Hat kritikus lépés a klímaválság megállításához

Az éghajlati válság elérkezett, és nagyobb mértékben gyorsul, mint azt sok tudós várta. Beléptünk a hatodik tömeges kihalási eseménybe.

Hat kritikus lépés a klímaválság megállításához | ClimeNews

Ez a vártnál súlyosabb, és a természetes ökoszisztémákat, valamint az emberiség sorsát fenyegeti. Kevés kivételtől eltekintve, nagyrészt elmulasztjuk kezelni ezt a szorult helyzetet. Ráadásul nem térhetünk vissza a járvány utáni status quo-hoz. Mindkét görbét ki kell lapítanunk. Ez a határtalan növekedési gazdaság végét kell, hogy jelezze. Az éghajlati válság egyre súlyosabbá válása és a választási ciklusokon és a szokásos üzletvitelen túlmutató cselekvés szükségessége most már teljesen világos. A dolgok nem mehetnek így tovább. Az eredmények ellenére az emberiségnek erkölcsi kötelessége, hogy most cselekedjen.

A fenntartható jövő biztosítása érdekében meg kell változtatnunk életmódunkat, mégpedig oly módon, hogy javítsuk a grafikonjaink által összefoglalt életjeleket. A gazdaság- és a népességnövekedés a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó CO2-kibocsátás növekedésének legfontosabb mozgatórugói közé tartozik; ezért bátor és drasztikus átalakításokra van szükségünk a gazdaság- és a népesedéspolitikát illetően. Hat kritikus és egymással összefüggő lépést javasolunk (nem különösebb sorrendben), amelyeket a kormányok, a vállalkozások és az emberiség többi része megtehet az éghajlatváltozás legrosszabb hatásainak mérséklése érdekében.

– A tudósok figyelmeztetése az emberiségnek

A hat lépés

Hat kritikus lépés a klímaválság megállításához | ClimeNews

A Tudósok Figyelmeztetése a Világ Tudósainak Szövetségével együttműködve hat kritikus és egymással összefüggő lépést mutat be az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére, amelyeket a kormányok, szervezetek, politikai döntéshozók és más szereplők megtehetnek az IPCC által meghatározott éghajlati válság legrosszabb következményeinek enyhítése érdekében. Ezek a megoldások a meglévő örökségek kezelésére szolgálnak a tudósok figyelmeztetései alapján.

  1. Energia. Tömeges takarékossági gyakorlatok bevezetése; átállás a fosszilis tüzelőanyagokról az alacsony szén-dioxid-kibocsátású megújuló energiaforrásokra, beleértve a nap- és szélenergiát; a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatoknak nyújtott támogatások megszüntetése; és olyan szén-dioxid-díjak kivetése, amelyek elég magasak ahhoz, hogy visszaszorítsák a fosszilis tüzelőanyagok használatát.
  2. Rövid élettartamú szennyező anyagok. Gyorsan csökkenteni kell a metán, a korom, a fluorozott szénhidrogének és más rövid élettartamú éghajlatszennyező anyagok kibocsátását. Ezáltal a rövid távú felmelegedési tendencia több mint 50%-kal csökkenthető a következő évtizedekben.
  3. Természet. Állítsuk helyre és védjük meg az olyan ökoszisztémákat, mint az erdők, gyepek, tőzeglápok, vizes élőhelyek és mangroveerdők, és tegyük lehetővé, hogy ezen ökoszisztémák nagyobb része elérje ökológiai potenciálját a légköri szén-dioxid – az üvegházhatást okozó gázok egyik legfontosabb összetevőjének – megkötésében.
  4. Élelmiszer. Együnk több növényt és fogyasszunk kevesebb állati eredetű terméket. Ez az étrendi váltás jelentősen csökkentené a metán és más üvegházhatású gázok kibocsátását, és felszabadítaná a mezőgazdasági területeket az emberi táplálék, nem pedig az állati takarmány termesztésére. Az élelmiszerpazarlás csökkentése szintén kritikus fontosságú – a tudósok szerint az összes megtermelt élelmiszer legalább egyharmada szemétként végzi.
  5. Gazdaság. A gazdaság szén-dioxid-mentes gazdasággá alakítása, hogy kezeljük az emberiség bioszférától való függését, és hogy a célokat eltoljuk a bruttó hazai termék mindenáron való növekedésétől. A bioszféra hosszú távú fenntarthatóságának fenntartása érdekében korlátozni kell az ökoszisztémák profitorientált kizsákmányolását.
  6. Népesség. A naponta több mint 200 000 fővel növekvő globális emberi népesség stabilizálása olyan társadalmi és gazdasági igazságosságot biztosító megközelítések alkalmazásával, mint például a fiatal nők oktatásának biztosítása és az önkéntes családtervezési szolgáltatások elérhetősége.

 

“Az éghajlati vészhelyzet már itt van, és gyorsabban gyorsul, mint azt a legtöbb tudós előre látta” – mondta Wolf. “Az emberek megijedtek – ezt jól mutatja, hogy világszerte több mint 1800 éghajlat-vészhelyzetet hirdettek ki, több mint 820 millió embert érintő joghatóságok.” – Tudósok második figyelmeztetése: Az éghajlati vészhelyzet 2020, visszatekintés az OurOffset Nonprofit LLC. oldalán.

Az éghajlatváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás átalakításokat von maga után a kormányzás, a gazdálkodás, az élelmezés, valamint az anyagi és energiaigény kielégítésének módjában. Bátorít bennünket a közelmúltban világszerte megnövekedett aggodalom. Kormányzati szervek klímavészhelyzetet hirdetnek ki. A pápa enciklikát adott ki az éghajlatváltozásról. Az iskolások sztrájkolnak. A bíróságokon ökocídiummal kapcsolatos perek folynak. Polgári mozgalmak követelik a változást. A világ tudósai a planetáris életjelek széles körű használatát sürgetik, és arra számítanak, hogy a grafikus mutatók segítségével a politikai döntéshozók és a nyilvánosság jobban megértheti a válság nagyságrendjét, nyomon követhetik az előrehaladást, és az éghajlatváltozás enyhítése érdekében átállíthatják a prioritásokat.

A jó hír az, hogy az ilyen átalakító jellegű, társadalmi és ökológiai igazságossággal járó változások hosszú távon nagyobb emberi jólétet ígérnek, mint a “szokásos üzletmenet”. Úgy véljük, hogy a kilátások akkor lesznek a legnagyobbak, ha a politikai döntéshozók és az emberiség többi része azonnal reagál a figyelmeztetésünkre és az éghajlati vészhelyzet kihirdetésére, és cselekszik az élet fenntartása érdekében a Föld bolygón, egyetlen otthonunkban. Biztosítanunk kell, hogy a pandémiát követő világ ne térjen vissza a status quóhoz, hanem inkább degrowth stratégiákat alkalmazzon.

A teljes dokumentum itt olvasható ingyenesen.
Az AWS (Alliance of World Scientists) további dokumentumai itt találhatók.

A Hat Lépést William J. Ripple, Christopher Wolf, Thomas M. Newsome, Phoebe Barnard és William R. Moomaw dolgozta ki. Ezek a lépések kritikusak és összefüggnek egymással. E lépések célja, hogy tanácsot adjanak politikai döntéshozóinknak és mozgósítsák egész társadalmunkat, hogy magas szinten cselekedjünk a most zajló éghajlati válság és a hatodik tömeges kihalási esemény ellen.

Rampasek, László A.
Forrás: Scientists Warning Foundation


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.