A karbon ára

2500 milliárd dollárt bukhatunk a klímaváltozás miatt

Először elemezték fejlett közgazdaságtani modellezéssel az éghajlatváltozás pénzpiaci hatásait, amiből kiderült: az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése pénzügyileg kifizetődő, de ha nem teszünk eleget a felmelegedés ellen, elképesztő mennyiségű pénz úszhat el.

Magyarország éves költségvetésének negyvenszeresével egyenértékű vagyont fog közvetve és közvetlenül elpusztítani az éghajlatváltozás egy új, közgazdaságtani modellezésen alapuló számítás szerint, már amennyiben az emberiség nem lesz hajlandó a mostaninál többet tenni ellene.

A Nautre Climate Change nevű tudományos folyóiratban megjelent előrejelzés azt állítja, hogy ha az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának üteme nem változik számottevően, akkor a 21. század során a jelenleg forgó globális pénzügyi eszközök értékének várhatóan 1,8 százalékát kell majd leírni, ami összesen 2500 milliárd dolláros veszteségnek felel meg.

Sokba fog kerülni Fotó: Denis Sinyakov/AFP - ClimeNews

A legrosszabb esetben azonban ennek közel tízszeresére, 24 ezer milliárd dollárra is rúghatnak a klímaváltozás pénzpiaci költségei, ami gyakorlatilag a világgazdaság összeomlásával lenne egyenértékű. Még szerencse, hogy erre a tudományos modell szerint csak egy százalék az esély.

Valamivel optimistábban festene a kép abban az esetben, ha sikerülne betartani a tavaly decemberben Párizsban megkötött globális klímamegállapodásban foglaltakat, és a globális felmelegedés mértéke nem haladná meg a két Celsius-fokot. Ez 315 milliárd dollárral mérsékelné a várható pénzügyi kárt, az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésének gazdasági árát is beleszámolva.

A cikk megállapításai tehát azt sugallják, hogy a klímaváltozás elleni harc hosszú távon gazdaságilag is megéri. Bár az éghajlatváltozás megfékezését célzó gazdasági-politikai lépéseket gyakran bírálják arra hivatkozva, hogy mérsékli a gazdasági növekedést és munkahelyeket sodor veszélybe, a most publikált modell szerint összességében pozitív hatással jár az üvegházgáz-kibocsátás csökkentése, még ha a szén-, olaj- és gázipari cégek valóban meg is szenvednék ezt.

A kutatást vezető Simon Dietz, a London School of Economics tanára a The Guardian brit lapnak az eredményeikkel kapcsolatban elmondta, hogy többek között a nyugdíjalapoknak számolniuk kell a klímaváltozás jelentette kockázatokkal, és sokan közülük tisztában is vannak ezzel. Ugyanakkor a pénzügyi szektor egészét tekintve kevesen veszik komolyan a veszélyt.

A Dietz és szerzőtársai által kalkulált veszteségek részben az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek által okozandó közvetlen károkból, részben az éghajlatváltozás egyes hatásainak – így például a hőmérséklet emelkedése vagy a szárazságok – számlájára írható bevételkiesésből adódik össze.

Ez volt az első olyan kutatás, amely fejlett közgazdaságtani modellezéssel próbálta előrejelezni a klímaváltozás várható pénzügyi hatásait. Mindazonáltal az utóbbi hónapokban a Világbank, a brit jegybank és a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G-20 csoport is felhívta a figyelmet a potenciális gazdasági veszélyekre, a davosi Világgazdasági Fórum pedig januárban azt valószínűsítette, hogy az 2016-os év legfőbb potenciális kockázati tényezője egy, az éghajlatváltozás okozta esetleges katasztrófa.

Forrás: INDEX


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.