Emberi jogok

Jogosak az olajtüntetések?

A tiltakozás, akár egyetértünk velük, akár nem, az ékesszóló fiatal nőt az országos televízióba juttatta, hogy beszéljen a várható katasztrófáról.

Madely mélyen lekezelő és elutasító Mirandával szemben, aki megérti, hogy a jövője komoly veszélyben van. Kétségbeesett idők, meg minden…. Azt hiszem, a gyerekek és a jövő megérdemlik ezt.

 

A “Just Stop Oil” aktivistái a hétvégén London-szerte tüntettek, hogy a fosszilis üzemanyag-gazdaság megszüntetését követeljék. Eközben a megélhetési válság miatt sokan egyre többet fizetnek az üzemanyagért. Jogosak az olajtüntetések?

Több brit benzinkútról elfogyott az üzemanyag a hétvégén, mivel a klímaaktivisták az olajterminálokat vették célba – írja a Times. Az Extinction Rebellionhoz kötődő Just Stop Oil tiltakozó csoport szerint Warwickshire-ben, Hertfordshire-ben és Essexben megszakadt az üzemanyag-ellátás az olajterminálokból – írja a Times. A cikkben Priti Patel brit belügyminiszter reakciója olvasható, aki szerint: “A keményen dolgozó emberek országszerte azt látják, hogy önző, fanatikus és őszintén szólva veszélyes úgynevezett aktivisták megállítják az életüket. Keir Starmer Munkáspártja többször is a javaslataink ellen szavazott, amelyek többletjogosítványokat adtak volna a rendőrségnek, hogy elbánjon ezzel az öko-csőcselékkel. Teljes mértékben támogatom a rendőrséget abban, hogy mindent megtegyenek, ami szükséges ennek a közveszélyességnek a felszámolásához.” [Patel egy új rendőri törvényjavaslatra utal, amely a kritikusok szerint elfojtja a tiltakozásokat az Egyesült Királyságban.] Patel megjegyzéseit a Daily Mail címlapján közli. A Guardian idézi Howard Coxot, a FairFuelUK egyik alapítóját, aki szerint “azzal az üzenettel bombázzák, hogy a jármű-telephelyek országszerte hiányt szenvednek a benzin- és dízelkészletből”. [A FairFuelUK egy dízel- és benzinpárti lobbicsoport, amely megpróbálja kétségbe vonni a légszennyezés egészségügyi hatásait.] A Guardian a Just Stop Oil csoport kulisszái mögé tekint be, és interjút közöl egy 80 éves olajellenes aktivistával, aki már ötször akadályozta meg a fosszilis üzemanyaggal foglalkozó vállalatok terjeszkedését.

Máshol a Guardian beszámol az Extinction Rebellion visszatéréséről London belvárosának utcáira. Több ezer tüntető gyűlt össze szombaton a Hyde Parkban, majd átvonultak az Oxford Circusra és elfoglalták az utat – írja a Guardian. A tüntetés előtt az XR azt ígérte, hogy a következő héten “megállítja a fővárost”, “új taktikával, amelyet válaszul az egyre keményebb rendőri fellépésre fejlesztettek ki, amely korlátozta a csoport próbálkozásait, hogy a tavaly augusztusi tüntetéseken zavargásokat okozzon” – írja a Guardian. Vasárnap a csoport London-szerte hidakat zárt le – írja az Independent. Eközben az Independent egy másik cikke arról számol be, hogy a Parlament épülete előtt éhségsztrájkoló klímaaktivista 75 tudós támogatását nyerte el. Az aktivista azt követeli, hogy a kabinet minden minisztere kapja meg azt a tájékoztatót, amely állítólag meggyőzte Boris Johnsont az éghajlatváltozásról, és amelyet először a Carbon Brief hozott nyilvánosságra.

Az Egyesült Királyságon kívül a Guardian az “Extinction Rebellion” elnevezésű “Tűzálló Ausztrália” nevű szervezetről ír, míg az Independent egy nyugat-virginiai szénerőműnél tartott tüntetésről számol be az Egyesült Államokban, “ahol Joe Manchin szenátor évi 500 000 dollárt keres”.

Források: Carbon Brief | Good Morning Britain


rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

18 óra ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago