A világtörténelem fordulópontja volt a hippimozgalom és 1968

1967. jan. 14: A hippimozgalom színre-lépésének tartott Human Be-In happeningen több tízezren vettek részt a Golden Gate Parkban, San Franciscoban. Zene, “tudattágítás”, tömeges tiltakozás a vietnami háború ellen, szabad szerelem, kommunális életforma, alternatív művészetek …

A világtörténelem fordulópontja volt a hippimozgalom színre-lépése | ClimeNews

San Francisco mitikus hely lett, az ugyanazon év júniusában tartott 3 napos Monterey fesztiválon több mint 200 ezren voltak. Ezzel vette kezdetét “A szerelem nyara”, melyben a Beatlestől az All You Need Is Love vált himnusszá, és Scott McKenzie dala, a San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair), mely mindenki számára nyilvánvalóvá tette, hogy „Friscóban” van a helye.

A második világháborúban az amerikai srácoknak a hadseregtől való menekülés egyik módja volt, hogy homonak mondták magukat. A Csendes óceáni flottától emiatt leszerelteket San Franciscoban tették partra. Természetesen legtöbbjük nem volt homo, de háborúellenes és máskéntgondolkodó volt. Haza nem mehettek (képzeljük el a hazáért harcoló fiaira büszke amerikai kisvárost, ahová azzal tér haza a fiú, hogy leszereltek, mert homonak mondtam magam), így a városban rengeteg alternatív fiatal gyűlt össze, ez tette Friscót máig hatóan annyira különbözővé, sokszínűvé, zölddé, művészivé …

Noha 1968 egy szexuális forradalom kora is, a közbeszéd még ennek kapcsán se szól a termékenység tabu témájáról. Pedig a tények szintjén ez 1968 legjelentősebb és megállíthatatlan hatása.

Nézd meg a “World population growth 1700-2100” ábrát (fent) az ezen a linken lévő tanulmányban: a lila vonal csúcsa világosan mutatja 68 döntő történelemformáló hatását: az embert egyre inkább elértéktelenítő, a munkásság alkupozícióját egyre gyengítő élőerő-túltermelés gyorsulása ekkor tört meg. Sajnos ez még mindig csak lassulás. A népességrobbanás ma is folyik.

1968-ban sorolta az ENSZ a fogamzásgátlást az emberi jogok közé a tavaszi világkonferencián Teheránban, így buta dacreakciónak tekinthető, hogy pár hónappal később VI. Pál pápa kiadta a Humanae Vitae enciklikát.

A fogamzásgátlás tiltása szerencsére kb. lenullázta az egyházi tekintélyt és máig is – Suenens bíboros tiltakozásának kifejezésével a II. Vatikáni Zsinaton – korunk Galilei esete. Érdekes módon sokkal többen tudnak a fogamzásgátlás tiltásáról (és röhögnek a vatikáni agglegények “szexuális hozzáértésén”), mint az ENSZ döntéséről.

Simonyi Gyula | elnök – BOCS Civilizációtervezés Alapítvány


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...

...a megalapítása óta karbonsemleges módon fenntartott ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről és a légköri szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.