Elég volt, elfogyott a türelem (frissítve)

Énekeljen az éghajlatért egy nagy énekes megnyilvánulás, amelyre először 2012. szeptember 22-én és 23-án került sor Belgiumban.

A több mint 180 belga városban és közösségben több mint 80.000 ember énekelte a „Do it Now” című dalt, sürgetve a politikusokat, hogy ambiciózusabb éghajlati intézkedéseket hozzanak mind helyi, mind nemzeti, és nemzetközi szinten. Ez a videó az összes helyszínen készült felvételek szintézise. Az „Ének az éghajlatért” sikere bizonyítja, hogy az éghajlatváltozás körüli tömeges mozgósítás még a koppenhágai COP15 után is lehetséges volt.

Viszont Belgium kis ország, és az éghajlatváltozás globális probléma, amelyet nemzetközi szinten kell kezelni. Már akkor tudták, az IPCC 4. jelentéséből 2007-ben, hogy az éghajlati rendszer melegedése vitán felül áll, az elmúlt fél évszázad melegedése példa nélküli az elmúlt 1300 évben, nagyon valószínű, hogy ez az emberi eredetű ÜHG kibocsátás miatt történik, a XXI. sz-ban várható hatások jóval felülmúlják az elmúlt századét, régiónként nagyon eltérő hatás várható, de mindenütt egyre növekvő költségekre kell számítani, ha 2000-es szinten stabilizálnánk, akkor is további 0,6 °C-os melegedés várható (büntető melegedés), alkalmazkodnunk kell a múltbéli kibocsátások miatt elkerülhetetlen változások miatt, ezek költségei, korlátai még nem világosak számunkra, a hatások elkerülhetők, csökkenthetők, vagy késleltethetők, ha csökkentjük a kibocsátásainkat, a legszigorúbb csökkentési célok betartásával is minimális az esélyünk a 2 fokos cél tartására. Mi történt azóta?

Elég volt, elfogyott a türelem | ClimeNews - Hírportál

Azóta a hangulat megváltozott, mert a kibocsátások drasztikusan tovább növekedtek, a gazdaság és politika nagy embereinek nem sikerült vagy igazából nem is akarták a gazdaság átalakítását! Sokan emlékeznek rá, hogy 2012 végére Magyarország legnagyobb 12 ezer embert magába foglaló környezetvédelmi mozgalmát is sikerült szétkergetni a hatóságok felhasználásával.

Viszont a COP15 után 9 évvel a 16 éves Greta Thunberg elképesztő sebességgel világszintűre erősödött mozgalma már minden lehetséges időn túl van, ami a türelem terén megadatott a világ vezetői részére, sajnos ezt az időt ki is használták és használnának még tovább is. Mindezt úgy teszik, hogy pontosan tudják, hogy mi történik a globális felmelegedéssel és annak következményeivel kapcsolatban.

A fiatal generációkról mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy hülyék lennének, és az orruknál lehetne őket tovább vezetni. Legalább annyira érdekli őket a környezetvédelem, mint egy sztár aki komoly hatást gyakorol rájuk, és nagyban tesznek a politikára. A sztrájk a klímáért minden pénteken és a március 15-i világméretű klímatüntetés spontán szerveződéseikből  látható, hogy már nem énekelnek, könyörögnek tovább, hanem tudják, hogy a jog, a törvények velük vannak, ellentétben azokkal a gazemberekkel, akik előttük égetik fel a jövőjüket!

Elég volt, elfogyott a türelem | ClimeNews - Hírportál

Adjátok vissza a jövőnket! Skandálják és igazán kézbe vették a saját sorsukat már nagyon sok helyen,  és nem fogják hagyni, hogy kifulladjon, mint korábban megannyi tömeges megmozdulás az éghajlatért, ami az ígéreteken túl a fenti ábrán jól látható kicsi megtorpanás utáni kibocsátás növekedést eredményezte. Vagy a tudósoknak, szakembereknek adják át az irányítást és végre válság kezelik az ügyet, vagy ennek a civilizációnak végleg befellegzett.

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.