A fák életben tartása az egyik reményünk

A glasgow-i klímatárgyalók felkészülnek a fákkal való karbonkereskedelemmel kapcsolatos harcra.

A fák életben tartása az egyik reményünk | ClimeNews

A brazil esőerdő déli peremén felnövő José Pinheiro Borges megtanulta, hogy vigyázzon a fakitermelőkre, akik a faluját körülvevő fákat figyelik. Most azért fizetnek neki, hogy megőrizze kis erdőfoltját. Ez a forgatókönyv, ha az egész Amazonas-medencében megvalósulna, segíthet a bolygó lehűlésében azáltal, hogy megőrzi a szén-dioxid-molekulák felszívásának egyik legnagyobb természetes motorját.

Borges családja a Rio Preto-Jacunda rezervátumban élő mintegy három tucat ember közé tartozik, akik majdnem egy évtizede csatlakoztak egy szén-dioxid-kreditprogramhoz. Az őslakos falusiak minden egyes tonna szén-dioxid megtakarításért fizetést kapnak, amelyet az illegális fakitermelők sikeres visszaszorításával és a mintegy 100 000 hektárnyi esőerdő megőrzésével értek el. Van egy szén-dioxid-bróker, a São Pauló-i székhelyű Biofilica, amely tranzakciós díj ellenében értékesíti az így kapott krediteket.

“Ez egy módja annak, hogy megvédjük az itteni lakosságot” – mondja a 48 éves Borges, aki diófélék, acai és manióka betakarításából is él. “A kitermelési tevékenységünk fenntartható.”

A kistermelők jelentik a kiindulópontját a szén-dioxid-kompenzációk bonyolult, világméretű kereskedelmének, vagyis a fák ültetésével, a természetes szén-dioxid-nyelők megőrzésével vagy az üvegházhatású gázok légkörből való egyéb módon történő eltávolításával előállított értékes krediteknek. A BloombergNEF tiszta energiával foglalkozó kutatói szerint

az idei év első nyolc hónapjában több kredit cserélt gazdát, mint 2020-ban összesen,

mivel a vállalatok és a kormányok dollármilliárdokat költenek a kibocsátáscsökkentési célok teljesítésére.

Az ellentételezés olyan kényelmi megoldás, amely lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy továbbra is szennyezzenek, miközben lényegében mást fizetnek azért, hogy éghajlatbarát magatartást tanúsítson (a PAS 2060-as szabvány szerint 100%-ban csak az első évben engedélyezett az ellentételezés, utána csökkentési programot is kell teljesíteni – a szerk.). A kiterjedt és eddig lazán szervezett piac a tevékenységek széles skáláját öleli fel, a megújuló energiaforrások finanszírozásától a hulladéklerakók szivárgásának megakadályozásáig, és a kibocsátókkal kötött ad hoc megállapodásokban kötik meg őket.

De nem létezik globális felügyelet vagy közös szabványok, és úgy tűnik, hogy az alacsony minőségű ellentételezések sokasága kevés hatással van az éghajlatváltozásra. Ha egy szennyező egy nem hatékony projektből származó kreditet vásárol, akkor a világnak végül több szén-dioxid kerül a légkörbe. (Ilyen a kvótavásárlás /politikai szennyezési engedély/ vagy az értéktelen néhány eurócentért vásárolható CER karbonkreditek, egyiktől sem lesznek karbonsemlegesek a cégek, sőt… – a szek.)

A mai, szabadon működő piac részben azért alakult ki, mert a kormányok ismételten nem tudtak megállapodni az ENSZ által szervezett, országok közötti szén-dioxid-kiegyenlítések kereskedelmére vonatkozó szabályokról. A skóciai Glasgowban megrendezésre kerülő COP26 csúcstalálkozón a tárgyalók újabb kísérletet tesznek a szabályok véglegesítésére. A szén-dioxid-kompenzáció nemzetek közötti kereskedelméről a párizsi megállapodás 6. cikke rendelkezik, és ez az egyetlen megoldatlan rész.

Az ötlet elméletileg egyszerű. A szén-dioxid-kompenzáció szervezett kereskedelme lehetővé tenné, hogy az országok megosszák a kibocsátás csökkentésének terhét. Ha egy ország túllépte a kibocsátási céljait, akkor a többletet eladhatja egy másiknak. Az eddigi legnehezebb kérdés az volt, hogy hogyan lehet olyan piacot kialakítani, amely nem számolja kétszer a kibocsátási egységeket.

A 6. cikk értelmében az Amazonas esőerdejében élő Borgeshez hasonló gazdálkodóknak többféle lehetőségük lenne a szén-dioxid-kibocsátási egységek eladására. Az első lehetőség az országok közötti kétoldalú megállapodások, például a Svájc és Peru által most kidolgozott paktum, amelyben a szén-dioxid-krediteket zöld fejlesztési finanszírozásra cserélik. A második lehetőség egy szabályozott, az ENSZ által irányított szén-dioxid-piacot hozna létre, amely megkönnyítené a kétoldalú megállapodásokkal nem rendelkező országok közötti kereskedelmet. A harmadik lehetőség a magánszektorbeli vásárlók részéről jöhetne szóba. Több száz vállalati szennyező és fenntarthatósági szakértő, élükön Mark Carney és Bill Winters pénzügyi veteránokkal, egy külön folyamat keretében próbálja kidolgozni az ilyen magánkereskedelem szabályait.

Ez felveti azt a kérdést, amely évek óta megakasztja a tárgyalásokat: Ha egy Borges-féle gazdálkodó szén-dioxid-kibocsátási egységeket kínál eladásra az egyik ilyen úton, a brazil kormány is igényelhet-e jóváírást ugyanezért az eltávolított egységért? “A 6. cikk egyértelműen alááshatja a Párizsi Megállapodás egészét, ha rosszul hozzák létre, majd rosszul használják” – mondja Gilles Dufranse, a Carbon Market Watch nonprofit szervezet szakpolitikai munkatársa.

Brazília már régóta ellenzi az úgynevezett megfelelő kiigazításokat, amelyek megtiltanák, hogy a nemzeti éghajlati célokba beszámítsák az eladott kibocsátáscsökkentéseket. A fejlett országok, élükön az Európai Unióval, súlyos kockázatnak tartják az ilyen kettős elszámolást, és 2019-ben a COP25 konferencián kivonultak a kérdésről folytatott tárgyalásokról.

A vita annyira összetett, hogy még néhány szakértő, aki közelről követi, azt mondja, nem érti teljesen az országok által felhozott összes érvet. A tárgyalásokat ismerő tisztviselők szerint a glasgow-i csúcstalálkozót megelőzően már megkezdődtek a tárgyalások a 6. cikkről.

Ezúttal van remény a kompromisszumra. Az egyik elképzelés szerint lehetővé kellene tenni egy átmeneti időszakot, amely alatt a keletkezett hiteleket nem kellene megfelelően kiigazítani – mondta Henrick Hallgrim Eriksen, Norvégia éghajlat- és környezetvédelmi minisztere. Norvégia és Szingapúr feladata a patthelyzet feloldása.

Dufranse arra figyelmeztet, hogy egy ilyen alku alááshatja a párizsi hőmérsékleti célokat. “Ez csak csalás. Erről nem igazán kellene tárgyalni” – mondja. “Olyan, mintha felállítanánk a játékot, majd azt mondanánk: Oké, az első öt évben – vagy a játékunk első 30 percében – senki nem fogja betartani a szabályokat”.

A kormányok számára egyértelmű az ösztönzés, hogy megtalálják a továbblépés módját. A Világbank Csoport szerint a kereskedelem a felére csökkentheti a nemzetek éghajlatvédelmi vállalásainak teljesítéséhez szükséges költségeket, ha a tervek szerint működik. A kereskedelem a gazdagabb országokból a szegényebb országokba irányuló, az éghajlatváltozással kapcsolatos pénzeszközök átcsoportosításának egyik legfontosabb módjának is tekinthető, amely segíthet az emelkedő hőmérséklet okozta hatások kezelésében.

A nagyvállalatok is tisztánlátásra vágynak a COP26-on. “Itt az ideje, hogy olyan rendszer jöjjön létre, amely lehetővé teszi a kibocsátások határokon átnyúló hatékony kereskedelmét” – mondta Andrew Wilson, a több ezer vállalkozást képviselő Nemzetközi Kereskedelmi Kamara globális politikai igazgatója. Bár az ENSZ által jóváhagyott szabályok drágíthatják az ellentételezéseket és korlátozhatják a kínálatot, ugyanakkor növelik a hitelességet és segítik a vállalatvezetőket a zöldmizéria vádjaival szembeni védekezésben.

Rick Saines, a Pollination Group tanácsadó cég munkatársa szerint az ENSZ által támogatott kormányzati kereskedelemre vonatkozó szigorú szabályrendszer nyomást gyakorolhat a magánszektorban kompenzációs termékeket vásárló vállalatokra, hogy szigorúbb szabványokat tartsanak be. Ez javíthatná az ellentételezések minőségét és a fejlődő országokban a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért dolgozóknak fizetett árakat.

Saines azonban annak kockázatát is látja, hogy egy erősebb megállapodás végül arra ösztönözheti az országokat, hogy csökkentsék nemzeti szén-dioxid-kibocsátási célkitűzéseiket. A 6. cikk vázlata előírja, hogy csak azok az országok adhatnak el krediteket, amelyek túllépik szén-dioxid-csökkentési céljaikat. Ez arra ösztönözhet, hogy gyengébb nemzeti vállalásokat nyújtsanak be, amelyek hamarabb teljesíthetők, és így jövedelmező szén-dioxid-kibocsátási egységek kereskedelmét indíthatják el.

Visszatérve az Amazonas vidékére, Borges aggódik az idei bevételek miatt. Brazíliában az elmúlt két évben megugrott az erdőtüzek és az erdőirtás, és ez alól az ő faluja sem kivétel. A szén-dioxid-kreditprogramjának első, 2015-ös auditja 1,2 millió tonna kreditet hozott, és az eladásból származó bevétel az oktatásra, az egészségügyre és a szakképzésre hozott pénzt.

Quality Forest Carbon StandardMagyarországon készített és ellenőrzött standard a karbonsemlegesítés faültetéssel, erdőmentéssel foglalkozik. Forrás: BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

Azt mondja, azóta a földfoglalók 5000 hektárt égettek fel, és megrongálták a rezervátumot behálózó erdőket. Ez azt jelenti, hogy egy új ellenőrzés valószínűleg azt fogja megállapítani, hogy a közössége a korábbi szén-dioxid-kibocsátási egységek kevesebb mint felét termelte meg. A családok azt tervezik, hogy elszigetelt területekre terjeszkedve megakadályozzák a további földrablásokat. A fák életben tartása az egyetlen reményük arra, hogy a jövőben több szén-dioxid-kreditet gyűjtsenek.

“Az illegális erdőirtás kevesebb kredithez vezet” – mondja Borges. “A mi érdekünk, hogy megőrizzük ezt az erdőt és fenntartsuk a közösségünket.”

Rampasek, László A.
Forrás: FINANCIAL POST | Jess Shankleman and Peter Millard – Bloomberg News

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.