Dudley-nál is nagyobb szélvihart hozhat az Eunice viharciklon

Dudley-nál is nagyobb szélvihart hozhat a Brit-szigetekre és Németországba az Eunice viharciklon.

A jó öreg Európában a komoly károkat okozó Dudley viharciklon alig hagyja el a Kárpát-medencét, máris jön utána a következő, Eunice névre keresztelt vihar, ami erősségét tekintve sajnos még elődjét is felülmúlhatja. Megérkezett a klímamegbolondulás következő epizódja.

 

Eunice középpontja pénteken pont telibe találja a Brit-szigeteket óriási szélvihart okozva Írország és Nagy-Britannia déli részén. A legnagyobb széllökések 100-150 km/h között alakulhatnak, a szigetország délkeleti partvidékét pedig 7-8 méteres hullámok ostromolhatják.

A Brit Meteorológiai Hivatal (Met Office) ezért borostyánsárga és piros figyelmeztetést adott ki Anglia középső és déli részére.

Dudley-nál is nagyobb szélvihart hozhat az Eunice viharciklonDudley és az őt követő, még az Atlanti-óceán felett járó Eunice viharciklon a NASA ma délutáni műholdfelvételén.

A viharciklon péntek este már Dánia felett fog járni és Hollandiába és Észak-Németországba hoz majd viharos, több helyen orkán erejű szelet. A záporokkal, zivatarokkal átvonuló hidegfrontot 120-150 km/h-s széllökések kísérhetik, de a tengerpartokon és a hegyekben ennél nagyobb szélsebesség is előfordulhat. Ezek az országok, és Lengyelország most biztosan nem Ukrajnával lesznek elfoglalva.

 

A Dudley által megtépázott Lengyelországnak is újabb szélviharral kell szembenéznie. Szombaton az ország északi és középső részén több helyen és több órán át tombolhat 110-120 km/h-s széllökésekkel a nyugati, északnyugati szél.

Ami hazánkat illeti, szombaton hozzánk is megérkezik Eunice hidegfrontja, de viharos szélre egyelőre nem kell készülni. Eső, záporok viszont újra kialakulhatnak. Az előzetes adatok alapján a napi melegrekord Fertőrákoson dőlt meg. Ma Sopronban is 21 fokot mértek! Ez van, az intenzív hidegfront előtt február 17-én. Röviden: megbolondult a klíma. Amit az emberek vonakodva akarnak megoldani a karbonsemlegesítések megkérdőjelezésével, azt pár epizód alatt a természet le fogja rendezni, ez nem elképzelés, meg fog történni, és ezt nem lehet megszokni.

Rampasek, László A.
Források: OMSZ | Időkép | Scott Duncan


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.