Civilizáció

Az idei nyár volt a legforróbb az északi féltekén

Ez a nyár volt a legforróbb az északi féltekén a Copernicus-program indulása óta. Egyben a világ második legmelegebb augusztusa és harmadik legmelegebb nyara volt az idei csaknem másfél évszázada.

Nyár Budapesten, 2020 – Szerzői jogok Mohai Balázs/MTI

A rendszeres mérések 1880-as kezdete óta tekinthetők hitelesnek a feljegyezett hőmérsékletek. Az adatokat az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) hasonlította össze, és közölte az eredményt.

Az északi félteke számára ez volt a legmelegebb nyár az európai klímafigyelő program, a Copernicus 1979-es indulása óta.

A globális hőmérséklet augusztusban majdnem 1 fokkal, pontosan 0,94 Celsius-fokkal haladta meg a XX. század átlagát, ami 15,6 Celsius-fok volt.

Csak 2016 augusztusa volt ennél melegebb, 0,98 Celsius-fokkal magasabb az átlagnál. Ezzel együtt az öt eddigi legmelegebb augusztust 2015 óta mérték.

Japánban is forró volt az idei nyár | Koji Sasahara/AP

A legjelentősebb hőmérsékleti kilengést 2020 augusztusában Európában, az Egyesült Államok nyugati részén, Közép-Oroszország északi területein, Kína délkeleti részén, Nyugat-Ausztráliában és az Antarktisz keleti részén mérték.

Forróság naplemente idején, Balaton, 2020

A júniustól augusztusig tartó nyári hónapokban a világ átlaghőmérséklete 0,92 Celsius-fokkal volt a XX. század átlaga felett. A mérések kezdete óta ezek voltak a harmadik legmelegebb nyári hónapok.

Forrás: Euronews/MTI/COPERNICUS | Ács Gábor

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

4 óra ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

6 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago