Civilizáció

Greta Thunberg is tüntet a német lignitbánya kibővítése ellen

Greta Thunberg is tüntet a német lignitbánya kibővítése ellen

Greta Thunberg is részt vesz a lützerathi lignitbánya újranyitása ellen szervezett szombati tüntetésen.

 

A világhírű fiatal klímaaktivista már pénteken megérkezett a német településre, ahol közelről végignézte, ahogy a munkagépek egy egész falut tesznek a földdel egyenlővé, a munkálatokat pedig állig felfegyverzett rohamrendőrök őrzik. Thunberg felháborítónak nevezte, hogy a hatóságok erőszakkal védik ezt a horrorisztikus környezetpusztítást.

“Reméljük marad valami Lützerathból a tüntetésig és több ezer ember jelenléte majd jobb belátásra bírja őket” – magyarázta az egyik főszervező.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Lützerath utolsó bejelentett lakója már 2022-ben elköltözött, miután megvásárolta ingatlanát a környékbeli lignitbánya bővítésére készülő RWE energetikai óriáscég, a község elhagyott épületeiben 2020 nyara óta táborozó klímavédelmi aktivisták viszont nem hajlandók önként távozni.

2023. január 14.
Forrás: Euronews


Előzmény:

Rohamrendőrök viszik el a bányabővítés ellen demonstráló német aktivistákat

Csaknem ezer rohamrendőr bevetésével kezdtek meg kiüríteni egy bánya bővítése miatt lebontásra váró települést Németországban, amelyet klímaaktivisták szálltak meg.

 

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Lützerath utolsó bejelentett lakója már 2022 októberében elköltözött, miután megvásárolta ingatlanát a környékbeli lignitbánya bővítésére készülő RWE energetikai óriáscég. A község elhagyott épületeiben 2020 nyara óta táborozó klímavédelmi aktivisták viszont nem hajlandók önként távozni.

Az energetikai cég eljárásának jogosságát több bírósági döntés is megerősíti, de a szénalapú energiatermelést elutasító aktivisták ragaszkodnak a bányabővítési tervek elvetéséhez.

A több száz aktivista eltorlaszolta az utakat, néhányuk erőszakosan lépett fel a rendőrökkel szemben, és számos háromlábú állványt is felépítettek 4-5 méter hosszú gerendákból. Ezekre a szerkezetekre egy-egy aktivista rögzítette magát.

2023. január 11.
Forrás: Euronews


rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

5 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago