Felelőtlen társaságok

Ezek hülyék – A jelenleg tervezett 40 helyett legalább 55 százalékkal?

Szigorítani kell az Európai Unió (EU) 2030-ig megfogalmazott új környezetvédelmi, köztük a kibocsátáscsökkentési célkitűzésein: a jelenleg tervezett 40 helyett legalább 55 százalékkal kellene inkább csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok uniós kibocsátását – jelentette ki Ursula von de Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament első plenáris beszédében az Európai Parlament plenáris ülésén mond beszédet, mivel a koronavírus (COVID-19) járvány kitörése Brüsszelben folytatódik. Belgium 2020. szeptember 16. REUTERS/Yves Herman

Az EU és tagállamai a 2015-ös párizsi klímaegyezmény értelmében kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2030-ig az 1990-es szinthez képest legalább 40 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó gázok hazai kibocsátását.
Von der Leyen az unió helyzetét értékelő első beszédében hangsúlyozta, a klímacélok elérhetőek, megvalósításuk azonban drasztikus változást követel az energiafelhasználás, a mezőgazdaság és a közlekedés terén is.
„A célérték emelése egyesek számára túl sok, mások számára nem elegendő, de a hatásvizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy gazdaságunk és iparunk képes ennek megvalósítására” – fogalmazott az uniós bizottság elnöke. – MTI


 

Még mielőtt valaki nekiállna annyira örülni, ez nem elég!

Idióták gyülekezete van az EU parlamentben? Ez jut eszembe, amikor ilyen megnyilatkozásokat hallok. Ez az állítás minden tudományos alapot nélkülöz. Korábban kellett volna, és most is egyértelművé kellene váljon, még az EU ostoba politikusainak is, hogy most már évi 15%-20%-os csökkentésre van szükség a tudományos éghajlatvédelmi modellek alapján! Ellenkező esetben, el lehet felejteni az 1,5 °C-os felmelegedésre vonatkozó összes klíma célt, sőt a 2 °C-os felmelegedés elkerülése is veszélyben van már. Ahogy pontosítják a klímamodelleket és szűkítik a hibahatárokat, a kilátások eleve egyre rosszabbakká válnak az eddigi tapasztalatok alapján.

Ha a kibocsátás elérte volna a csúcspontját és csökkenni kezdett volna 2000 után, a 1,5 °C-os célt sokkal könnyebben elérhettük volna, csak évi 3% körüli kényelmes ütemű csökkentéssel. Ezzel szemben a felmelegedés 2019-től kezdődően 1,5 °C alá történő korlátozása, nettó negatív kibocsátás nélkül, évente 15% -os csökkentést igényelne 2040-ig, de ez a hajó is elment. Világos? Mit nem lehet ezen megérteni?

Ha a kibocsátás a jelenlegi szinten még néhány évig folytatódik, akkor a nettó negatív kibocsátás hiányában a felmelegedést 1,5 °C alá csak abban az esetben lehet korlátozni, ha az összes globális kibocsátást azonnal nullára csökkentjük! Csodálkoznak, hogy fedetlen felsőtesttel tiltakoznak a nők Londonban, a mellük fölé írva az éghajlatváltozás okozta sebeket.

Hogy ez mit jelent, remélem gondolkozásra késztet sok embert.

Rampasek, László A.
Felhasznált forrás: CarbonBrief

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

7 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago