Jane Goodall – Nem söpörhetjük az emberi népesedés kérdését a szőnyeg alá

Jane Goodall a Population Matters (A népesedés számít) c. brit szervezet éves találkozóján mondott rövid beszéde. Jane Goodall angol etológus, antropológus és primatológus, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatója, a Jane Goodall Intézet és a tanzániai Gombe Nemzeti Park igazgatója, a Population Matters védnöke.

Jane Goodall - Nem söpörhetjük az emberi népesedés kérdését a szőnyeg alá | ClimeNews

Hello, Jane Goodall vagyok, és azzal kezdeném, hogy rettentően szeretnék személyesen veletek lenni, mert úgy gondolom, hogy ez a szervezet, a Population Matters nagyon fontos, mivel ez az egyik legfontosabb kérdés, amivel ma szembenézünk.

Ez először akkor ütött meg, szinte szó szerint, amikor átrepültem a Gombe Nemzeti Park felett, ahol 1960 óta végeztem kutatást a csimpánzokról. Amikor elkezdtem, az aprócska Gombe Nemzeti Park az egyenlítői erdőöv része volt, ami Afrika keleti partvidékétől a nyugatiig ért. Amikor 1990-ben átrepültem Gombe fölött, inkább egy aprócska erdőszigetnek tűnt teljesen kopár hegyekkel körülvéve, és nyilvánvaló volt, hogy több ember élt ott, mint amennyit a terület elbír.

Tényleg abszurdum azt hinni, hogy lehetséges korlátlan gazdasági fejlődés (ami az uralkodó szemlélet miatt effektíve egyenlő a növekedéssel – a ford.) egy bolygón, ami véges természeti erőforrásokkal rendelkezik. A tény, hogy az emberi népesség még mindig nő ezen a drága kis bolygón, amit magunkénak tartunk (pedig nem az, csak mi is itt élünk), olyasvalami, aminek mindenkiben tudatosulnia kellene.

Amikor elkezdtem ezen gondolkozni, miután 1990-ben átrepültem Gombe fölött, arra az igen fontos dologra jöttem rá, hogy úgy kell javítanunk az emberek megélhetését, hogy közben ne tegyük tönkre a környezetet, amitől mindannyian igazából ők, és mi is függünk. És ez magába foglalta, hogy találjunk módokat arra, hogy bővítsük a nők lehetőségeit. Gombe körzetében mikro-kredit programokat vezettünk be, Muhammad Yunus Grameen Bank-ja alapján. Kis kölcsönöket adtunk a nőknek környezeti szempontból fenntartható fejlesztési projektekre, mint például néhány csirke megvásárlása, hogy tojásokat tudjanak árulni, vagy hogy egy kis faiskolát létesítsenek, és hasonló projektekre. És közben pénzt gyűjtöttünk ösztöndíjakra, hogy a lányokat serdülőkor után is az iskolákban tartsuk, hogy továbbtanulhassanak.

A világon mindenhol kimutatták, hogy a nők oktatásának javulásával csökken a családok mérete.

Arra biztatnék minden egyes környezetvédő szervezetet, és minden egyes kormányszervezetet, hogy gondolják végig, mennyire abszurd a vég nélküli gazdasági növekedés egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygón. Sokhelyütt már gyorsabban használjuk a drága természeti forrásokat, mint ahogy az anyatermészet pótolni tudná őket. Nem folytathatjuk így.

Nem söpörhetjük az emberi népesedés kérdését a szőnyeg alá. Megoldást kell rá találnunk. És azt látjuk, hogy hogy a helybeli emberek is ezt akarják, mert a kultúrák változnak.

Szóval kérek mindenkit, aki ezt hallja, kérem, gondolkodjon el azon, hogy mit tud ő maga, és a szervezete tenni, hogy segítsen az emberi népességnek csökkennie, méghozzá úgy, hogy harmóniában élhessünk, és biztosíthassuk a jövő generációk létalapját ezen a gyönyörű bolygón, a Földön.

Köszönöm.


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.