Az Olajfúrási projekt éghajlati káoszt okozna Alaszkában

Biden jóváhagyja a vitatott Willow olajfúrási projektet Alaszkában.

A környezetvédők és néhány alaszkai bennszülött közösség ellenezte a tervet az éghajlati, az élővilággal kapcsolatos és az élelmiszerhiánytól való félelmek miatt.

Az Olajfúrási projekt éghajlati káoszt okozna Alaszkában

A Biden-kormányzat jóváhagyta az alaszkai északi lejtőn lévő 8 milliárd dolláros vitatott fúrási projektet, amely heves ellenállást váltott ki a környezetvédők és néhány alaszkai őslakos közösség részéről, akik szerint ez felgyorsítja az éghajlati összeomlást és aláássa az élelmezésbiztonságot.

A ConocoPhillips Willow projektje az egyik legnagyobb ilyen jellegű lesz az Egyesült Államok területén, amely három helyszínen több évtizeden át tartó olaj- és gázfúrásokat foglal magában a 23 millió hektáros Nemzeti Kőolajrezervátumban, amely a szövetségi kormány tulajdonában van, és az Egyesült Államok legnagyobb érintetlen közterületének számít.

A becslések szerint 30 év alatt 576 millió hordó kőolajat termelnek majd ki, napi 180 000 hordó nyersolajjal. Ez a kitermelés, amely a ConocoPhillips szerint ironikus módon a fúróberendezések stabilizálása érdekében a gyorsan olvadó sarkvidéki permafroszt újrafagyasztásával járhat, az egyik legnagyobb “szén-dioxid-bombát” hozná létre az USA területén, és potenciálisan több mint kétszer annyi kibocsátást eredményezne, mint amennyit a 2030-ig az állami földeken megvalósuló összes megújuló energiaprojekt együttesen csökkentene.

Döntésében a belügyminisztérium földügyi hivatala azt mondta, hogy az engedélyezés “egyensúlyt teremt”, mivel lehetővé teszi a ConocoPhillips számára, hogy használja a régóta fennálló bérleti szerződéseit az Északi-sarkvidéken, ugyanakkor a fúrásokat a vállalat által kért öt helyett három helyszínre korlátozza.

A jóváhagyás azonban felháborodást váltott ki a környezetvédők és az őslakosok képviselői körében, akik szerint ez végzetesen aláássa Joe Biden klímaprogramját. A projekt várhatóan összesen mintegy 260 millió tonna üvegházhatású gázt fog kibocsátani a teljes élettartama alatt, ami körülbelül 70 új széntüzelésű erőmű létrehozásának felel meg.

“A Willow-projekt jóváhagyása elfogadhatatlan eltérés Biden elnöknek az amerikai népnek tett ígéreteitől az éghajlati és környezeti igazságosság terén” – mondta Lena Moffitt, az Evergreen Action nevű klímavédelmi csoport ügyvezető igazgatója.

“Mindazok után, amit ez a kormányzat az éghajlati intézkedések és a környezeti igazságosság előmozdítása érdekében tett, szívszorító látni egy olyan döntést, amelyről tudjuk, hogy megmérgezi az északi-sarkvidéki közösségeket, és évtizedekig tartó éghajlati szennyezést eredményez, amit egyszerűen nem engedhetünk meg magunknak.”

A jóváhagyásra akkor került sor, amikor a belügyminisztérium bejelentette, hogy a jövőben megtilt minden olaj- és gázfúrást az Egyesült Államok Jeges-tengerén, valamint több millió hektárnyi, az őslakos közösségek számára érzékenynek tartott alaszkai földterület védelmét. A Willow-határozat azonban még mindig haragot váltott ki.

“A Biden-kormányzat jóváhagyása világossá teszi, hogy az éghajlatvédelmi intézkedésekre és a biológiai sokféleség védelmére vonatkozó felhívása csak beszéd, nem pedig tett” – mondta Sonia Ahkivgak, a Sovereign Iñupiat for a Living Arctic csoport társadalmi kapcsolatokért felelős koordinátora.

“Az egyetlen ésszerű megoldás az éghajlati vészhelyzetre az, ha megtagadjuk az olyan új fosszilis tüzelőanyag-projekteket, mint a Willow. A harcunk hosszú volt, és ez is csak most kezdődött. Továbbra is a Willow leállítását fogjuk követelni, mert a helyi lakosság és a jövő generációinak élete függ tőle.”

A projekt elleni tiltakozás több mint egymillió, a Fehér Háznak küldött levél, egy Change.org petíció, amelyet több mint 3 millióan írtak alá, valamint egy vírusként terjedő #stopwillow kampány, amelyet a TikTok-on és más közösségi médiumokban folytatnak. A projekt jóváhagyása szinte biztos, hogy jogi kihívások elé fog állni.

Pénteken Al Gore volt amerikai alelnök a Guardiannek azt mondta, hogy az ilyen jellegű projektek “felelőtlenül felelőtlenek”, és engedélyezése “éghajlati káoszt” okozna.

Az engedélyezésre azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok belügyminisztériuma a múlt hónapban közzétett egy környezeti hatásvizsgálatot, amely a projekt csökkentett változatát javasolta, ötről háromra csökkentve a telephelyek számát, amit a ConocoPhillips Alaska szerint életképesnek tart.

“A Willow egy szén-dioxid-bomba, amelyet nem szabad hagyni, hogy felrobbanjon az Északi-sarkvidéken” – mondta Karlin Nageak Itchoak, a Wilderness Society nonprofit szervezet vezető regionális igazgatója azután, hogy február elején közzétették az értékelést.

A Native Movement, egy alaszkai alulról szerveződő, alulról építkező kollektíva szerint a Willow fejlesztői kevés kutatást végeztek az Alaszka sarkvidéki lejtőjén – a 60 000 fős Teshekpuk-tó karibucsorda szülőhelyén, amely történelmileg fontos táplálékforrás – megvalósuló halmozott projektek hatásairól. A legközelebbi alaszkai őslakos közösség, Nuiqsut lakói már többször szóltak a beteg halakról, az alultáplált rénszarvasokról és a mérgező levegőminőségről, amelyet közvetlenül a lakóhelyükön folyó olaj- és gázkitermelés okoz.

A jóváhagyásra hosszú, vitatott folyamat után került sor.

Az Olajfúrási projekt éghajlati káoszt okozna AlaszkábanOlajvezetékek húzódnak a tájon az alaszkai Nuiqsut mellett, ahol a ConocoPhillips az Alpine mezőt üzemelteti, 2019 májusában. (Bonnie Jo Mount/The Washington Post)

Miután a Trump-féle Fehér Ház zöld utat adott a projektnek, egy szövetségi bíró visszavonta a döntést, és úgy döntött, hogy egy korábbi környezetvédelmi felülvizsgálat hibás volt.

A belügyminisztérium februári felülvizsgálata mellett a tisztviselők “jelentős aggályokat” fogalmaztak meg még a csökkentett léptékű terv vadvilágra és az őslakos közösségekre gyakorolt hatásaival kapcsolatban is.

Alaszka két republikánus szenátora és az állam egyetlen kongresszusi képviselője, egy demokrata, sürgette a kormányzatot, hogy hagyja jóvá a projektet, amely szerintük fellendítené az állam gazdaságát.

Néhány alaszkai őslakos törzsi szervezet, köztük az északi sarkvidéki lejtő inupiat közössége és az Alaszkai Bennszülöttek Szövetsége hasonló okokból támogatta a projektet.

Nagruk Harcharek, a Voice of the Arctic Iñupiat csoport elnöke szerint az alku “lehetővé teszi közösségünk számára, hogy folytassa hagyományainkat, miközben évtizedekre megerősíti térségünk gazdasági alapjait”.

Környezetvédő csoportok és törzsek, köztük a nuiqsuti törzsek azonban azzal ellenkeztek, hogy a projekt által rövid távon teremtett munkahelyeket és pénzt hosszú távon semmissé teszi a környezeti pusztítás.

Alaszka élen jár a fosszilis tüzelőanyagok elégetése által okozott éghajlati összeomlásban, és az olaj- és gázipari tevékenységek által körülvett közösségek már most is rossz levegő- és vízminőségtől, egészségügyi egyenlőtlenségektől és az élelmiszerforrások csökkenésétől szenvednek. Nuiqsut polgármestere, Rosemary Ahtuangaruak, akinek mintegy 525 lakosú közössége a legközelebb van a tervezett fejlesztéshez, kiemelkedő ellenzője, aki a projektet “várva várt klímakatasztrófának” nevezte. Szerinte a projekt negatívan fogja befolyásolni a közösség tagjainak megélhetését és egészségét.

Biden hivatalba lépése után felfüggesztette az olaj- és gázlízingek értékesítését, és ígéretet tett a kormány fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos programjának átalakítására. A kormányzat azonban a tavalyi klímatörvényről szóló kompromisszum során felhagyott a lízinggel szembeni ellenállásával.

Az olaj- és gázfúrás további támogatása a kormányzat részéről megdöbbenést váltott ki a demokraták körében, és két tucat progresszív kongresszusi képviselő nemrégiben levelet írt Bidennek, amelyben arra figyelmeztetett, hogy a Willow-projekt “jelentős veszélyt jelent az Egyesült Államok éghajlatváltozással kapcsolatos előrelépésére”. A csoport felszólította az elnököt, hogy akadályozza meg a “rosszul átgondolt és elhibázott projektet”.

A Biden-kormányzat kevesebb területet ajánlott fel bérbeadásra, mint az előző kormányok. A környezetvédők szerint azonban a kormányzat nem tett eleget. Az amerikai belügyminiszter, Deb Haaland egy nemrégiben adott interjúban nem kívánt közvetlenül nyilatkozni Willowról, de azt mondta, hogy “a közterületek minden egyes amerikaié, nem csak egy iparágé”.

Az alaszkai régióban a fokozott olaj- és gázkitermelés már eddig is hatással volt a karibuállományra, amelyet a térség számos közössége önellátási céllal vadászik.

Forrás: The Guardian | Oliver Milman, Nina Lakhani és Maanvi Singh


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.