Civilizáció

Egyetlen ország sem teljesít elég jól, Magyarország még lejjebb került

A magas helyezést elért országoknak nincs oka hátradőlni és pihenni. Egyetlen ország sem teljesít elég jól az összes CCPI index kategóriában ahhoz, hogy összességében nagyon magas besorolást érjen el. Az Éghajlatváltozási Teljesítési Mutató általános rangsor első három pozíciója tehát üres marad. Ez nagyon sokat mond.

A CCPI a nemzetközi éghajlati politika átláthatóságának növelésére irányuló eszköz. Célja, hogy politikai és társadalmi nyomást gyakoroljon azokra az országokra, amelyek eddig nem tettek nagyra törő intézkedéseket az éghajlat védelmében. Célja továbbá, hogy kiemelje azokat az országokat, ahol a legjobban alkalmazzák az éghajlati politikákat. Szabványos kritériumok alapján az index 2005 óta értékeli és összehasonlítja 57 ország és az EU klímavédelmi teljesítményét, amelyek együttesen felelősek a globális üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának több mint 90% -ért.

Még akkor is, ha minden ország ugyanolyan elkötelezett lenne, mint a jelenlegi éllovas Svédország, az még mindig nem lenne elég a veszélyes éghajlatváltozás elhárításához!

A magas helyezést elért országoknak is még nagyobb erőfeszítésekre és kormányzati lépésekre van szükségük ahhoz, hogy a világ jó úton tudjon haladni a globális felmelegedés jóval 2 °C alatti hőmérsékleten tartása érdekében. Mindamellett tudjuk, hogy jobb lenne 1,5 ° C felmelegedésen belül maradni.

Lengyelország a legjobban teljesítő EU-ország az idei indexben, sajnos Magyarország és Szlovénia az előző évinél is rosszabb teljesítménye rontotta ezt a képet. Ennek ellenére a teljes EU (az Egyesült Királyság kivételével) hat helyet lépett előre és a magasan teljesítők között szerepel.

Sajnos még egy helyen külön kiemelik Magyarországot a jelentésben. Az idei klímapolitikai besorolásban öt uniós ország vezeti a rangsort a magas teljesítményűek kategóriában (az Egyesült Királyság kivételével). Bulgária és Magyarország a legrosszabban teljesítő EU-országok közé lett sorolva az éghajlat-politika kategóriában, általában nagyon alacsony besorolással.

Forrás: CCPI Climate Change Performance Index
Jelentés letöltése: Climate Change Performance Index (CCPI) 2021
Előző évek: https://climenews.com/?s=CCPI


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

2 óra ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

6 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago