Emberi jogok

Csatlakozom az ENSZ Klíma Akció Csúcsához New York-ban

Greta Thunberg – Jó hírek! Csatlakozom az ENSZ Klíma Akció Csúcsához New York-ban, a COP25-höz Santiago-ban és más eseményekhez útközben.

 

Fölajánlottak egy utazást részemre egy 20 méteres versenyhajón, a Malizia II-n. Át fogunk vitorlázni az Atlanti Óceánon az Egyesült Államokba, New Yorkba Augusztus közepén.

A tudomány egyértelmű. El kell kezdenünk élesen lefelé hajlítani a kibocsátási görbét legkésőbb 2020-ban, hogyha még mindig szeretnénk rá esélyt, hogy a 1,5 Celsius-fokos globális hőmérséklet-emelkedés alatt maradjunk. Még mindig megvan az az időablak, amikor a dolgok a kezünkben vannak. De ez az ablak hamar bezárul. Ezért döntöttem úgy, hogy megteszem most ezt az utat.

Az elmúlt év során fiatalok milliói emelték föl a hangjukat, hogy ráébresszék a világ vezetőit a klíma és az ökológiai krízisre. A következő hónapok során a New York-i és a Chile-i Santiagoi események azt mutatják, hogy figyeltek.

Sok más fiatallal együtt az amerikai kontinensen és a világban ott leszek, még ha az út hosszú és kihívásokkal teli is lesz. Hallatni fogjuk a hangunkat. A jövőnk a tét, szóval az a minimum, hogy beleszólhassunk.

A tudomány egyértelmű, és mi, gyerekek csupán ez alapján a tudományos konszenzus alapján kommunikálunk és cselekszünk. És az a követelésünk, hogy a világ egyesüljön a tudomány mögött. (A tudomány állásfoglalásai a Tudástanúsítványban itt a ClimeNews-on, a szerk.)

Greta Thunberg

 

rampi

Recent Posts

Hogy ízlik az ‘ingyen ebéd’?

„Nincsen ingyen ebéd.” – így szól a közgazdaságtan klasszikus tétele: egy, a jelenben meg nem…

1 nap ago

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

6 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

2 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

1 hónap ago