Az erdők kevesebb CO2-t tárolnak az éghajlatváltozás miatt

Az ökoszisztémák valószínűleg kevesebb CO2-t tárolnak az éghajlatváltozás miatt, derül ki az új tanulmányból.

Az éghajlatváltozás negatív hatásai meghaladják a fák növekedésére gyakorolt pozitív hatásokat – derül ki egy új tanulmányból.

Az erdők kevesebb CO2-t tárolnak az éghajlatváltozás miatt

A U.S. Forest Service adatainak elemzése szerint, amelyet J. Aaron Hogan és Jeremy W. Lichstein, az UF Biology kutatói vezettek, és amelyet a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban tettek közzé, az éghajlatváltozás eszkalálódó hatásai regionális egyensúlyhiányt okoznak az erdők termelékenységében, és összességében kedvezőtlenül befolyásolják a fák növekedését és a biomassza felhalmozódását.

A tanulmányból kiderül, hogy az elmúlt két évtizedben az Egyesült Államok nyugati részén, ahol az éghajlatváltozás súlyosabb hatásait tapasztalják, jelentősen lelassult a termelékenység, míg az enyhébb éghajlati hatásokat tapasztaló keleti Egyesült Államokban kissé felgyorsult a növekedés.

Az éghajlatváltozás erősebb következményei lassítják az erdők növekedését, ami ellentétben áll azzal a közkeletű elképzeléssel, hogy a légkör magasabb CO2-szintje a növények gyorsabb növekedését eredményezné.

“Az erdők működésében bekövetkező változásoknak vagyunk tanúi, ahogy az erdei ökoszisztémák reagálnak a globális változások mozgatórugóira, mint például a szén-dioxid-műtrágyázás és az éghajlatváltozás… Ezeknek a mozgatórugóknak a jövőbeli egyensúlya fogja meghatározni az erdők működését az elkövetkező években-évtizedekben” – magyarázza J. Aaron Hogan, az UF Biology kutatója.

 

A tudósok várakozásai szerint a szén-dioxid-trágyázás pozitív hatással lesz a növények növekedésére, mivel a természet a légkörbe jutó kibocsátást a természetes szénmegkötő kapacitás növekedésével ellensúlyozza. Az emelkedő hőmérséklet, az aszályok, a betegségkitörések azonban felülmúlják az éghajlatváltozás pozitív hatásait, és az erdők veszteségeket szenvednek el.

“Sokat hallunk az Egyesült Államok nyugati részén pusztító erdőtüzekről, amelyek sok fát pusztítanak el, és szén-dioxidot juttatnak a légkörbe… A tanulmányunk azonban azt mutatja, hogy a nyugati erdőkben további ökoszisztéma-karbonveszteség következik be a fák növekedési ütemének csökkenése miatt” – nyilatkozta Jeremy W. Lichstein.

“Tanulmányunk azt sugallja, hogy az éghajlatra és a tengerszint emelkedésére vonatkozó jövőbeli előrejelzések túl optimisták lehetnek, mert a valóságban az ökoszisztémák valószínűleg kevesebb karbont fognak tárolni a jövőben… A kevesebb ökoszisztéma karbon tárolása több szén-dioxidot jelent a légkörben, és így nagyobb felmelegedést és gyorsuló éghajlatváltozást” – tette hozzá.

Ha túlságosan bízunk a természetben, és azt gondoljuk, hogy az továbbra is megköti az emberiség növekvő kibocsátását, az veszélyes ötletnek bizonyul, mivel a felgyorsuló éghajlatváltozás nagyobb valószínűséggel okoz betegségkitöréseket, aszályokat, áradásokat és más külső hatásokat, amelyek megakadályozzák az erdők növekedését, és az erdőket a fordulópontjuk eléréséhez kényszerítik.

“Az ökoszisztéma karbonmegkötése nem garantáltan tartós, és a klímaváltozás visszafordíthatja… Ez a visszafordulás már megtörtént az Egyesült Államok nyugati részén, és vannak arra utaló jelek, hogy a világ más, aszály sújtotta régióiban, például az Amazonas vidékén is megtörténhet” – mondta Lichstein úr.

Az erdők kevesebb CO2-t tárolnak az éghajlatváltozás miatt

A tanulmány arra is rávilágít, hogy az éghajlatváltozás nem egy egységes erő, hanem inkább egy dinamikus tényező, amely régióspecifikus hatásokkal bír. Mivel az erdők természetes módon elérik a fordulópontot, vagyis azt a pontot, amikor érettségük miatt már nem szén-dioxid-nyelőként, hanem szén-dioxid forrásként kezdenek működni, a tudósok azt tapasztalják, hogy egyes erdők már most megközelítik vagy meghaladják ezt a küszöbértéket.

“Eredményeink rávilágítanak az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának csökkentésére… A tudósok által évtizedek óta sürgetett kibocsátáscsökkentés nélkül az erdők mint szén-dioxid-elnyelők valószínűleg gyengülni fognak, ami felgyorsítja az éghajlatváltozás ütemét” – összegzi Lichstein úr.

Egy új tanulmány szerint (.PDF) az erdőtelepítés és a jelenlegi erdők védelme 226GT CO2-t tárolhatna.

Ahogy a tudósok kiáltják, az emberiség nem találhat kiutat az éghajlati válságból olyan megközelítésekkel, amelyek a kibocsátás teljes csökkentését és leállítását hivatottak helyettesíteni, mint például a szén-dioxid-leválasztási vagy szén-dioxid-eltávolítási projektek. A szén-dioxid-eltávolítás csak a történelmi kibocsátások hosszú távú vagy nehezen megszüntethető, az összkibocsátás legfeljebb 10%-át meg nem haladó kibocsátások eltávolítására lehetne hatékonyan alkalmazni.

Ugyanakkor a karbonmegkötési potenciált gondosan kellene becsülni és tervezni. Az emberiség előtt álló út az, hogy felelősséget vállaljon és újjáépítse a gazdaságot, amely teljes mértékben csökkenti a jelenlegi éves karbonlábnyomának körülbelül 90%-át.

Forrás: Carbon Herald | Petya Trendafilova


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.