Klímavédelem

Elég volt, elfogyott a türelem (frissítve)

Énekeljen az éghajlatért egy nagy énekes megnyilvánulás, amelyre először 2012. szeptember 22-én és 23-án került sor Belgiumban.

A több mint 180 belga városban és közösségben több mint 80.000 ember énekelte a „Do it Now” című dalt, sürgetve a politikusokat, hogy ambiciózusabb éghajlati intézkedéseket hozzanak mind helyi, mind nemzeti, és nemzetközi szinten. Ez a videó az összes helyszínen készült felvételek szintézise. Az „Ének az éghajlatért” sikere bizonyítja, hogy az éghajlatváltozás körüli tömeges mozgósítás még a koppenhágai COP15 után is lehetséges volt.

Viszont Belgium kis ország, és az éghajlatváltozás globális probléma, amelyet nemzetközi szinten kell kezelni. Már akkor tudták, az IPCC 4. jelentéséből 2007-ben, hogy az éghajlati rendszer melegedése vitán felül áll, az elmúlt fél évszázad melegedése példa nélküli az elmúlt 1300 évben, nagyon valószínű, hogy ez az emberi eredetű ÜHG kibocsátás miatt történik, a XXI. sz-ban várható hatások jóval felülmúlják az elmúlt századét, régiónként nagyon eltérő hatás várható, de mindenütt egyre növekvő költségekre kell számítani, ha 2000-es szinten stabilizálnánk, akkor is további 0,6 °C-os melegedés várható (büntető melegedés), alkalmazkodnunk kell a múltbéli kibocsátások miatt elkerülhetetlen változások miatt, ezek költségei, korlátai még nem világosak számunkra, a hatások elkerülhetők, csökkenthetők, vagy késleltethetők, ha csökkentjük a kibocsátásainkat, a legszigorúbb csökkentési célok betartásával is minimális az esélyünk a 2 fokos cél tartására. Mi történt azóta?

Azóta a hangulat megváltozott, mert a kibocsátások drasztikusan tovább növekedtek, a gazdaság és politika nagy embereinek nem sikerült vagy igazából nem is akarták a gazdaság átalakítását! Sokan emlékeznek rá, hogy 2012 végére Magyarország legnagyobb 12 ezer embert magába foglaló környezetvédelmi mozgalmát is sikerült szétkergetni a hatóságok felhasználásával.

Viszont a COP15 után 9 évvel a 16 éves Greta Thunberg elképesztő sebességgel világszintűre erősödött mozgalma már minden lehetséges időn túl van, ami a türelem terén megadatott a világ vezetői részére, sajnos ezt az időt ki is használták és használnának még tovább is. Mindezt úgy teszik, hogy pontosan tudják, hogy mi történik a globális felmelegedéssel és annak következményeivel kapcsolatban.

A fiatal generációkról mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy hülyék lennének, és az orruknál lehetne őket tovább vezetni. Legalább annyira érdekli őket a környezetvédelem, mint egy sztár aki komoly hatást gyakorol rájuk, és nagyban tesznek a politikára. A sztrájk a klímáért minden pénteken és a március 15-i világméretű klímatüntetés spontán szerveződéseikből  látható, hogy már nem énekelnek, könyörögnek tovább, hanem tudják, hogy a jog, a törvények velük vannak, ellentétben azokkal a gazemberekkel, akik előttük égetik fel a jövőjüket!

Adjátok vissza a jövőnket! Skandálják és igazán kézbe vették a saját sorsukat már nagyon sok helyen,  és nem fogják hagyni, hogy kifulladjon, mint korábban megannyi tömeges megmozdulás az éghajlatért, ami az ígéreteken túl a fenti ábrán jól látható kicsi megtorpanás utáni kibocsátás növekedést eredményezte. Vagy a tudósoknak, szakembereknek adják át az irányítást és végre válság kezelik az ügyet, vagy ennek a civilizációnak végleg befellegzett.

Rampasek, László A.

 

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

5 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago