Hírességek a túlnépesedés ellen

Hírességek a túlnépesedés ellen: alább Miley Cyrus, Bill Maher, Sir David Attenborough, Ashley Judd, Jane Fonda, Morgan Freeman, Carl Sagan, Lily Cole, a Nobel-békedíjas Malala Yousafzai, Dame Jane Goodall.

Miley Cyrus - Hírességek a túlnépesedés ellen

Miley Cyrus énekesnő és színésznő hasonlóan vélekedett, amikor 2019-ben az Elle-nek nyilatkozott, és szintén kritizálta a nőkre nehezedő társadalmi, kulturális és politikai nyomást, hogy gyermeket vállaljanak:

Elvárják tőlünk, hogy népesítsük be a bolygót. És amikor ez nem része a tervünknek vagy a célunknak, akkor annyi ítélet és düh van, hogy megpróbálnak olyan törvényeket hozni és megváltoztatni, hogy rákényszerítsenek – még akkor is, ha erőszakos helyzetben esel teherbe.

Aggodalmának adott hangot a környezet állapota miatt, és az ökofeminizmusra támaszkodva az emberiségnek a bolygóval való káros kapcsolatát ahhoz hasonlította, ahogyan a nőkkel gyakran bánnak:
Ugyanazt tesszük a Földdel, amit a nőkkel. Csak elveszünk és elveszünk, és elvárjuk, hogy tovább termeljen. Pedig kimerült. Nem tud termelni. Egy darab sz*r bolygót kapunk, és én nem vagyok hajlandó ezt átadni a gyermekemnek. Amíg nem érzem úgy, hogy a gyerekem egy olyan Földön élne, ahol halak vannak a vízben, addig nem hozok létre egy újabb embert, aki ezzel gyötrődjön.
https://populationconnection.org/blog/celebrities-speak-out-on-population-our-favorite-moments

Bill Maher legutóbbi népesedési rovatát az ENSZ július 11-én közzétett legfrissebb népesedési előrejelzései váltották ki, amelyekből kiderült, hogy idén novemberben elérjük a 8 milliárdos mérföldkövet. Maher rámutatott, hogy a nagy és növekvő népességünk hogyan járul hozzá a környezeti válságokhoz, a biológiai sokféleség összeomlásától kezdve az éghajlatváltozáson át az erőforrások kimerüléséig. Szólt a “növekvő számú, a népességfogyás miatt jobban aggódó emberről” is, köztük Elon Muskról, aki többször is azt az abszurd állítást tette, hogy a csökkenő születési arányszám az emberiség előtt álló “legnagyobb fenyegetés”.
Maher elismerte, hogy a csökkenő népességnövekedés a népesség elöregedéséhez vezet, és hátráltathatja a GDP növekedését, de joggal kérdőjelezte meg:
Nem jelent-e még nagyobb problémát a víz kifogyása? A végesség, mint fogalom, nem szűnt meg. Olyan gazdasági modellt kényszerítettünk magunkra, amelyben a vállalkozásoknak egyre több vásárlóra van szükségük, de a több vásárló több szén-dioxidot, több hulladékot, több műanyagot az óceánban, több etetni való szájat jelent.

Aggaszt a Mars emberhiánya?

Sir David Attenborough, a népszerű természetfilmes műsorvezető már régóta hangoztatja, hogy az egyre több ember egyre kevesebb vadon élő állatot jelent. 2009-ben egy egész BBC-dokumentumfilmet szentelt a népesedési kérdésnek, “Hány ember élhet a Föld bolygón?” címmel.

David Attenborough – Hány embert bír el a Föld? – teljes film

Egy 2011-es beszédében és egy 2012-es interjúban hosszasan beszélt a népesedési nyomásról és arról, hogy ezt a nyomást erőteljes megoldásokkal sürgősen kezelni kell:
Ahol a nőket felhatalmazzuk, ahol szavazati joguk van, ahol oktatásban részesülnek, ahol szabad akaratuk van, ahol ők irányítják az életüket, és nem a férfiak diktálnak nekik, ott csökken a születési ráta.

Személyesebb vonatkozásban több híresség is nyilatkozott arról, hogy a világ helyzete miatt úgy döntöttek, gyermektelenek maradnak. Ashley Judd színésznő az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) jószolgálati nagykövete, valamint a Population Services International (PSI) nagykövete. Amellett, hogy többször felszólított a nők és a reproduktív jogok előmozdítására, Judd 2011-ben megjelent memoárjában, az All That Is Bitter and Sweet:
Úgy gondoltam, hogy önző dolog, ha a “saját” gyermekeink létrehozására fordítjuk erőforrásainkat, amikor ezek az erőforrások és energiák nemcsak a már itt lévő gyermekeken segíthetnének, hanem az érdekérvényesítés és a szolgálat révén olyan hellyé alakíthatnák át a világot, ahol soha többé nem kell szegénységbe és bántalmazásba születnie egyetlen gyermeknek sem. A hitem nem változott. Ez az én személyiségem nagy részét képezi.

1997-ben a Population Connection, akkor még Zero Population Growth (ZPG) néven, egy New York-i gálával tisztelgett Jane Fonda színésznő és modell, valamint akkori férje, a CNN alapítója, Ted Turner előtt, akik mindketten aktívan részt vettek a ZPG mozgalomban. Fonda az évek során nagyon őszintén beszélt a népesedési kérdésről. Egy 2011-es blogbejegyzésben, amelyet “Too Many People” (Túl sok ember) címmel tett közzé weboldalán, a népesedési előrejelzések fényében kifejezte félelmét a jövőt illetően:
Tudjátok, mi aggaszt engem a legjobban: a tegnapelőtti hír, amit olvastam, hogy 2045-re 10 milliárd ember lesz a bolygón – vagy még több! Ez mélységesen rossz hír. Már most is milliók és milliók éheznek a világon, és még többen vannak ivóvíz nélkül. Egyszerűen nem lesz elég abból, amire az embereknek szükségük van a túléléshez – nemhogy a boldoguláshoz -, nem lesz elég étel, víz, munkahely, hely. Aztán ott van a lelkünk kérdése – milyen lesz a világ, amikor nem lesz többé vadon, vagy vadállat, vagy tengeri élővilág, mert egy állatfaj – a humanoid – elfoglalt minden helyet és erőforrást?

Morgan Freeman Oscar-díjas színész 2017-ben a Daily Beastnek adott interjújában aggodalmát fejezte ki a modern mezőgazdaság pusztító hatása miatt, és amiatt, hogy ez hogyan függ össze a népességnövekedéssel:
A bolygón mindent az emberek számára élelemmé alakítunk, így kivágjuk az esőerdőket, kiszorítjuk az összes állatot, és mindezt azért tesszük, hogy az embereket tápláljuk. Mindez a mezőgazdaság megjelenésével kezdődött. Amikor vadászok és gyűjtögetők voltunk, a népesség csak addig terjedhetett, ameddig az élelem tartott.
7 milliárd ember él ezen a bolygón. Nem arról van szó, hogy nincs elég hely a bolygón 7 milliárd embernek, hanem arról, hogy 7 milliárd ember energiaszükséglete 7 milliárd ember energiaszükségletét jelenti, szemben mondjuk 2 milliárddal. Képzeljük el, mennyi szennyezés lenne a levegőben és az óceánokban, ha csak 2 milliárd ember szennyezné azt? Szóval igen, már most is túlnépesedtünk.

Carl Sagan, a néhai csillagász és népszerű tudományos kommunikátor 1997-ben megjelent, Milliárdok és milliárdok című könyvében szembesült a népesedési kérdéssel. Ezt írta:
A mi feladatunk az, hogy világszerte demográfiai átmenetet idézzünk elő, és ellaposítsuk ezt az exponenciális görbét – megszüntetve a gyötrő szegénységet, széles körben elérhetővé téve a biztonságos és hatékony születésszabályozási módszereket, és kiterjesztve a valódi politikai hatalmat (végrehajtó, törvényhozó, igazságügyi, katonai és a közvéleményt befolyásoló intézményekben) a nőkre. Ha ez nem sikerül, akkor egy másik folyamat, amely kevésbé a mi irányításunk alatt áll, majd megteszi helyettünk.

Lily Cole színésznő, modell és író az év elején a Hello! magazinnak adott interjújában foglalkozott az emberi népesedési nyomás okozta környezeti problémákkal és a nők szerepvállalásának fontosságával:
A népességnövekedést kezelni kell annak érdekében, hogy kevésbé terheljük a Földet, hogy kevésbé legyen szükségünk élelemre és anyagi erőforrásokra. Nem hiszem, hogy ez az a fajta beszélgetés, amitől el kellene zárkóznunk, mert nem mindegy, hogy egy évszázad múlva 10 vagy 12 milliárd ember él-e a bolygón. De valójában, érdekes módon, az egész a nők szerepvállalásáról szól. Ha a nőknek nagyobb jogosítványokat adnak, és a közösségek számára hozzáférést biztosítanak az oktatáshoz, a szexuális felvilágosításhoz, a fogamzásgátláshoz, akkor a születési arányszámok általában stabilizálódnak, és sok gazdagabb országban a születési arányszám stabil vagy csökken. Tehát ez nagyon szorosan kapcsolódik a nemek közötti egyenlőséghez és a nők szerepvállalásához, ami szerintem nagyon érdekes.

A lányok oktatásának bajnoka és Nobel-békedíjas Malala Yousafzai a népességnövekedés lassításának környezeti előnyeit is elismerte. Egy 2021-es panelbeszélgetésen, amely a lányok oktatásának szerepéről szólt az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, kijelentette:
Ha a lányok iskolázottak, és ha iskolában maradnak, később házasodnak, akkor kevesebb gyermeket vállalnak, és ez segít csökkenteni az éghajlatváltozás hatásait, amelyeket a népességnövekedés okoz.

 

A híres primatológus és természetvédő, Dame Jane Goodall szintén régóta támogatja a népességvédelmi megoldásokat, mivel évtizedeken keresztül szemtanúja volt annak, hogy a gyors népességnövekedés hogyan pusztítja el szeretett csimpánzainak természetes élőhelyét. Szervezete, a Jane Goodall Intézet támogatja a családtervezési és a nők szerepvállalását elősegítő kezdeményezéseket a természetvédelmi célterületeken.
A 2020-as davosi Világgazdasági Fórumon Goodall arról beszélt, hogy a szegénység csökkentése, a kevesebb húsfogyasztás és a politikai korrupció megszüntetése mellett a négy alapvető intézkedés egyikeként kell kezelni az emberi népességnövekedést: “Nem bújhatunk el az emberi népességnövekedés elől, mert ez áll a többi probléma nagy részének hátterében”.

Simonyi, Gyula I.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.