Mit kezd a benzinkutas benzin és kút nélkül?

Közösségi autózás, önvezető, elektromos kocsik, megújuló energia, sharing economy, növekvő környezettudatosság, csökkenő energiafelhasználás – minden, ami vonzó hívószó lehet egy zöld mozgalomban, leginkább aggasztóan hangzik egy több tízezer fős olajmulti boardjában.

Mit kezd a benzinkutas benzin és kút nélkül? - ClimeNews

Egy cég ugyanis, amelyik arra építi a jövőjét, hogy uralja azt a nyersanyagot, amelyért mindenki sorban áll, hogy tankoljon, utazzon, nagyot koppanhat, ha a világ alapjaiban változik meg.

Nyakunkon a jövő
És most úgy tűnik, hogy éppen valami ilyesmi történik: minden, ami néhány évtizede még hippiskedésnek tűnhetett, váratlan gyorsasággal kezd valóságá válni, az alternatív üzemanyagok egyre olcsóbbak, a gázfelhasználás tartósan csökkent, a megújuló technológiákba elképesztő mennyiségű fejlesztési pénz megy, látható közelségbe került a zöldebb közlekedés.

A látható közelség pedig kezdi elgondolkodtatni az olajcégeket is. Most a kitermelt olajmennyiség nagyjából felét viszi el a közlekedés, nem evidens, hogy mi lesz akkor, ha a környezettudatosság nem múló divat, hanem tartós trend, a most újnak tűnő technológiák tömegtermékké válnak, és néhány évtized múlva már kinevetik azt, aki benzint tankol, saját kocsit tart, vagy ami még durvább: vezet.

Újratervezés, újratervezés
Ha mindez elsőre nagyon távoli ábrándnak is tűnik, azért az mindenképpen jelzi, hogy a dolog túllépett a jövőkutató konferenciák szintjén, hogy a Mol, amelyik több tízezer főt foglalkoztató óriáscégként nem a gyors, csapongó váltásairól híres, a napokban új hosszú távú stratégiát jelentett be, amely éppen a fent leírt változásokra reagál. A stratégiáról, amelyet részletesebben majd november elején mutatnak be, Hernádi Zsolt a cég vezére egy háttérbeszélgetést is tartott kedden.

Az olajcégnél úgy gondolják, hogy bár a fosszilis tüzelőanyagok dominanciája azért még sokáig megmarad, közben egy tartós, és a jövőt meghatározó trend kezdődött, ami érdemben érinteni fogja az egész olajipart, és amit látva egyetlen dolgot érdemes csinálni: még időben előre menekülni.

Két fő úton indulnak el párhuzamosan:

  • megerősítik a vegyipari tevékenységüket
  • átalakítják a kisker részt, jobban rágyúrnak a szolgáltatásokra

Mol, tudod az a műanyaggyártó!
A vegyipari erősítés konkrétan azt jelenti, hogy elkezdenek több olyan terméket gyártani, ami nem üzemanyag, de amihez jó, ha az embernek van saját finomítója, különféle speciális műanyagokat például.

A célkitűzés, hogy növeljék az értékláncot, és a nem motorüzemanyag típusú termékek arányát a mostani 30 százalék alatti szintről 50 százalék fölé emeljék 2030-ra. Hogy ez összejöjjön, minden ötéves periódusban 1,5 milliárd dollárt költenek közép-kelet-európai petrolkémiai és vegyipari projektekre. Esélyesen több vegyesvállalatot is létrehoznak majd.

Több lesz a szolgáltatás
A kiskereskedelmet pedig megpróbálják elvinni abba az irányba, hogy a kutak idővel egyre inkább megállóhelyekké váljanak, vagyis akkor is legyen majd értelme odamenni, amikor már a benzinkút szó elveszíti az értelmét.

Vannak tervek mindenféle szolgáltatásra, de itt még kevés a konkrétum, meg a jövő fogyasztói szokásait sem látni pontosan. A cél az, hogy megtartsák a vásárlókat, meg persze, hogy legyen még több. Ezen kívül is lesznek még változások, például megpróbálják másképp kihasználni a cégben meglévő mérnöki tudást, szolgáltatást nyújtanak majd más projektekhez. Hogy mindezt megvalósítsák, alaposan át kell alakítani a szervezetet, egy egész más szervezeti kultúrára lesz szükség.

Amúgy sem a vegyipar, sem a kiskereskedelem és a szolgáltatások fejlesztésének az iránya nem teljesen új vonal a Molnál, egy butadién gyárral újítottak nem olyan rég, a kutakban lett kávé, és akkor a Bubi városi bringás rendszerről még nem is beszéltünk.

Forrás: Index

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.