útmutatása alapján. Még mielőtt valaki “népirtásra”, vagy a “természet majd lerendezi” c. forgatókönyvre gondolna, ez azt jelenti, hogy a fogamzásgátlás emberi jogának biztosítása révén. Ugyanis a nemzések közel fele még mindig a párok által nem kívánt, és az a tapasztalat, hogy ha a nők hozzáférnek a fogamzásgátlás eszközeihez, a tudásokhoz, és van joguk használni, akkor használják. Ez egyúttal bizonyítottan a leghatásosabb és a leghatékonyabb klímavédelmi stratégia, mivel így számtalan, egész életen át tartó karbonkibocsátást lehet megelőzni. A QFPC egy magyar karbonkredit, ami a családtervezést kombinálja a karbonsemlegesítéssel, így alkalmazói a legjobb példával járnak elő a világ számára.

Kántor Sztella Nóra
Rampasek László

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.