Stephen Hawking szerint még mindig hülyék vagyunk

Stephen Hawking szerint még mindig hülyék vagyunk - ClimeNewsA neves tudós továbbra is úgy gondolja, hamarosan kinyírja magát az emberiség, ráadásul egyre több módszere van hozzá.

A neves tévés személyiség, Larry King hat éve egy elég nagy felzúdulást keltő interjút készített Stephen Hawkinggal: a tudós akkor arról beszélt, hogy az emberiség végzete nem más, mint önmaga kapzsisága és hülyesége.

King nemrég megismételte a beszélgetést a Russia Today számára, amelyben leginkább az érdekelte, hat év alatt változott-e valami az emberiség önmegsemmisítő természetével kapcsolatban. Nos, nem örülhetünk túlzottan, Hawking véleménye tömör és letaglózó:

Az biztos, hogy nem lettünk kevésbé kapzsik és hülyék.

A világ legismertebb elméleti fizikusa persze azért bővebben is kifejtette, mire alapozza ezt a lesújtó véleményt. Leginkább a szennyezés és a túlnépesedés aggasztja.

A Föld népessége félmilliárddal növekedett az utolsó interjúnk óta, és nem látni a folyamat végét. Ha ilyen ütemben megy minden tovább, 2100-ra tizenegymilliárdan leszünk. A levegő szennyezésének mértéke az elmúlt öt évben 8 százalékkal emelkedett. A világ városaiban lakók 80 százaléka van kitéve egészségre káros mértékű légszennyezettségnek.

Persze új veszélyek is megjelentek, amikért részben ismét mi magunk vagyunk felelősek. A mesterséges intelligenciáról van szó, a gépek felemelkedéséről, csak ez bizony már nem sci-fi, hanem egy tudós állítja.

A mesterséges intelligenciában ott a lehetőség arra, hogy gyorsabban fejlődjön, mint az emberiség. Jó esetben az MI együtt élhet az emberekkel. De ha a gépek elérik azt a kritikus állapotot, amikor már képesek önmagukat fejleszteni, nem állíthatjuk biztosan, hogy ugyanaz lesz a céljuk, mint a mieink.

Az interjú során Hawking csak egy olyan témát említett, ami csodálattal töltötte el, de sajnos ez pont nem az emberiséggel, vagy a Földdel kapcsolatos. Szerinte az egyik legfontosabb felfedezés, hogy az Univerzum ahelyett, hogy a korábbi teóriák szerint elkezdene összezsugorodni, tovább tágul. Elfogtunk egy videót is, amelyben részletek hangzanak el a beszélgetésből – a végén Hawking a sötét anyagról beszél… az elején meg sötét emberekről.

Margóra: Sajnos folyamatosan megy a néphülyítés, hogy miként lehet a klímaváltozást megállítani azzal, hogy nem pazarolsz annyit, nem szemetelsz, szelektíven gyűjtöd a hulladékot, energiatakarékos izzót használsz, válasszuk a helyit stb…
Legfőképpen a kapzsiság miatt pont a lényegről nem mer beszélni senki, mert az tabunak számít és pénzbe kerül. Ez pedig két dolog ami igazán eredményt érne el.
1./A legnagyobb széndioxid kibocsátó és a legnagyobb környezetszennyező is egyben a világon, maga az ember!

Tehát ha felelőtlenül szaporodik a Földön (jelenleg máshol nem tud), akkor rövid időn belül – ez néhány évtized már csak maximum – pusztulásra van ítélve. Hogy érthetőbb legyek teljes kipusztulás lesz a sorsa.
Tény, hogy az ökológiai lábnyom számítás szerint a felsorolt energiacsökkentési és pazarlás elleni meg egyéb “jótanácsok” sem érnek tizedannyit se, mint egyetlen baleset-teherbeesés megelőzése. Főleg a 3. világban ahol a tudatlanság miatt az emberek nem sexelnek örömszerzés céllal, hanem csak nemzenek mind az állatok. E jeles tett legnagyobb képviselői a muszlimok és az iskolázatlan közösségek a világban, ahol a föld eltartóképessége és a klímaváltozás miatt az elvándorlások az “új-hazába” már elkezdődött.

2./Személyes karbonsemlegesítés

Ez is tabu téma, pedig csak nevetnem kell rajta… A magyarok egy főre jutó karbonlábnyoma a jelenlegi adatok szerint évente 6 db karbonkredit megvásárlásával nullázható lenne. Ez pl. a www. carbononline.co -nál 108 Euró/év/fő kiadást jelentene. Arra gondoljon mindenki, hogy mennyi pénzt költ el évente felesleges dolgokra, ami nem szolgálja az emberiség fennmaradását mielőtt azon tűnődne, hogy ez sok vagy kevés.
Önbecsapás helyett mindenkinek támogatnia kell a fenti két dolgot, a saját maga fenntarthatóságához szükséges alapok megteremtése érdekében.

Rampasek László

Forrás: 24HU