Az ember értéke

Jóból is megárt a sok. Bolygónkat (élőhelyünket) ma már szétmorzsolják az elburjánzott majomkenyérfák gyökerei.[1]

Az ember értéke | ClimeNews - Hírportál
A manipulatív reklámok és a politikusok növekedés-propagandájának kereszttüzében, no meg az egyenlőtlenség szülte státusz bűvöletében elfelejtjük, hogy az ember értéke nem az, amit birtokol vagy elfogyaszt, hanem az, amit átél, alkot, nyújt, és fejlődik. Ezek a gyümölcsök, amiknek igencsak híján vagyunk. Ennek ellenére még mindig a káros dolgokra koncentrálunk, mert a reklámok és a politika elhitették velünk, hogy a fogyasztás „jó”, és ha egyre többet fogyasztunk, egyszer majd minden szép és jó lesz. De a fogyasztás nem egészséget, boldogságot és békét hoz, hanem szennyezést, háborút, és pusztulást.

Ezt nap mint nap tapasztaljuk, mégis a fogyasztást hajkurásszuk; egzotikus élvezeti cikkek, márkás cuccok, újabb okostelefon, újabb autó, még egy gyerek, nagyobb ház, külföldi nyaralás – majd egyre komolyabb biztonságpolitika, mert mindez milliárdok megélhetését teszi tönkre, beleértve a sajátunkat (pl. hazánkban is pusztulnak a talajok). Mert azt hisszük, ezzel legalább nekünk jó lesz. Érezzük, hogy nem, csak nehéz beismerni, mert mindenhonnan a hazugságot halljuk.[2] Közben négyévente elmegyünk pártok közül választani, pedig mindegyik a növekedést hirdeti, amivel önpusztítás jár, majd csodálkozunk, hogy sosem lesz jobb, csak egyre rosszabb. Az őrültség egyik meghatározása, hogy ugyanazt tesszük újra és újra, miközben más eredményt várunk. Az emberek vagy őrültek, vagy hiszékenységük miatt totálisan félre vannak vezetve – utóbbin szerencsére lehet segíteni, és ez a mi felelősségünk 😉

Megjegyzés: A gyökerek természetesen szükségesek, de csak annyira, hogy kielégítsük a valódi szükségleteket, miközben nem terheljük túl saját élőhelyünk eltartóképességét. Ehhez képest a reklámok a sok felesleges termékről azt hazudják, hogy valós szükségleteinket elégítik ki, miközben nem csak hulladékká válásuk terheli a környezetet és az ott élőket, de már előállításuk és ideszállításuk is. A kormányok pedig a fogyasztást és a növekedést erőltetik, mert ha nem, akkor a csökkenő adóbevételekből még kevésbé tudnák fizetni kölcsöneik kamatait… Amiket eleve nem kellett volna fölvenni, mert egy szuverén állam úgy is dönthet, hogy saját, adósságmentes pénzt használ (ahogy minden állam tette 1694-ig, a részleges fedezet és a hitelpénzrendszer első, angliai bevezetéséig).

Sztella Nóra Kántor

[1] http://bocs.eu/a-kisherceg-eletstrategia/
[2]


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.