Betekintés az önkéntes szén-dioxid-piacra

Önkéntes szén-dioxid-piacok segítik a párizsi megállapodás betartását, a légi közlekedést és a környezettudatosságot.

Betekintés az önkéntes szén-dioxid-piacra | ClimeNews - Hírportál

Előszó: A cikk alapvetően az önkéntes szén-dioxid piacról (Voluntary Carbon Market) szól, mely a karbonkreditek felhasználásával végzi a szén-dioxid kompenzációs szolgáltatásait, amit Magyarországon még tudományos körökben is tévesen a “búcsú cédulához” hasonlították az elmúlt években, sokat ártva ezzel a nemzetközi, határokon átnyúló rendszer hasznosságának megítélésében idehaza. Sokan nem tudják, hogy a hazai és a környező országok piacain évek óta folyamatosan karbonkiegyenlítést végez a BB Leading Solutions Kft., és a legrégebben működő magyar környezetvédelmi szervezet a BOCS Alapítvány. A karbonkreditek létrehozásához, felhasználásához kapcsolódóan Magyarországon működik Közép-Európa egyetlen önkéntes, úgynevezett szén-dioxid egységek (Voluntary Carbon Unit – VCU) nemzetközi nyilvántartásával is rendelkező (Carbon Offset registry) szolgáltató cég az OurOffset Nonprofit Llc.


A cégek és a fogyasztók klímaváltozás elleni szerepvállalása felpezsdíti az önkéntes szén-dioxid-piacokat, derül ki a „Betekintés az önkéntes szén-dioxid-piacra: 2018-as perspektívák és az első negyedév trendjei” (Voluntary Carbon Market Insights: 2018 Outlook and First Quarter Trends) című dokumentumból, amely közel egy éve jelent meg a Forest Trends-hez tartozó Ecosystem Marketplace-en.

A tanulmány megállapította, hogy az önkéntes szén-dioxid-piacok iránti kereslet és kínálat egyaránt rekordmagasságot ért el 2017-ben: a kínálatnak 62,7 millió, a keresletnek pedig 42,8 millió metrikus tonna volt a szén-dioxid-egyenértéke (MtCO2e).

A tanulmány továbbá nyomon követi az önkéntes tevékenységet egy szabályozott szén-dioxid-piacoknak kifejezetten kedvező időszakban, amely során a nemzetek igyekeznek kitalálni, hogyan tegyenek eleget a párizsi megállapodásban foglalt kötelezettségeiknek, valamint hogyan korlátozzák világszinten a nemzetközi légi közlekedés szén-dioxid kibocsátását. Egyesek útmutatásként tekintenek az önkéntes szén-dioxid-piacokra, míg mások beépítik őket a stratégiáikba.

Már több mint egy évtizede követjük nyomon az önkéntes szén-dioxid-piacokat, és nagyjából ugyanennyi ideje látjuk ezt a mértékű növekedési lehetőséget

– mondja a vezető szerző, Kelley Hamrick, felhívva a figyelmet arra, hogy az optimizmus leginkább attól függ, hogy mekkora mértékben tudják a megfelelésen alapuló piacok elfogadni vagy felismerni az önkéntes rendszerek által létrehozott kibocsátáskompenzációt.

Az önkéntes piac számos különböző növekedési és fejlődési lehetőséget rejt magában:

  • Szabályozók segítségével az önkéntes piacokra termelt kibocsátáskompenzáció a párizsi megállapodás és a nemzetközi légi közlekedés kibocsátáskompenzációs és -csökkentési rendszer (CORSIA) értelmében felvásárolható és eladható lehetne a kötelező piacokon. (Jelenlegi tiltás és engedély hiányában a kötelező piaci szereplők – akik bizonyos mértékig ingyenes engedélyekkel rendelkeznek a környezetszennyezésükhöz – alaptalanul félnek a valódi, már megvalósított szén-dioxid kibocsátás csökkentésből és/vagy elkerülésből származó úgynevezett önkéntes kibocsátási egységek (karbonkreditek) vásárlásától. – szerk.)
  • Amennyiben megállapodások köttetnek a kettős kötelezettségek elkerülésére, az önkéntes kibocsátáskompenzáció gyorsíthatja a kibocsátás-csökkentést olyan szektorokban, amelyek nincsenek lefedve meglévő kötelező szén-dioxid-piacok által, vagy olyan országokban, amelyekben nincsenek kötelező piacok.

Az önkéntes és a kötelező piacokra általában két különböző dologként tekintenek, de ha egy határozat engedélyezné az önkéntes kibocsátáskompenzációt a kötelező piacokon, az felszívhatná a meglévő keresletet, és új projekteket ösztönözhetne

– mondja Hamrick.

Mindeközben az önkéntes piac szereplői nem várnak tétlenül a kormányra, hanem módszereket dolgoznak ki az új technológiák integrálására, például blokkláncot építenek be a nyomon követési és regisztrációs rendszerekbe. Emellett a karbonelszámoláshoz hasonló szigorú elkötelezettséggel kezdenek viszonyulni a szén-dioxid projektek által előidézett további pozitívumokhoz, például a biodiverzitáshoz és a nemek közötti egyenlőséghez.

A megfelelésen alapuló piacok hátszele ellenére az önkéntes kibocsátáskompenzáció drámaian növekedett az elmúlt években, mivel olyan ismert cégek, mint a Microsoft, a Disney és a Lyft beépítették fenntarthatósági stratégiáikba a kompenzációt. Emellett az önkéntes szén-dioxid-piacok olyan technikai újításoknak nyitottak utat, amelyek lehetővé teszik a kibocsátás-csökkentési tevékenységek mérését, ellenőrzését és nyomon követését szerte a világban. Kormányok Kaliforniától Kolumbiáig felfigyeltek erre, és ezekből az elemekből néhányat beépítettek a kötelező szén-dioxid-piacaikba.

A szén-dioxid-kompenzáció önkéntes kereskedelme először a 2000-es évek második felében indult be, és azóta az önkéntes kibocsátáskompenzáció iránti kereslet több mint száznegyvenszeresére nőtt: míg 2008-ban csak 0,3 MtCO2e volt ez az érték, addig 2018-ban már 42,8 MtCO2e. Ezek az önkéntes szén-dioxid projektek segítettek csökkenteni, megkötni, vagy megakadályozni, hogy több üvegházhatásért felelős gáz kerüljön kibocsátásra, mint amennyit Ausztrália teljes energiaszektora bocsátott ki 2016-ban – azaz 437 MtCO2e-t meghaladót.

Rampasek, László A
Szerző: Steve Zwick – Ecosystem Marketplace

Steve Zwick az Ecosystem Marketplace vezető szerkesztője és a Bionic Planet podcast készítője. Mielőtt csatlakozott volna az Ecosystem Marketplace-hez, a Time és a Fortune magazinoknak európai üzleti ügyekről tudósított, valamint létrehozta a díjnyertes Money Talks nevű műsort a Deutsche Welle rádióadón, a németországi Bonnban.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.