Nem elég radikális a német terv

Előszó: Legalább történik valami, de drasztikus elmozdulás a célokkal kapcsolatban, – hogy 1,5 Celsius-fok feletti ne legyen a globális átlaghőmérséklet emelkedés – nincs, még mielőtt valaki hasra esne! Aláhúznám, hogy ez is csak egy terv, és amit kiemelnék a hírből az a következő.

Nem elég radikális a német terv | ClimeNews - HírportálTulajdonképpen azt vállalják, hogy az elégtelennek ítélt Kyotoi protokoll ütemét tartják. Ott a cél 2050-ig 80%-os csökkentés. Nem kezdik el csak majd… Olyan intézkedéseket akarnak terv szerint bevezetni 2021-ben, 2023-ban, 2026-ban, melyekkel már most el van mindenki késve. Miközben az angolok azon gondolkoznak, hogyan csökkenthetnék 2050 helyett, 2025-re 0-ra a szén-dioxid kibocsátásukat, a németek 2030-ra 55%-ban állapodtak meg. Csak idézni tudom David Attenborough természettudóst, hogy “nem lehet elég radikális egy kormány a jelenlegi helyzetben“. Szóval ezek a vállalások több hónapos előkészítést, és 19-órás tárgyalásokat következően is, még elégtelenek.  Várjuk a folytatást.

Rampasek László

Nem elég radikális a német terv | ClimeNews - Hírportál

Hónapokig tartó előkészítés és egy maratoni, 19 órás tárgyalás után elfogadta pénteken a német szövetségi kormány a 2030-ra kitűzött klímavédelmi célok elérését szolgáló tervét.

Németországnak a párizsi klímavédelmi egyezmény alapján 1990-hez képest 55 százalékkal kell csökkentenie szén-dioxid-kibocsátását 2030-ig.

Az ennek érdekében tervezett intézkedések alapgondolata a szén-dioxid-kibocsátás fokozatos “beárazása” és a klímabarát magatartás ösztönzése a lakosság terheinek növelése nélkül. Így például az üzemanyagok árát 2021-től fokozatosan mintegy 15 centtel (50,25 forint) emelik, ugyanakkor növelik az ingázók adókedvezményét és csökkentik a villamos energia árát.

A klímavédelem nem “ideológiai” kérdés, hiszen a tudomány annyira “nyomós bizonyítékokkal” igazolja az éghajlatváltozást, hogy fel kell lépni ellene – húzta alá Angela Merkel kancellár a terv berlini bemutatóján.

Nem elég radikális a német terv | ClimeNews - Hírportál

Ahhoz, hogy a célok elérhetők legyenek, több részletben is megállapodtak a koalíciós partnerek:

egy az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszerhez igazodó német rendszert alakítanak ki. Az európai rendszer lényege, hogy meghatároznak egy szén-dioxid kibocsátási küszöböt, és ez alatt a határérték alatt a vállalatok csak szén-dioxid kvótákért cserébe szennyezhetik a levegőt, ezekért pedig aukciók keretében fizetniük kell, így motiváltak abban, hogy minél alacsonyabb legyen a kibocsátás, a fel nem használt kvótát a vállalatok eladhatják. (europa.eu) A német rendszerben az árak az európai CO2-árakhoz igazodnak, ahol jelenleg egy CO2-egységára 26,3 euró. Korábban felmerült, hogy egy egység ára jóval 30 euró felett lehet, így most úgy tűnik, ebben – legalábbis egyelőre – nem lép olyan nagyot a német kormány, hogy az a német vállalatoknak és a német adófizetőknek túlságosan magas költségeket okozzon. A CO2-zertifikat kereskedési rendszer nem csak a közlekedést, de az ingatlanpiacot is érinti majd, az épületek hűtése/fűtése kapcsán kibocsátott CO2 után is fizetni kell majd. A rendszer 2021-ben indulhat, egyelőre egy alacsonyabb, „bevezetőárral”. A német kormány várakozásai szerint 2026-ban a CO2-certifikátok ára tonnánként 35-60 euró között alakulhat.

Nem elég radikális a német terv | ClimeNews - Hírportál

  • Az üzemanyagok, a gáz és a fűtőolaj ára emelkedik, cserébe az áramár csökkenhet.
  • hogy az adófizetőket valamelyest tehermentesítsék a megemelkedő utazási költségek alól, megemelik az ingázó átalányt, ami egy utazási költségtérítés (Pendlerpauschale) a munkába járóknak. Az eddigi kilométerenkénti 30 helyett 2021-től 35 eurocentet lehetne levonni az adóból.
  • 2026-tól nem lehet majd üzembe helyezni olajkályhákat, a régebbi fűtőtestek újra cserélését akár 40 százalékban támogathatja az állam.
  • A távolsági közlekedésben vonzóbb alternatívává tennék a vasútat, ott az ÁFA a mostani 19 százalékról 7 százalékra csökken, eközben 2020 január 1-től a légiközlekedést a mostaninál jobban megadóztatnák.
  • 2025-ig meghosszabbítják az elektromos autók vásárlása után járó adókedvezményeket, és tovább emelik az elektromos autók vásárlásához nyújtott kedvezményeket.
  • A német állam a támogatja majd az állami vasúttársaságot, a Deutsche Bahn 2030-ig évente egymilliárd eurós tőkeinjekciót kap majd.
  • 2023-tól megemelik majd a teherautók útdíját.
  • Németország a korábbi 15 helyett 20 GW kapacitású tengerre telepített szélfarm kiépítését célozza meg.

Az intézkedések teljes költsége 50 milliárd euró lehet, amihez Németország nem venne fel újabb hiteleket. A CO2-kereskedési rendszerből származó költségvetési bevételeket a klímavédelembe forgatják vissza.

Forrás: Euronews | Portfolio

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.