Ezen a napon: szeptember 17

1743. szeptember 17: Condorcet (Marie Jean Antoine Nicolas de Caritat márki) francia matematikus, akadémikus, történész, filozófus, politikus születése (+1794. márc. 29.).

Ezen a napon: szeptember 17 | ClimeNews - HírportálA francia felvilágosodás kiemelkedő alakja, az akadémia tagja, örökös titkára. A forradalom után a girondista többségű Nemzetgyűlés tagjává, majd elnökévé választották. Nem tudta megakadályozni a király kivégzését, majd amikor a jakobinusok kerültek hatalomra, menekülnie kellett. Rejtőzése idején írta híres filozófiai értekezését: Esquisse d’un tableau historique des progres de l’esprit humain. 1794. márc. 27-én letartóztatták és a börtönben másodnapra meghalt, feltehetően megölték.
Részt vett az Enciklopédia közgazdasági kérdéseinek kidolgozásában.
Matematikusként a valószínűségszámításban és integrálszámításban alkotott maradandót.

Már Malthus előtt fölvetette, hogy a túlnépesedés a boldogság folyamatos csökkenéséhez vezethet. A még meg nem születettekkel szembeni kötelesség

nem az, hogy létrehozzák, hanem hogy boldoggá tegyék őket.

A felvilágosult emberek önként választják a kisebb szaporaságot,

semmint hogy bolond módjára haszontalan és nyomorult lényekkel terheljék a világot.

Míg Malthus csak a gazdasági kényszert látta fékező erőnek, azaz az emberi elszaporodást csak az éhínség fogja megállítani, addig Concordet bízott a józan észben, hogy az oktatás nyomán az átgondolt és szabad döntések csökkentik a születési rátákat. Sokat tett a nők oktatásáért. Kidolgozta a francia népoktatás tervét.

(Azóta bő két évszázad telt el, s nemhogy lassult volna a túlnépesedés, hanem még gyorsult. Mindkét fékező erő gyengének bizonyult, hiszen a túlszaporodók (amíg lehet) a gazdasági kényszerre sem családtervezéssel, hanem terjeszkedéssel válaszolnak, az élővilág, a jövő generációk öröksége és a gyenge embercsoportok kárára. Az ésszerű családtervezés a statisztikai elemzések szerint elsősorban nem a gazdasági helyzettől, hanem a nők oktatásától, munkalehetőségeitől és döntési szabadságától függ.)

1887. szeptember 17: Helena Rosa Wright (née Lowenfeld) angol orvosnő, a fogamzásgátlás és családtervezés nemzetközi úttörőjének születése (+1982. márc. 21.).

Számos könyvet és oktatóanyagot írt a szexuális nevelésről, fogamzásgátlásról és szex-terápiáról.
Erős szülői ellenkezés dacára tanult orvosnak. Harminc évesen ment férjhez Peter Wright orvoshoz, négy fiuk született. Közös missziós hivatásként öt évet dolgoztak nőgyógyászként Kínában, a Shandong Keresztény Orvosi Egyetemen. 1927-ben el kellett hagyniuk Kínát.

Hosszú élete és pályafutása során Helena számos alkalommal került vitába és büntetésekbe orvosetikai, örökbefogadási, abortusz stb. kérdések miatt, 1968-as perében azonban minden vád alól felmentették.
Magánéletében is haladó volt, férjével nyitott házasságban éltek és ezt nyíltan vállalták is családjuk és barátaik előtt. Számos házasság melletti szerelmi kapcsolatuk volt és Helena a pácienseinek is ajánlotta ezt az egészséges gondolkodásmódot és életvitelt.

Forrás: BOCS Hírlevél


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.