Német környezetvédők vakmerő akciója Észak-Rajna Vesztfáliában

Illegális blokádokkal a gigantikus markológépek ellen, heti rendszerességű tüntetések a lignitégetés ellen, és aktivista-táborok országszerte.

A Németországban dúló konfliktus, hogy mikor kellene kiszállni a szénhasználatból, egyre durvul. Az Euronews riportere, Hans von der Brelie odautazott, hogy megnézze, mi folyik a világ egyik legnagyobb külszíni lignitbányájában, a Garzweiler II-ben.

A forgatás dátuma nem véletlen. Riporterünk a német klímavédelmi mozgalom egyik forrásától kapta az infót, hogy valamire készülnek.

A Garzweiler a világ egyik legnagyobb külszíni lignitbányája, mintegy 48 négyzetkilométer, a németországi rozsdaövezet szívében. A kitermelés miatt 14 falvat már leromboltak – további pedig még mindig veszélyben van.

Kora reggel 21 aktivista mászott le a tárnába. Elfoglaltak és blokkoltak egy vödrös-kerekes kotrógépet és két hatalmas rakodógépet. Felmásztak a tetejére, és ott maradnak, amíg csak lehet. Arra kényszerítették az óriási exkavátorokat, hogy megálljanak.

“Olyan ez mint egy hullámvasút, örömömben felkiáltottam, amikor végre feljutottam a gép tetejére… nem túl egyszerű dolog beosonni egy külszíni bányába, és blokkolni egy markolót. (…) Elfogadhatatlan, hogy a kitermelést 2038-ig ütemezzük, és addig újabb falvakat pusztítsunk el, például Lützerathot” – nyilatkozta telefonon az egyik aktivista, egyenesen az egyik markoló tetejéről.

Legtöbb lakosa már elhagyta Lützerathot. Eckhardt Heukamp azonban úgy döntött, hogy marad. A felvásárlási ajánlatokat visszautasítva kemény jogi harcba kezdett a kisajátítás ellen.

“Itt akarok maradni. Ez az én hazám. Négy generáció óta itt élünk, és meg vagyok győződve arról, hogy nincs szükség/szükség a szén kitermelésére az energiatermelés érdekében” – mondta.

A Greenpeace petíciót indított: haladéktalanul politikai döntést kell hozni a lignit kitermelésének.

“Lützerath jövője azon áll vagy bukik, hogy Németország képes lesz-e betartani a Párizsban aláírt klímavédelmi kötelezettségei vagy sem. Lützerath és a többi falu alatt több száz és száz millió tonna lignit rejlik. Az RWE még további 900 millió tonna lignitet akar kitermelni. Ennek a szénnek a földben kell maradnia” – magyarázta az egyik aktivista.

A klímaharcosok új világrekord felé tartanak: a valaha volt leghosszabb blokádot akarják létrehozni.

“Nem értjük, hogy a döntéshozók miért támogatják még mindig a nagyvállalatok és a milliomosok érdekeit. Ezért vagyunk ma itt: azért harcolunk az éghajlati igazságosság világáért, mert látjuk, hogy a szövetségi kormány nem tesz lépéseket. Most a saját kezünkbe vesszük az egészet” – nyilatkozta egy környezetvédő.

Ám meglepő módon kétkedők is akadnak a régióban élők között.

“Kiszállás a szénből? Rendben, de mi lesz ezután? Ha csak a szélenergiára hagyatkozunk, hogy otthonaink és autónk áramot kapjon, az nem fog működni. Én azt mondanám, hogy halasszuk ezt el, ameddig csak lehet” – mondta egyikük, Johannes Ermisch.

“A probléma: kapitalista rendszerben élünk, ahol a pénz hatalmat jelent. Vannak nagyon gazdag emberek, akiknek sok pénzük és nagy hatalmuk van. A másik oldalon viszont hiányoznak a lobbizás befolyását érintő korlátozások. Ennek eredményeként a pénzzel rendelkező emberek túl sok döntést befolyásolhatnak” – magyarázta egy aktivista, aki társaival az erdőben él, a fák tetejére épített házak egyikében.

Alig néhány nappal a Glasgowban megrendezésre kerülő COP26 nemzetközi éghajlat-változási konferencia előtt egyre nagyobb a nyomás a német politikusokon, hogy módosítsák az ország szénből való kilépésre vonatkozó menetrendjét.

Forrás: Euronews – Hans von der Brelie

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.