A négy legnagyobb veszély, amely az emberiséget fenyegeti

Az atombomba feltalálásával az emberiségnek lehetősége lett teljesen elpusztítani önmagát. Azóta a teljes kihalásunk vagy a civilizáció összeomlásának esélye folyamatosan nőtt.

De pontosan mennyire valószínű, hogy elpusztítjuk magunkat? És mi jelenti a legnagyobb fenyegetést? Ássuk bele magunkat négy egzisztenciális fenyegetésbe, és járjunk utána, hogyan biztosíthatjuk a jövőnket.

Videóátirat

1995 januárjában Oroszország észlelte egy nukleáris rakéta közeledését. A riasztás eljutott egészen az elnökig, akinek el kellett döntenie, hogy visszavágjon-e, annak ellenére, hogy egy másik rendszer nem riasztott. Amit egy nagy támadás első rakétájának véltek, valójában egy kutatási rakéta volt, amely az északi fényt vizsgálta. Az incidens a hidegháború vége után történt, de akkor álltunk a legközelebb egy globális nukleáris háború kirobbantásához.

Az atombomba feltalálásával az emberiség megszerezte önmaga elpusztításának képességét. Azóta az egzisztenciális kockázat, ami a teljes kihalást vagy az emberi civilizáció helyrehozhatatlan végét is jelentheti, fokozatosan nőtt. Tudjuk csökkenteni ezt a kockázatot, de ennek érdekében meg kell értenünk, mi jelent most fenyegetést, és mi lesz a jövőben.

Eddig a fajunk túlélt kétezer évszázadot, és mindegyiknek megvolt a maga kockázata, ami természetes okokból eredt: például kisbolygó-becsapódások vagy szupervulkánok. Az egzisztenciális kockázat felmérése bizonytalan, mert amikor próbálunk rájönni, hogy mennyire valószínű valami, megnézzük, milyen gyakran következett be korábban. Azonban az emberiség teljes kipusztulására még nem volt példa. Bár nincs tökéletes módszer a természeti fenyegetések kockázatának kiszámítására, a szakértők szerint nagyjából 1 a 10 ezerhez az esélye évszázadonként.

A nukleáris fegyverek voltak a kiindulópont. Bár a nukleáris fegyverekkel is jár veszély, az egzisztenciális kockázatot az jelenti, hogy egy globális nukleáris háború nukleáris télhez vezethet, amely során a városok égése okozta korom évekig eltakarja a napot, így az élethez szükséges termények kipusztulnak. Eddig soha nem történt nukleáris háború, viszont túl rövid a történelmünk, hogy megmondjuk, ez valószínűtlen-e, vagy csak szerencsések vagyunk. Azt sem tudhatjuk biztosra, hogy egy nukleáris világháború olyan nukleáris telet okozna, ami veszélyes lenne az emberiségre.

A következő nagy egzisztenciális kockázat a klímaváltozás. Ahogyan a nukleáris háború, a klímaváltozás is sok szörnyű következménnyel járhat, amiket jobb lenne elkerülnünk, hogy ne okozannak teljes, helyrehozhatatlan kipusztulást. Pár Celsius-fok melegedésre számítunk, de a 6-10 fokos növekedést sem zárhatjuk ki, ami példátlan következményekkel járna. A legrosszabb esetben sem egyértelmű, hogy a felmelegedés közvetlen veszélyt jelentene-e, de a klímaváltozás okozta zavarok sebezhetőbbé tennének minket más fenyegetésekkel szemben.

A legnagyobb veszélyt a fejlődő technológiák jelentik. Vegyük a mesterséges világjárványokat! A világjárványok okozták az emberiség legnagyobb katasztrófáit. A biotechnológia segítségével kórokozókat módosítanak és hoznak létre, amelyek sokkal halálosabbak lehetnek, mint a természetben előfordulók. Az ilyen kórokozók biofegyverkezés és kutatás során járványokat okozhatnak. A génmódosítás alacsony költsége és a potenciálisan veszélyes információk, pl. a vírusok genomjának könnyű elérhetősége miatt egyre több ember és csoport tud ilyen kórokozókat létrehozni.

A mesterséges intelligencia is probléma. A legtöbb szakértő úgy gondolja, ebben az évszázadban jön létre az emberi képességeket felülmúló mesterséges intelligencia valamennyi területen. Ha ez megtörténik, a jövőnket az általunk készített rendszerek kezébe tesszük. Még ha az emberiség érdekeit szem előtt tartva is jön létre, a mesterséges intelligencia veszélyt jelenthet, ha értékei nem egyeznek teljesen az emberekével. Ezt pedig a tudósok nagyon nehéznek találják.

Az eddig információk alapján a kutatók szerint a mesterséges egzisztenciális veszély 100-szor valószínűbb, mint a természetes. De ezek az esélyek erősen függnek az emberek döntéseitől. Hiszen a legtöbb kockázat az emberek cselekedeteiből fakad. Ha komolyan vesszük az emberiség jövőjének védelmét, ez a kockázat csökkenhet. Az, hogy az emberiség kihozza-e magából a legtöbbet vagy nem, csak rajtunk múlik.

Forrás: TED


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.