Betör a környezetvédelem a sportba

Forma-E névvel indítják idén szeptemberben az elektromos gyorsasági versenysorozatot, tervezetten 10 csapattal. Olyan nevekkel, akik a vezető Forma-1 -ben már hírnevet szereztek korábban.

A lényeg, hogy legalább versenyzés közben ‘nem fosszilis származék’ üzemanyagot használnak. Viszont nagyon oda kell figyelniük a szervezőknek, mert a versenysorozat karbonlábnyomának csak egy töredéke a verseny közben elégetett üzemanyagból származó széndioxid! Tehát, ha a célt valóban elakarják érni, akkor figyelembe kell venni, hogy a CO2 lábnyom nagyobbik része a gyártásból, a szállításból és a tevékenység közben termelődött hulladékokból, a gumihasználatból ered, valamint abból a rengeteg utazásból amit a versenyzők és csapattársaik, valamint a versenyre látogató nézők, de még a TV közvetítés is jelent! Szóval az, hogy valami karbon semlegessé váljon elég összetett dolog, de ennek semlegesítésére vannak azok a szervezetek akik ennek a specialistái.

A Forma-E -vel elindult egy folyamat, mely a világ figyelmének középpontjába fog kerülni és ez fogja felváltani a Forma-1-et, mert minden megváltozik! Ami most van már nem fenntartható, és ebbe bele tartozik a Forma-1 is.

A következő nagy lépés amit meg kell tenni, hogy azokat az akkumulátorokat, amik az energiát biztosítják a versenyzéshez, megújuló termelésből származó elektromossággal töltsék fel! Pl. a szél vagy a nap energiájának átalakításából.

A folyamat elindult és reménykedünk, hogy kibírjuk a változásokat.

Rampasek, László A.

 

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

4 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago