Klímavédelem

Ifjúsági Éghajlati Csúcstalálkozó az EU politikai döntéshozóit célozza

A politikusok nyaralnak, a gyerekek meg dolgoznak, mert ég a ház!

Svájcban múlt héten tartott Lausanne-i Ifjúsági Éghajlati Csúcstalálkozó az EU politikai döntéshozóit célozza meg!

Héten át tartó éghajlati csúcstalálkozót tartottak diák aktivisták Svájcban azzal a céllal, hogy elindítsanak egy európai polgári kezdeményezést, amely további intézkedéseket követel a kibocsátások csökkentése érdekében. Greta Thunberg befolyásos aktivista is részt vett a találkozón.

Lausanne városában a „Smile for Future” csúcstalálkozó hétfőn kezdődött, és Európa-szerte ifjúsági aktivisták gyűltek össze az éghajlatváltozás kezelésének témájú műhelytalálkozókra és megbeszélésekre.

38 országból több mint 450 fiatal – köztük a svéd aktivista Greta Thunberg, aki előző vasárnap este vonattal érkezett – és részt vett a Lausanne-i Egyetemen megrendezésre került egész héten át tartó csúcstalálkozón, amely péntek délután sztrájkkal záródott le.

A cél a szervezők szerint az volt, hogy a közelmúltbeli éghajlati csapásokból származó fiatal lendületet építsék arra, hogy a politikusokat ambiciózusabb célok kitűzésére kényszerítsék.

A hétfőn tartott sajtótájékoztatón Thunberg azt mondta:

Úgy gondolom, hogy ez a [csúcstalálkozó] nagyszerű lehetőséget kínál a világ vezetőinek, hogy megmutassák, tényleg meghallgattak minket és a tudományt … Most ezt be is kell bizonyítaniuk.

A politikusok meggyőzése érdekében az aktivisták elindítanak egy európai polgári kezdeményezést, a külső kapcsolatot, amely egy viszonylag új eszköz a jogalkotási ötletek bemutatására az EU Bizottságához Brüsszelben.

Kezdeményezésük négy fő igényre összpontosít:

  1. 2035-ig váljon minden karbonsemlegessé az EU-ban;
  2. szén-dioxid-adót vessenek ki az Európába belépő nem karbonsemleges termékekre;
  3. ne legyenek hajlandóak aláírni kereskedelmi megállapodások olyan országokkal, amelyek nem vállaltak egyetértést a globális hőmérséklet 1,5°C-ra való emelkedésének korlátozására;
  4. és egész Európára kiterjedő oktatási anyagokat készítsenek, amely megoldásokat kínál a polgárok számára az éghajlatváltozáshoz.

Egymillió aláírásra van szükség ahhoz, hogy a politikusok Brüsszelben íróasztalhoz üljenek ezzel kapcsolatban! (Készüljenek! a szerk.)

Az eseményről beszámolt az Euronews is, ahol elhangzik, hogy három alapelvet is megfogalmaztak:

  1. Klímaigazságot mindenkinek;
  2. Maximum 1,5°C-os globális felmelegedést;
  3. És kövesd a tudományt!

Bárki bármit gondolhat, de ez már túlnőtt Greta Thunbergen, az FFF önálló életre kelt, és a tudomány képviselői velük vannak. Egyre nagyobb és meghatározó erővé váltak a fiatalok a klímavédelem terén a világban. Ennek így kell történnie, kár a gőzért a karaktergyilkossággal próbálkozó médiáknak és megmondóembereknek. A szeptember 27-e péntekre meghirdetett 3. globális klímasztrájk a feje tetejére fogja állítani a világot, ha addigra meg nem borul magától.

Rampasek László
Forrás: SWI

Az eseményről így számolt be az Euronews:

Felvonulással zárult a Mosolyogj a Jövőért nevű rendezvény Svájcban, melyen ott volt Greta Thunberg is. Az 5 napos eseményen a Friday for Future mozgalom 450 aktivistája vett részt 38 különböző országból azért, hogy a mozgalom jövőjéről és céljairól egyeztessenek. Azt mondták, nem várhatnak tovább a politikusokra, cselekedniük kell. Három alapelvet fogalmaztak meg, amit az európai kormányok elé fognak terjeszteni: Klímaigazságot Mindenkinek, maximum 1,5 ‘C fokos globális felmelegedést , és Kövesd a Tudományt. Azaz a kormányok hallgassák meg és hallgassanak a tudósokra.

 

 

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

1 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

7 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago