Civilizáció

Föld Napja 2022: Éghajlati jóvátételek, egzisztenciális igazságosság

Föld napja 2022: Az Exxonnak jóvátételt kellene fizetnie a klímaválságért, amely a családtervezési beruházások révén fizikailag igazságos és fenntartható közösségeket hoz létre.

Tisztelt Exxon igazgatói!

A Fair Start Mozgalom (FSM) olyan csoportok és egyének gyűjteménye, akik elkötelezettek amellett, hogy minden gyermeknek az ökoszociális méltányos életkezdethez való jogát – amelyet minimálisan a Gyermekjogi Egyezmény által előírt születési és fejlődési feltételekként határoznak meg – első és legfontosabb emberi jogként kezeljék. Írásunkat a 2022-es Föld Napja tiszteletére írjuk. Abban különbözünk más környezetvédelmi és gyermekjogi szervezetektől, hogy a családtervezési reformokat helyezzük előtérbe, a tervezést gyermekközpontúvá téve, és olyan ösztönzők/jogosultságok köré orientálva, amelyek minden gyermek számára egyenlő feltételeket biztosítanának a változás elérése érdekében. A gyermekközpontú tervezés az egyetlen valóban demokratikus forma, mert a többségre összpontosít – azokra, akik a jövőben élni fognak.

Az Exxon nyilvános elkötelezettségében az éghajlati válság kezelése mellett a vállalat egy bizonyos ökológiai célt vagy alapvonalat használ a kockázatértékeléséhez és az éghajlatcsökkentési stratégiájához, amely – a megfelelés mellett – legalábbis összehasonlítható a Párizsi Éghajlatmegállapodás céljaival.

Az FSM azért jött létre, mert ezek a célok vagy alapvonalak egy tévedésen alapulnak. Azon a feltételezésen alapulnak, hogy a nemzetek a történelmi politikai legitimációból kiindulva működnek, és maguk is szabadon meghatározhatnak ökológiai célokat, beleértve az olyan antropocentrikus célokat is, mint a Párizsi Megállapodásé. Ez a feltételezés helytelen. Amint azt a közelmúltban végzett, szakértői értékeléssel ellátott kutatások mutatják, a nemzetek alkotnak, nem a múltban alkotottak, és ezt családpolitikájuktól függően vagy legitim módon teszik, vagy nem. A nemzetek nem tudják egyszerűen kinyilvánítani legitimitásukat. A legitimitás egy olyan politikai eszmény, amely a relatív önrendelkezésen alapul, ami – ismét csak minimálisan – megkövetelné, hogy minden gyermek élvezze a gyermekjogi egyezmény által megkövetelt ökoszociális születési és fejlődési feltételeket.

Ennek az alaphibának a feloldása azt jelenti, hogy a legitimitást a jövő nemzedékekkel szembeni kötelezettségeink folyamatos teljesítésétől függő feltételként kezeljük.

Mivel egyetlen nemzet sem tartotta be megfelelően az e tekintetben fennálló kötelezettségeit igazságos és fenntartható családpolitikával – amit az éghajlati válság is bizonyít -, nem feltételezhetjük, hogy a legitimitás talaján állunk. Ahelyett, hogy a gyermekeket a demokráciáikban betöltött értelmes szerepre készítették volna fel, a világ történelmileg a gyermekeket a gazdasági növekedés inputjaként kezelte, vagy az Oroszországhoz hasonló, nem demokratikus politikai struktúrák kiterjesztésének testeként.

Más szóval, a költségek és hasznok megfelelő értékeléséhez először olyan embercsoportokká kell válnunk, amelyek képesek erre oly módon, hogy az valóban befogadó és a csoport alkotóit tükröző legyen. Ez egyszerűen a “mi” eszménye, a “Mi, a nép” kifejezésben. Az ideális politikai “mi”, vagyis a Gyermekkonvenció céljai által meghatározott alapvető hatalmi viszonyok jelentik az elsődleges alapot.

Ha értékeljük az emberi önrendelkezést vagy szabadságot, akkor egy ökocentrikus – és nem antropocentrikus – alapvonalból kell kiindulnunk, mert ez teszi lehetővé a relatív önrendelkezést, megszabadítva minket mások befolyásától, beleértve még a globális hőmérséklet jelenlegi emelkedésének káros hatásait is. Az emberek nem tudnak önrendelkezni, ha gyermekkori fejlődésüket mások szennyezése határozza meg. Ezen túlmenően az éghajlati célok nem korlátozódhatnak az ökológiai eredményekre, hanem a családpolitikában olyan változtatásokat kell magukban foglalniuk, amelyek maximalizálják a jövő generációk ellenálló képességét, méltányosságát és demokratikus együttműködési képességét, hogy a válság ellenére is boldogulni tudjanak. Alkotásunk értékeink metszéspontja.

Semmi sem lenne nagyobb vagy átfogóbb hatással jövőnk jobbá tételére.

Más szóval, ha kijavítjuk a fent leírt hibát, a helyes célnak vagy alapvonalnak azt kell magában foglalnia, hogy szabad és egyenlő emberek demokratikus és legitim csoportjaivá váljunk, ami a Párizsi Megállapodásnál sokkal agresszívabb, konkrét és specifikus helyreállító ökológiai politikákat, újraelosztó és kiegyenlítő családtervezési reformokat, amelyek a kisebb és fenntarthatóbb családokat is ösztönzik, valamint a világ népességének optimális célkitűzései felé való elmozdulást igényel, amelyek jobban biztosítják a részvételi demokráciát, ahol minden hang számít. Egy egyszerű lakmuszpapír-teszt, hogy ezek alapján szabad és egyenlő személyek vagyunk-e, azt jelenti, hogy először is az egyes emberek önrendelkezési képességét a népességnövekedéssel egyenesen ellentétesnek tekintjük-e, egy semleges kiindulóponthoz, például a nem emberi világhoz viszonyítva. Ez a bizonyíték arra, hogy minden egyes személy politikailag és egyenlő mértékben rendelkezik hatáskörrel. Ha a növekedést nem így kezeljük, az megkérdőjelezi a polgárok valódi szerepét saját demokráciájukban.

Sőt, mivel ez az egységesítő cél vagy alapvonal elsődleges jellegű, felülírja az Exxon által élvezett, államilag kiadott tulajdonjogokat és jogosultságokat, lehetővé téve, hogy a szülők a csúcson lévő vagyonra vonatkozó igényeket az igazságos és fenntartható társadalmak megteremtésének részeként érvényesítsék. Az igazságos és fenntartható emberré válásunk az első. Egy hasznos analógia az úgynevezett “tulajdonlás mítoszára” épül, amely megköveteli, hogy a vagyon tulajdonlása először számoljon el azokkal a társadalmi költségekkel, amelyekkel a vagyon megteremtése jár. Kutatásaink alapján az első költségek, amelyekkel számolnunk kell, hogy szabad és egyenlő emberek vagyunk, akik valóban beleegyeznek mások befolyásába.

A 2022-es Föld Napja szellemében írunk, hogy felszólítsuk az Exxont, hogy a fent leírt konkrét helyreállító ökológiai politikákat a tisztességes életkezdéshez való első és legfontosabb emberi jog részeként fogadja el, és hogy vagyonának és erőforrásainak bizonyos részét a fent tárgyalt alapvonalhoz viszonyítva tisztességes életkezdés tervezési jóvátételként ajánlja fel a jövőbeli rezervátumoknak okozott károk ellensúlyozására. Az Exxon könnyen gyakorolhatná ezt a változást a fent említett gyermekadó-hitel reformjának támogatásával, miközben azt alapvető emberi jogként kezelné.

Ez nem a liberális vagy konzervatív politikáról szól. A családtervezési újraelosztások – mint elsődleges kötelezettségek – felválthatják a pazarló adókötelezettségeket, amelyek egyszerűen nagyobb kormányokat hoznának létre, amelyek nem tükrözik az emberek akaratát. Ez az emberi szabadság és az esélyegyenlőség iránti elkötelezettségről szól, amelyet olyan politikák tesznek lehetővé, amelyek biztosítják, hogy a gyermekek fejlődhessenek és fizikailag olyan közösségeket alkossanak, amelyek megszabadítják a ma őket fenyegető veszélyektől. Ez olyasvalami, amit mindannyiunknak értékelnünk kellene. A fent leírt alapvető hiba kijavítása lehetővé teszi egy ilyen jövő kialakulását.

Kérjük, tudassa velünk, hogy az Exxon vállalja-e ezeket a változtatásokat.

Tisztelettel,

A Fair Start Mozgalom csapata

Carter Dillard | 2022. április 14.


rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

16 óra ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

6 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago