Civilizáció

ENSZ főtitkár: van egy még égetőbb vészhelyzet

Antonio Guterres a Föld Napjának 50. évfordulóján osztotta meg hat pontból álló üzenetét, amelyben a kormányokat összefogásra és a gazdaság zöld újraindítására szólítja fel.

A koronavírus-járvány az ENSZ-főtitkár szerint is alkalom arra, hogy még nagyobb elköteleződést vállaljanak a kormányok a környezet érdekében a gazdaság újraindításával.

„A Föld Napján minden szem a COVID-19 világjárványra szegeződik – a legnagyobb megpróbáltatásra, amivel csak a világ szembesült a II. világháború óta. Össze kell fognunk annak érdekében, hogy életeket mentsünk és hogy könnyítsük a szenvedést, valamint azt a megrázkódtatást, ami a gazdasági és társadalmi következmények hoznak majd” – írta közleményében a főtitkár.

A koronavírus-járvány hatását azonnalinak és félelmetesnek tartja, de kiemeli, hogy van egy még égetőbb vészhelyzet, mégpedig a bolygót sújtó környezeti válság. Ezért arra szólítja fel a kormányokat, hogy mind a koronavírus legyőzése, mind a klímaváltozás okozta fenyegetés érdekében fogjanak össze.

A mostani válság egy példa nélküli figyelemfelhívás. A felépülést egy lehetőségként kell használni arra, hogy jól csináljuk a dolgokat a jövőben

– írta. Kitért arra is, hogy sem az üvegházhatású gázok, a vírusok sem tisztelik az országok határait, ezért egy hatpontos üzenetet fogalmazott meg, amely így szól:

  1. Mivel rengeteg pénzt fogunk áldozni arra, hogy felépüljünk a koronavírusból, új munkalehetőségeket egy tiszta és zöld átmeneten keresztül kell teremteni.
  2. Ott, ahol az adófizetők pénzéből mentenek meg vállalkozásokat, ezt zöld munkákhoz és fenntartható fejlődéshez kell kötni.
  3. A fiskális politikának szürkéből zöld gazdaságba kell áttérnie, hogy a társadalom és az emberek is ellenállóbbak legyenek.
  4. A közpénzekből a jövőbe kell fektetni és nem a múltba, a fenntarthatóan működő szektorokat és projekteket kell támogatni, amelyek segítik a környezetet és az éghajlatot. A fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának véget kell vetni és a szennyezők fizessenek a szennyezését.
  5. Számoljunk az éghajlat okozta kockázatokkal és a lehetőségekkel a pénzügyi rendszerekben, az infrastruktúra kialakítása és a közpolitikai döntéshozatalnál is.
  6. Nemzetközi közösségként kell együtt dolgoznunk.

Forrás: UN | HVG

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

5 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago