Önkéntes piac (VER)

Kritikus vagy aggályos a karbonpiacok szerepe?

Kritikus vagy aggályos? A COP28-on megvitatták a szén-dioxid-piacok szerepét az éghajlati válságban.

A támogatók szerint a karbonkreditek finanszírozhatják a megoldásokat, mások szerint viszont lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy elkerüljék a kibocsátás csökkentését.

Guyana, amely azon kevés amazóniai országok egyike, amely érintetlenül hagyta erdeinek nagy részét, 750 millió dolláros szén-dioxid-kibocsátási hitelszerződést írt alá az amerikai Hess Corporation kőolajipari vállalattal. Fényképek: Will & Deni McIntyre/Getty Images

Kormányzati tisztviselők, természetvédelmi szervezetek és ipari csoportok a COP28-on igyekeztek feléleszteni a bizalmat a szabályozatlan önkéntes szén-dioxid-piac iránt, miközben aggályok merültek fel, hogy az kevéssé járul hozzá az éghajlati válság enyhítéséhez és a természetpusztítás fékezéséhez.

A szén-dioxid-piac támogatói szerint a jó minőségű kreditek vásárlásával az országok és a vállalatok átutalhatják a természetalapú megoldások finanszírozásához szükséges dollármilliárdok egy részét, támogathatják az őslakos közösségeket, fokozatosan kivonhatják a szenes erőműveket, és fizethetnek a fejlődő országokban az új megújuló energiaforrásokért. Kezdeményezések vannak folyamatban a sikeres szén-dioxid-projektek tanúsítására és a krediteket vásárló vállalatok zöldmosásról szóló állításainak visszaszorítására, bár az ellentételezéseknek a vállalat fenntarthatósági erőfeszítéseiben betöltött megfelelő szerepéről nem egységesek a vélemények.

Az ágazat küzd az emberi jogi aggályokkal, a bizonyítékokkal, hogy sok szén-dioxid-kibocsátási egység nagyrészt értéktelen, és a pénzügyi áramlások tisztázatlanságával. A szén-dioxid-kibocsátási egységek iránti kereslet az elmúlt hónapokban összeomlott, miután 2021-ben elérte a 2 milliárd dolláros csúcsot. Sok spekuláns milliárdokat veszíthet a visszaesést követően, mivel a nagyvállalatok lemondanak a “karbonsemlegességre” vonatkozó, ellentételezéseket használó állításokról.

A dubaji éghajlat-változási csúcstalálkozón többek között John Kerry, az Egyesült Államok éghajlat-változási megbízottja, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Tony Blair volt brit miniszterelnök is támogatta a piacnak mint a környezetvédelmi intézkedések finanszírozásának újjáélesztésére irányuló erőfeszítéseket. Kerry a hibák elismerése mellett azt mondta a COP28 rendezvényén, hogy a piac “a legnagyobb piactérré válhat, amelyet a világ valaha is ismert”. A Világbank elnöke, Ajay Banga egy von der Leyennel közös rendezvényen azt mondta, hogy nincs más módja annak, hogy a fejlődő országokhoz méretezhető források jussanak el.

Blair a guyanai elnökkel, Irfaan Alival közösen tartott rendezvényen a guyanai erdők védelméből származó szén-dioxid-kibocsátási egységek értékesítésének támogatásáról beszélt. Guyana azon kevés amazóniai országok egyike, amely érintetlenül hagyta erdeinek nagy részét, és 750 millió dolláros szén-dioxid-kibocsátási hitelszerződést kötött az amerikai Hess Corporation kőolajipari vállalattal, bár kérdéses, hogy a ezek a kreditek milyen környezeti előnyökkel járnak.

A szén-dioxid-piacoknak a hivatalos éghajlat-változási tárgyalásokon betöltött szerepével kapcsolatban is aggályok merültek fel. A COP28 előtt egy uniós feljegyzés aggodalmaknak adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok az önkéntes szén-dioxid-piaci kezdeményezéseket a párizsi megállapodás szén-dioxid-piacába való hivatalos bevonás céljából erőlteti, ami – figyelmeztetett – alááshatja a globális felmelegedés korlátozására irányuló erőfeszítések ambícióját.

Judith Simon, a Verra vezető karbonhitel-tanúsító cég elnöke és ideiglenes vezérigazgatója, aki a Guardian nyomozása során az esőerdő-védelmi rendszerükből származó rossz minőségű karbonhitelek miatt vizsgálódott, azt mondta, hogy a piac fordulóponthoz érkezett.

“Ennek az éghajlat-változási konferenciának az egyik nagy története a szabványügyi szervezetek, a nemzetközi testületek, a civil társadalom, a kormányok és a vállalatok közötti egyetértés abban, hogy a hatékony szén-dioxid-piac pótolhatatlan és kritikus eleme az éghajlati kihívás kezelésének. A szén-dioxid-piac fordulóponthoz érkezett, és megérdemel egy tudományosan megalapozott értékelést, amely támogatja folyamatos fejlesztését és végső sikerét” – mondta Simon.

A washingtoni székhelyű nonprofit szervezet együttműködik a Climate Crisis Advisory Group nevű kutatócsoporttal, amely többek között Sir David King, Johan Rockström és Mariana Mazzucato kutatókból áll, hogy a legújabb tudományos eredmények felhasználásával bizalmat építsen az éghajlat és a biológiai sokféleség hatásainak piacába. Az esőerdőkre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási hitelek jóváhagyására vonatkozó új szabályokra is áttérnek.

Johan Rockström, a Potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet igazgatója és a számos szén-dioxid-kiegyenlítési projektet irányító Conservation International vezető kutatója szerint a szén-dioxid-piacokat meg lehetne reformálni.

“Ez egy fontos és nehéz kérdés, mert nincs rá egyszerű válasz. Egyrészt az önkéntes szén-dioxid-piacok a természetben nem működnek, és okkal aggódhatunk amiatt, hogy visszaélnek velük, mint kompenzációs mechanizmusokkal olyan vállalatok számára, amelyek nem követik a fosszilis tüzelőanyagok kivonásának tudományos útját. Másrészt, nagyobb szükségünk van a természetalapú megoldásokra, mint valaha. Minden eddiginél nagyobb szükségünk van a finanszírozásra, és nincs más mechanizmusunk. Ez majdnem a fogalmak összezsugorodása. Sokan közülünk ezen a területen úgy érezzük, hogy mindkét táborban fél lábbal állunk” – mondta.

“Nem engedhetjük meg magunknak többé, hogy fákat ültessünk, hogy elrejtsük, hogy nem vagyunk képesek követni a tudományosan megalapozott fosszilis tüzelőanyagok kivonási terveit” – tette hozzá Rockström.

Vezető természetvédelmi civil szervezetek és ipari csoportok szerint a szén-dioxid-krediteket vásárló vállalatok ezt nagyrészt a kibocsátáscsökkentés mellett teszik, és nem az ellentételezéseket használják arra, hogy tovább szennyezzenek. A Carbon Market Watch nevű iparági megfigyelőszervezet megállapította, hogy kevés bizonyíték van arra, hogy a vállalati vásárlások és a szén-dioxid-mentesítési arányuk között okozati összefüggés lenne.

Ez egy olyan megújult törekvés közepette történt, amely a vállalati állításokat tanúsító, az Egyesült Királyság kormánya által támogatott Voluntary Carbon Markets Integrity Initiative (VCMI) révén az ellentételezések szerepének kiterjesztésére irányul a vállalati éghajlatvédelmi törekvésekben. A dubaji csúcstalálkozó előtt a VCMI közölte, hogy a 3. hatókörbe tartozó – vagy közvetett – kibocsátásokra vonatkozó kreditek felhasználására vonatkozó tanúsítványt tesztel, ami az ágazat egyes szereplőinek aggodalmát váltotta ki, hogy ez lehetővé tenné a vállalatok számára, hogy a kibocsátáscsökkentés helyett ellentételezéseket használjanak. A New Climate Institute figyelmeztetett, hogy ez visszafordíthatja az idő kerekét a vállalati éghajlat-változási intézkedések terén.

Margaret Kim, a szén-dioxid-kibocsátási egységeket is tanúsító Gold Standard vezérigazgatója szerint a vállalatok kibocsátáscsökkentésének kell előbbre kerülnie.

“Az önkéntes szén-dioxid-piac (VCM) valódi változást hozhat, katalizálhatja a globális délen történő beruházásokat, javíthatja az emberek életminőségét és valódi kibocsátáscsökkentést eredményezhet. A krediteket azonban a vállalati szén-dioxid-mentesítés kiegészítéseként, nem pedig helyettesítőjeként kell használnunk, beleértve a 3. hatókörbe tartozó kibocsátásokat is. A vállalkozásoknak kemény munkát kell végezniük, hogy a tudományosan megalapozott célokkal összhangban csökkentsék a kibocsátást az egész értékláncukban, szükség esetén átalakítva az üzleti gyakorlatot, ugyanakkor felelősséget kell vállalniuk azokért a [kibocsátásokért], amelyeket még nem tudnak megszüntetni” – mondta.

Forrás: The Guardian | Patrick Greenfield és Fiona Harvey


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

4 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago