Mindannyian szerepet játszhatunk az éghajlati mozgalomban

Hogyan találjuk meg az örömöt az éghajlati fellépésben?

Mindannyian szerepet játszhatunk az éghajlati mozgalomban azáltal, hogy olyan módon használjuk fel képességeinket, erőforrásainkat és hálózatainkat, ami örömöt okoz számunkra – mondja Ayana Elizabeth Johnson, az éghajlatváltozás elleni küzdelem vezető alakja.


Javasolja, hogy vázoljunk fel egy Venn-diagrammot a következő kérdések feltérképezésére:
Miben vagyok jó? Milyen feladatokat kell elvégeznem? És mi okoz örömöt számomra? Ahol a válaszok találkoznak, ott kell elvégezned az éghajlatváltozással kapcsolatos erőfeszítéseket. “A klímakatasztrófa elkerülése az életünk munkája,” mondja Johnson.

Videóátirat

Az emberek gyakran megkérdezik, miben tudnak segíteni az éghajlati válság kezelésében. De legtöbben egy-egy gyors, könnyű, egyszerű feladatot keresnek és szeretnének elvégezni.

Nos, az a hajó már elment. A klímaváltozás mára gigantikus méretet öltött. Nagyrészt a fosszilis energiaágazati vezetők, a PR-cégek és a politikusok rendelkezéseinek köszönhetően. Meg kell szüntetnünk az üvegházhatású gázok kibocsátását az energia ágazatban, közlekedésben, mezőgazdaságban, iparban és építkezésben. Meg kell óvnunk és vissza kell állítanunk az ökoszisztémákat. Változtatnunk kell a társadalmon, a politikán, a gazdaságon és a kultúrán. Ez a változtatásokról szól, és az emberiség számára a tét nagyobb, mint amit a szívem és az elmém fel tundna fogni.

Ezért úgy látom, hogy legjobb módja a harcnak, ha nem foglalkozunk a riasztó tudományos előrejelzésekkel, hanem gyorsan áttérünk a megoldásokra. A klímamozgalmak és a média gyakran ugyanarra kérnek mindenkit. Szavazz, demonstrálj, adakozz, terjeszd a hírét, csökkentsd az karbonlábnyomodat. Egyébként a karbonlábnyom kifejezést a fosszilis tüzelőanyagok gyártói népszerűsítették, hogy megpróbálják ránk, egyénekre hárítani a felelősséget. De valóban helyes cselekednünk. Én is megteszem.

Azonban túlságosan ritkán kérik tőlünk, hogy különleges képességeinkkel, szupererőinkkel járuljunk hozzá az éghajlati megoldásokhoz. És micsoda mulasztás ez! Mert ez lehetővé tenné a radikális változásokat, melyekre szükségünk van.

Szóval hol kezdjük el? Íme a legjobb válaszom. Egy Venn-diagrammal. Az első kör: Mik az erősségeid, milyen területeken vagy jártas? Mit tudsz letenni az asztalra? Gondolj képességeidre, forrásaidra, kapcsolataidra. A második kör: Mik a tennivalók? Vannak-e egyedi éghajlati és jogi megoldások, amelyeket alkalmaznál? Gondolj a rendszerszintű változtatásokra, ismétlődő és mérhető dolgokra. Pl. komposztálási kezdeményezésekre, épületek szigetelésére, vizes élőhelyek visszaállítására vagy klímavédelmi jelöltek megválasztására. És minden villamosítása. Bőven van lehetőségünk. A harmadik kör: Mi okoz neked örömöt vagy elégedettséget? Nagyon sok feladatot kell elvégeznünk. De kérlek, ne válassz olyat, ami számodra nyomorúságos. Ez hosszú út. Ezért kritikus fontosságú, hogy elkerüljük a kiégést. Lelkesítő dolgokat válassz!

A cél az, hogy ennek a Venn-diagramnak a szívében érezd magad a lehető leghosszabb időtartamig.

Ha ismered a japán Ikigai fogalmát, hogy megtaláld a célodat, akkor ezt tekintheted ennek egyszerűbb, klímaközpontú változatának. Ha ezt a megközelítést alkalmazzuk, sokkal nagyobb előrelépést érhetünk el az éghajlati megoldások terén, mintha mindannyian a saját lábnyomunkkal foglalkoznánk.

Példaként: kilenc hónap motivált tevékenykedés után, először vittem el klímatüntetésére Boris Khentov pénzügyi technológiai vezetőt, aki éghajlati befektetési alapot hozott létre. És őszintén, már nem érdekel, ha Boris többet nem megy tüntetni. Sarah Stillman, bevándorlással kapcsolatos rendszerszintű igazságtalanságokról és munkavállalói jogokról tudósító újságíró elkezdte mély és árnyalt éghajlati kontextusba helyezni ezeket a kérdéseket a riportjaiban. Édesanyám – nyugdíjas angoltanár – kicsi, de erőteljes részese volt a kőolaj kitermelés betiltásának New York államban. Most csirkét tart, és gyepét a kisüzemi regeneratív gazdálkodás modelljévé alakítja át.

Ezeket éghajlati cselekvési Venn-diagramoknak hívom, és most, hogy már sokat láttam – gyerekek által készített zsírkrétás változatokat vagy felnőttek által elragadóan részletes variációkat -, ez az egyik kedvencem. Néhány további paramétert is felvázolnék, mielőtt megrajzoljátok a sajátotokat.

Ez nem arról szól, hogy felmondj a munkahelyeden vagy civil szervezetet alapíts. Feltehetőleg te vagy a legjobb a meglévő szerepeidben, ahol bizonyára speciális ismeretekkel és erős hálózatokkal rendelkezel. Szóval miért is ne használnád fel ezeket? Tudsz segíteni a városodnak, cégednek, vallási közösségednek, vagy iskoládnak a klímavédelmi megoldások terén? Amire minden ágazatban és közösségben szükségünk van: az a változás. Légy emberséges magaddal a ”miben vagy jó” kérdésnél. Tedd félre a bizonytalanságaidat, és fontold meg, hogy mit tudsz nyújtani. Az elmúlt évben, mióta megosztottam ezt a gondolatot, rengeteg ember rajzolta meg saját diagramját, és tette közzé az Instagramon. Nagyon izgalmas volt látni az emberek ötleteit. De azt figyeltem meg, hogy sokan ezekre gondoltak: “Kommunikáció az éghajlatról.” Nos, én értékelem az iróniát, elvégre én is itt állok, és az éghajlatról beszélek, de nem elég csak beszélni róla. Szükségünk van cselekvőkre, együttműködő segélyszervezőkre és városi képviselőkre. Zölddé kell tenni az épületeket, szélturbinákat telepíteni, és kerékpársávokat tervezni. Szükségünk van kultúraformálókra és szakpolitikusokra. Alkalmazottakra, akik változtatásra késztetik munkaadóikat.

(Taps)

Beszéljünk valamiről, amit a legszexibb szónak tartok az angol nyelvben: kivitelezés.

(Nevetés)

Hiszen már megvannak a megoldások, amelyekre szükségünk van. Munkához kell látnunk, és felvennünk a tempót. Ki kell építenünk a legnagyobb, legerősebb közösséget, hogy szembenézzünk az emberiség előtt álló hatalmas kihívással.

Még egy szó, melyet tökéletesnek találok erre a pillanatra: az irányító képesség. Ezt a fogalmat BLM-aktivistáktól tanultam, akik ezt szervezési elvként tartják számon. A közösségi mozgalmak gyengeségeit kiemelkedő vezetők irányítása ellensúlyozza. Rengeteg vezetőre van szükségünk, akik felgyorsítják az átmenetet a fosszilis tüzelőanyagokkal működő gazdaságból megújulóba. Talán te ezen vezetők egyike vagy. Vagy talán nem akarsz elöl lenni. Ez teljesen rendben van. Ez nem arról szól, hogy hős vagy influencer legyél. Itt arról van szó, hogy hasznosak legyünk, és megoldásokat fejlesszünk. Járulj hozzá egy meglévő ügyhöz, tedd lehetővé, készítsd el a honlapját, gyűjts adományokat, szervezz eseményeket, toborozz tehetségeket. A kérdés nem csupán annyi: “Mivel működhetek közre a klímaválság kezelésében?” Hanem “Mit tehetünk együtt?” Csatlakozz valahová. Ha egy kis inspirációra lenne szükséged, itt egy lista néhány tevékenységről, melyeket megfontolhatsz.

Szóval, mit fogsz tenni? Hogyan fogod kidolgozni? Ezt vázold fel. Miben vagy jó? Milyen feladatot kell elvégezni? Mi okoz örömöt? Próbáld kihagyni a megvalósított feladatokat. Gondolkozz merészen. Kezdj üres lappal, és gondold át, hogyan tudnád a legjobb hatást elérni. Ne feledd, ez a cselekvésről szól.

Hangsúlyoztam annak a fontosságát, hogy mindenki hozzájáruljon az éghajlati megoldásokhoz.

Mielőtt lezárnám az előadást, meg szeretném említeni a részvétel legnagyobb akadályát. Ez az egyenlőtlenség. Ismert, hogy a világon vannak színesbőrű emberek, akik súlyosan ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak, legyen szó légszennyezésről, hurrikánokról, aszályokról vagy áradásokról. Ugyanakkor kevésbé ismert, hogy a színesbőrűek aggódnak az éghajlat miatt, és bennük van a legnagyobb cselekvési vágy. Az USA részletes statisztikát vezet erről: a fehér amerikaiak 49 százaléka aggódik az éghajlatváltozás miatt, míg a színesbőrű amerikaiak 57 százaléka és a latin-amerikaiak 69 százaléka. Képzeld csak el, mi mindenre lennének képesek, ha nem lenne rosszindulatú megkülönböztetés, sem rasszizmus. És szükségünk van az összes leleményességre és vezetői képességre. Más szavakkal élve: segíts rajtunk és magadon, segíts megmenteni a bolygót!

(Taps)

Az utolsó kihívás, – elvégre a sorsunk összefonódott -, amellett, hogy kihasználod saját tehetséged, segítenél mások kibontakozásában? Dolgozzunk együtt a társadalmi akadályok lebontásán, amelyek megakadályoznak, hogy teljesen az éghajlati megoldásoknak szenteljük magunkat.

Ezt tudom. Számtalan lehetséges jövőnk van. Mindegyikünknek van beleszólása abba, hogy milyen kollektív jövőnk lesz, és lehetősége is van felépíteni. Számít minden tizedfoknyi melegedés, amit megelőzünk, minden elkerült centiméter tengerszint emelkedés, a természet minden darabkája, amit megvédünk és helyreállítunk, tudom, hogy a tetteink összeadódnak. Hogy mi is ez? Ez egy meghívó. Találd meg a szereped, ha még nem sikerült, és biztass másokat is arra, hogy megtegyék.

A klímakatasztrófa elkerülése az életünk munkája.

Köszönöm.

Forrás: TED


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.