Riói egyezmény a klímavédelemről

1994. március 21-én életbe lépett a klímavédelemről szóló nemzetközi szerződés. A szerződés megkötése Rio de Janeiroban történt még 1992-ben.

Riói egyezmény a klímavédelemről | ClimeNews - Hírportál

A Magyar aláírás 1992. jún. 13-án, megerősítése 1994. február 24-én majd ezt követően a hatályba lépés május 25-vel megtörtént.

Érdemes azon elgondolkoznunk, hogy majdnem két évtizeddel ezt követően hol is tartunk ezen a téren? Itt a szemünk előtt történik a klíma drasztikus megváltozása, megbolondulása, mely sokak számára az elviselhetetlenség határát súrolja. A saját zsebünkre is megy az a sok kár, amit a klíma szélsőséges viselkedése okoz hónapról-hónapra. Vajon elegendő volt amit ez idáig tettek a kormányzatok, a vállalatok vezetői, döntéshozói és az életünk civil szereplői ezen a téren?

Egy rövid időre álljunk meg egy kicsit, és gondolkozzunk el azon, hogy a klíma szennyezésének csökkentésére a tempó vajon megfelelő e?
Igen, mindenki tart a változásoktól, viszont a természet nem kérdezett meg senkit március 14-én, hogy a tavaszi időjárásunkba beleszólhat-e egy másik hatás is, mely igen jelentős szerepet játszott akkor: a nagy magasságokban kanyargó, és az egész északi féltekét körbefogó szélcsatorna, az un. jet-stream, vagy futóáramlásnak le szabad-e jönnie a Föld felszínére és ott néhol 160 km/h-val beleszólnia az utazók, a közútkezelők és a katasztrófavédelem megszokott dolgaiba.

2013. március 15., M1-es autópálya. Fotó: H. Szabó Sándor/ORFK

Tehát a fenti kis eszmefuttatásommal csak azt akartam mondani, hogy a klímavédelmi szerződést annak idején nem véletlenül dolgozták ki és írták alá a nemzetek kormányai. Mert a tudósok már akkor ismerték a következményeket, mely most itt van a szemünk előtt, és állíthatom, hogy ez még csak a “DEMÓ” volt.

Megoldásként itt van a karbonneutralizálás eszköze mindenki számára. Gondolkozzon rajta, vajon mit tehet e felismerés elterjesztése érdekében.

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.