Jogosak az olajtüntetések?

A tiltakozás, akár egyetértünk velük, akár nem, az ékesszóló fiatal nőt az országos televízióba juttatta, hogy beszéljen a várható katasztrófáról.

Madely mélyen lekezelő és elutasító Mirandával szemben, aki megérti, hogy a jövője komoly veszélyben van. Kétségbeesett idők, meg minden…. Azt hiszem, a gyerekek és a jövő megérdemlik ezt.

 

A “Just Stop Oil” aktivistái a hétvégén London-szerte tüntettek, hogy a fosszilis üzemanyag-gazdaság megszüntetését követeljék. Eközben a megélhetési válság miatt sokan egyre többet fizetnek az üzemanyagért. Jogosak az olajtüntetések?

Több brit benzinkútról elfogyott az üzemanyag a hétvégén, mivel a klímaaktivisták az olajterminálokat vették célba – írja a Times. Az Extinction Rebellionhoz kötődő Just Stop Oil tiltakozó csoport szerint Warwickshire-ben, Hertfordshire-ben és Essexben megszakadt az üzemanyag-ellátás az olajterminálokból – írja a Times. A cikkben Priti Patel brit belügyminiszter reakciója olvasható, aki szerint: “A keményen dolgozó emberek országszerte azt látják, hogy önző, fanatikus és őszintén szólva veszélyes úgynevezett aktivisták megállítják az életüket. Keir Starmer Munkáspártja többször is a javaslataink ellen szavazott, amelyek többletjogosítványokat adtak volna a rendőrségnek, hogy elbánjon ezzel az öko-csőcselékkel. Teljes mértékben támogatom a rendőrséget abban, hogy mindent megtegyenek, ami szükséges ennek a közveszélyességnek a felszámolásához.” [Patel egy új rendőri törvényjavaslatra utal, amely a kritikusok szerint elfojtja a tiltakozásokat az Egyesült Királyságban.] Patel megjegyzéseit a Daily Mail címlapján közli. A Guardian idézi Howard Coxot, a FairFuelUK egyik alapítóját, aki szerint “azzal az üzenettel bombázzák, hogy a jármű-telephelyek országszerte hiányt szenvednek a benzin- és dízelkészletből”. [A FairFuelUK egy dízel- és benzinpárti lobbicsoport, amely megpróbálja kétségbe vonni a légszennyezés egészségügyi hatásait.] A Guardian a Just Stop Oil csoport kulisszái mögé tekint be, és interjút közöl egy 80 éves olajellenes aktivistával, aki már ötször akadályozta meg a fosszilis üzemanyaggal foglalkozó vállalatok terjeszkedését.

Máshol a Guardian beszámol az Extinction Rebellion visszatéréséről London belvárosának utcáira. Több ezer tüntető gyűlt össze szombaton a Hyde Parkban, majd átvonultak az Oxford Circusra és elfoglalták az utat – írja a Guardian. A tüntetés előtt az XR azt ígérte, hogy a következő héten “megállítja a fővárost”, “új taktikával, amelyet válaszul az egyre keményebb rendőri fellépésre fejlesztettek ki, amely korlátozta a csoport próbálkozásait, hogy a tavaly augusztusi tüntetéseken zavargásokat okozzon” – írja a Guardian. Vasárnap a csoport London-szerte hidakat zárt le – írja az Independent. Eközben az Independent egy másik cikke arról számol be, hogy a Parlament épülete előtt éhségsztrájkoló klímaaktivista 75 tudós támogatását nyerte el. Az aktivista azt követeli, hogy a kabinet minden minisztere kapja meg azt a tájékoztatót, amely állítólag meggyőzte Boris Johnsont az éghajlatváltozásról, és amelyet először a Carbon Brief hozott nyilvánosságra.

Az Egyesült Királyságon kívül a Guardian az “Extinction Rebellion” elnevezésű “Tűzálló Ausztrália” nevű szervezetről ír, míg az Independent egy nyugat-virginiai szénerőműnél tartott tüntetésről számol be az Egyesült Államokban, “ahol Joe Manchin szenátor évi 500 000 dollárt keres”.

Források: Carbon Brief | Good Morning Britain


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.