Az éghajlatváltozással nem foglalkozó politikusok “minden idők legnagyobb gazembereire emlékeztetnek”

Greta Thunberg 16 éves svéd környezetvédő aktivista az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) Európa jövőjéről Brüsszelben rendezett csütörtöki értekezletén arra szólította fel az Európai Uniót (EU), hogy tegyen többet az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséért, és kettőzze meg a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célokat.

Az éghajlatváltozással nem foglalkozó politikusok "minden idők legnagyobb gazembereire emlékeztetnek" | ClimeNews

Thunberg a konferencián arra figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozással nem foglalkozó politikusok “minden idők legnagyobb gazembereire emlékeztetnek”, és katasztrófához vezetik a világot.
Ha az EU tisztességesen hozzájárul a jövőbeli klímasemlegesség biztosítását célzó intézkedésekhez, összhangban a párizsi egyezményben rögzített célkitűzéssel, miszerint a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését 2 Celsius-fok alatt kell tartani, illetve törekedni kell az 1,5 Celsius-fokos határra, akkor 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése legkevesebb 80 százalékos lehet a kitűzött 40 százalékhoz képest – mondta.
A svéd aktivista az átlaghőmérséklet rohamos emelkedésére hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint mintegy egy évtized áll rendelkezésre ahhoz, hogy egy világméretű katasztrófa elkerülhető legyen. Ha a világ vezetői nem érnek el áttörő eredményeket, az “az emberi történelem legnagyobb kudarca lesz” – fogalmazott.
Greta Thunberg a konferenciát követően brüsszeli diákokhoz csatlakozott, akik immáron hetedik egymást követő csütörtökön vonultnak utcára, hasonlóan más belga városokban tanulókhoz.
A belga sajtó tájékoztatása szerint a brüsszeli menet útvonala az előző hetekben szervezett felvonulásokkal megegyezően, az északi pályaudvartól a belvároson keresztül a főváros déli pályaudvaráig vezetett.
A Youth for Climate nevű mozgalom által szervezett demonstráció résztvevői olyan nagyratörő klímapolitika elfogadását követelik a belga kormánytól és az Európai Uniótól, amelynek célja, hogy 1,5 Celsius-fok alatt maradjon a Föld légkörének felmelegedése az iparosodás előtti mértékhez képest. A szervezők korábban azt közölték, hogy a május végi belgiumi és európai parlamenti választásokig minden csütörtök délelőtt, tanítási időben felvonulnak, amíg nem kapnak megfelelő választ a politikai vezetőktől.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) Európa jövőjéről folytatott konferencián kijelentette, az EU-nak százmilliárdokat kellene a klímaváltozás elleni küzdelemre fordítania az elkövetkezendő évtizedben.
“Az unió következő, 2021-től érvényes hétéves költségvetésében minden negyedik euró az éghajlatváltozás mérséklését fogja szolgálni” – közölte.
Juncker beszédében bírálta Donald Tump amerikai elnök azon kijelentését, amely szerint a klímaváltozás mindössze “kitaláció”, egy “ideológiai koncepció”. Juncker szerint ez olyan veszély, amely már most jelen van.
Frans Timmermans, az uniós bizottság első alelnöke a klímaváltozás elleni küzdelem fokozásáért tüntető fiatalokhoz szólva kijelentette: “már évek óta azt mondom a fiataloknak, csináljátok, menjetek előre! Az én gyerekeim is ezt teszik, és büszke vagyok rájuk”.
A belga sajtó tájékoztatása szerint a brüsszeli klímatüntetésen a korábbiaknál kevesebben, mintegy 7500-an vettek részt csütörtökön. Az ország több nagyvárosában pedig néhány ezer diák vonult utcára a fővárosi megmozdulásokat támogatva.
A felvonuláson részt vevő Greta Thunberg az összegyűlt fiatalok előtt mondott beszédében kiemelte, a világ túl sokat várt a cselekvésre, de a tüntetők jelenlétükkel azt biztosítják, hogy az végre megtörténjen.
“Egyszerűen nincs elég idő arra, hogy megvárjuk, amíg felnövünk és egyszer mi magunk legyünk az illetékes felelősök. (.) Nem megváltoztatjuk a világot, hanem megmentjük” – mondta a svéd aktivista.

Forrás: MTI

 


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.