Civilizáció

Extrém hőségriasztás több tucat tartományra

A thaiföldi hatóságok több tucat tartományra extrém hőségriasztást adtak ki.

A thaiföldi hatóságok szombaton az ország nagy részén, köztük a fővárosban, Bangkokban arra figyelmeztették a lakosokat, hogy a rendkívüli hőség miatt ne menjenek a szabadba.

Ázsia egyes részein ebben a hónapban rendkívüli hőségről számolnak be, egyes országokban rekordokat döntögető hőmérsékleteket mértek. Bangladesben és India egyes részein a rendkívüli hőség miatt megugrott az áramigény, ami több millió ember számára okoz áramkimaradásokat és áramhiányt.

Bangkok Bagna kerületében a hőmérséklet elérte a 42 Celsius-fokot (100 Fahrenheit), míg a hőindex – amely a relatív páratartalmat is magában foglalja, és azt méri, hogy milyen a hőmérséklet érzése – rekordot döntött, 54 Celsius-fokot (129 F), a meteorológiai hivatal szerint.

A hatóságok figyelmeztették a lakosokat, hogy kerüljék a szabadtéri tevékenységeket, és óvakodjanak a hőguta veszélyétől.

“Néha a 7-11-es kisboltba menekülök… a hőség elől” – mondta a 67 éves Amporn Supasert, egy bangkoki grillcsirkeárus.

A thaiföldi katasztrófavédelmi és kárenyhítési hivatal szerint a hőmérséklet szombaton legalább 28 tartományban meghaladja majd a 40 Celsius-fokot.

A közelmúltban tapasztalt rendkívüli hőség megdöntötte az áramfogyasztási rekordokat: az ország április 6-án több mint 39 000 megawattot fogyasztott, ami meghaladta a tavaly áprilisi 32 000 megawattos rekordot – mondta Anucha Burapachaisri kormányszóvivő.

“Ami most történik, azt a klímaváltozás okozza, amely befolyásolja a rendellenes (időjárást) és egy olyan jelenséget, amelyet szélsőséges időjárásnak nevezünk” – mondta a Reutersnek Mathinee Yucharoen, a Prince of Songkhla Egyetem parti oceanográfia és klímaváltozás kutatója.

Forrás: Panu Wongcha-um, Juarawee Kittisilpa és Napat Wesshasartar tudósításai; a szerkesztést Kim Coghill végezte. – Reuters


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

24 óra ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

6 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago