Civilizáció

101 éves James Lovelock környezettudós

Óvatosan derűlátó a 20. század egyik legjelentősebb környezettudósa, a 101. életévébe lépett brit James Lovelock. Nevéhez fűződik az ózonréteget károsító anyagok kutatása és a Gaia-elmélet megalkotása.

A Gaia-elmélet alapvetése, hogy a Föld valamennyi élő és élettelen része szorosan összefüggő rendszert alkotva képes fenntartani létezésének feltételeit. Lovelock világhírűvé vált definíciója szerint a Gaia a Föld bioszféráját, atmoszféráját, vizeit és földjeit magában foglaló komplex egység, amely képes kialakítani, illetve fenntartani a földi élethez szükséges optimális fizikai és kémiai környezetet.

A BBC stábja 101. születésnapja alkalmából kereste fel otthonában Lovelockot. Lovelock a vele készített interjúban arról beszél, hogy szerinte az emberiség egy nagyon veszedelmes játékba bocsátkozott azzal, hogy közvetlenül avatkozunk be a Gaia-mechanizmus működésébe. A tudós korábban többször beszélt már arról, hogy az emberiség kudarcra ítéltetett, most azonban, a BBC riporterének megfogalmazása szerint, 101. életévét optimistán kezdte el, mert a fejlett országokban már jelentős előrehaladás tapasztalható a fenntartható energiaforrások használatában.

Ezek az alternatív energiaforrások nem forgatják fel a Föld alapvető szabályozó mechanizmusait, ami nehéz helyzetünkben is bizakodásra ad okot. Lovelock szerint „tanulunk, bár lassan”.

A világhírű tudós a globális koronavírus-helyzetre is kitért. Szerinte az evolúció logikája miatt a túlnépesedés miatt szinte kódolva volt egy ilyen jellegű járvány megjelenése. Interjúja végén Lovelock boldognak mondta magát 101. életévébe lépve. Bár bevallása szerint korábban tartott attól, milyen élet vár rá, ha eléri ezt a kort, de ma már még az ezzel járó nehézségekre is derűsen tekint.

Forrás: Élő Bolygónk

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

13 óra ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago