Klímaválság

Dr. Jane Goodall – A Sziget Nagyszínpadáról közös felelősségünkre szólított fel

Dr. Jane Goodall – világhírű főemlőskutató, ENSZ békenagykövet és aktív környezetvédő – 2019. augusztus 8-án a Sziget vendége volt.

A 85 éves kutató évente 300 napot utazik, hogy felhívja a figyelmet a természet-és környezetvédelem fontosságára, az élőhelyek pusztulásra, fogyasztási szokásaink környezetkárosító hatásaira. A Love Revolution programhoz csatlakozva a Nagyszínpadról közös felelősségünkre szólít fel.

Dr Jane Goodall munkájának köszönhetően ma már tudjuk, hogy a csimpánzok sokkal közelebbi rokonaink, mint valaha gondoltuk volna. Afrikában, természetes környezetükben figyelte őket, míg el nem fogadták jelenlétét, és feltárták előtte az emberéhez oly hasonló viselkedésüket. Évtizedes csimpánzkutató munka után figyelt fel a környezeti problémák súlyosságára. Ráébredt, hogy nagy a baj, a csimpánzok és más állatok száma rohamosan csökken és élőhelyeik egyre zsugorodnak. Azóta többek között létrehozta a világ számos országában létező a Jane Goodall Intézetet, útnak indította Roots and Shoots (Rügyek és Gyökerek) elnevezésű környezeti nevelési programot, tartott rengeteg előadást, írt jó néhány könyvet és világszerte milliók számára jelent inspirációt.

A Szigeten helyet kap a magyarországi Jane Goodall Intézet is, melynek önkéntesei Dr Goodall hitvallását követve, csimpánz-örökbefogadó programjukat népszerűsítik. Az adományokból egy Kongóban működő csimpánzmenhelyet támogatnak, ahol az árván maradt kölykök, vagy illegális kereskedelemből mentett emberszabásúak rehabilitációja folyik.

Van reményem a jövőben, a fiatalok, akik megértik a problémákat, és van kellő erejük a világ megváltoztatásához,

mondta. Már nem lepődik meg, hogy a fiatalok is bizakodóak, de szerinte csak akkor van esély megmenteni a Földet, ha az emberek összefognak érte.

Forrás: Sziget Fesztival – Fotó: botost/444.hu

 

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

3 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago