Ellentmondanak az amerikai kémek Trumpnak

A Florence trópusi vihar által sújtott Észak-Karolinába látogatott múlthét szerdán Donald Trump amerikai elnök.

Ellentmondanak az amerikai kémek Trumpnak - ClimeNews - Hírportál

Roy Cooper észak-karolinai kormányzó az elnököt tájékoztatva úgy fogalmazott, hogy eddig is gyakran voltak nagy viharok, “de olyat, mint a mostani, nem láttunk még”. A vihar pusztításait katasztrofálisnak nevezte. A Florence egyedül Észak-Karolinában eddig 27, Észak- és Dél-Karolinában pedig 34 halálos áldozatot követelt.
Cooper kormányzó elmondta, hogy évekre és nagyon sok pénzre lesz szükség a károk helyreállításához, és segítséget kért az elnöktől. Donald Trump együttérzéséről biztosította a Florence áldozatainak családjait, és hangsúlyozta, hogy a kormányzat készen áll a segítségre.
Trump kíséretében van Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter és Brock Long az országos katasztrófa-elhárítási ügynökség (Fema) vezetője. Long arról tájékoztatta az elnököt és a kormányzót, hogy az eső ugyan elállt Észak-Karolinában, de a veszély nem múlt el, a folyók ugyanis tovább áradnak, ráadásul a mindent elöntő víz járványveszélyt jelent, mivel a többi között állati tetemeket sodor.
Hozzátette: a Fema jelenleg – a bajba jutottak megsegítése és mentése mellett – elsősorban a veszélyes anyagok eltávolítására és a fertőtlenítésre összpontosítja erőfeszítéseit.

Ellentmondanak az amerikai kémek Trumpnak a klímaváltozás kérdésében

Trump kitalációnak tartja a klímaváltozást, de az USA hírszerző ügynökségei egyértelműen ellentmondanak neki ebben a kérdésben egy új jelentésben, melyet a szenátus hírszerző bizottsága elé tártak.

A washingtoni törvényhozás felsőházában, a szenátusban működő hírszerzési bizottság számára juttatták el Globális Veszélyelemzés (Worldwide Threat Assessment) nevű jelentésüket az amerikai hírszerző szolgálatok.

Ebből az derül ki, hogy nagyon is számottevő veszélynek tartják az éghajlatváltozást és annak kedvezőtlen mellékhatásait. Ezzel a nézettel pont szembehelyezkednek Donald Trump és a Fehér Ház hivatalos álláspontjával.

A jelentés szerzői figyelmeztetnek, hogy ha a klímaváltozást nem fékezzük meg, akkor az globális instabilitáshoz vezet. „A melegedő éghajlat hosszú távú folyamatai, a növekvő légszennyezés, a biológiai sokszínűség csökkenése és a vízhiány valószínűleg gazdasági és társadalmi elégedetlenséget idézhet elő, sőt akár felfordulást is 2018 folyamán” – szól a jelentés.

Az elemzés arra is kitér, hogy a melegedő hőmérséklet felerősíti a természeti katasztrófákat, a háborúkat, az élelmiszer- és vízhiányt, a gazdaság kilengéseit és a népvándorlás.

A dolgozat említ olyan tudományos kutatásokat, melyek szerint a fajpusztulás tempója olyannyira felgyorsult, hogy a „normális” százszorosa és ezerszerese közé tehető a jelenlegi sebessége. Ezek a veszteségek „veszélybe sodorják azokat az ökoszisztémákat, melyek támogatják az emberi rendszereket”, és segítik a létfenntartásunkat.

Források: MTI; Bloomberg; Piac & Profit