A szegénységből való kiemelkedés kulcsa a fogamzásgátlás elérhetősége

Thaiföld és a Fülöp-szigetek összehasonlítása.

A szegénységből való kiemelkedés kulcsa a fogamzásgátlás elérhetősége

Katolikus szegénynek lenni tragikus. A vatikáni fogamzásgátlás tiltás iszonyú szociális és ökológiai és klímamegbolondító pusztítása látszik a sikeres buddhista Thaiföld és a kudarcot vallott katolikus Fülöp-szigetek összehasonlításában.

Thaiföld egy főre jutó eltartóképessége 1960-tól 1990-ig 40 %-kal zuhant (1.7 gha-ról 1.0-ra) a népességrobbanás miatt, azóta viszont picit már emelkedett is, 1.2 globális hektárra. Nézzétek meg ezt a csodát (magyar felirattal). 1992-ben magam is dolgoztam kicsit ezen Thaiföldön ​

https://www.ted.com/talks/mechai_viravaidya_how_mr_condom_made_thailand_a_better_place?language=hu

Ezzel szemben a Fülöp-szigetek egy főre jutó eltartóképessége az 1960-as 1.0 gha-ról mára a felére, 0.5-ra süllyedt és tovább csökken a népességrobbanás miatt. Már rájuk zárult a szegénység csapda: nincs annyi eltartóképessége az országuknak, hogy ekkora népességgel esélyük lehessen fölemelkedni.

Thaiföld óriási hátrányból elképesztően beelőzött: fejenkénti GDP-je 1960-ban fele akkora volt, mint a Fülöp-szigeteké, ma pedig több mint dupla akkora! Mindkét ország több mint kétszeresen túlterheli a területét, de Thaiföldnek a kétszer olyan magas szintről és a lefékezett népességrobbanásával van esélye fenntarthatóvá válni. A két ország lakosságszáma kb. egyforma volt 1960-ban. Azóta Thaiföldé két és félszeresre duzzadt, de már alig nő (évi 0.25 %-kal), viszont a Fülöp-szigeteké már majdnem négyszeresére robbant és még mindig robban (évi 1.52 %-kal, hatszoros sebességgel).

A székesfehérvári BOCS Civilizációtervezés Alapítvány 1975 óta dolgozik a katolikus fogamzásgátlás tiltás eltörléséért és a fogamzásgátlást nélkülöző százmilliók segítéséért is! (Megjegyzés: gha = egy átlagos eltartóképességű hektár. Az adatok forrása http://footprintnetwork.org ).

103 ország 60 évének klaszteranalízise (angolul, németül és magyarul adtuk ki) bizonyítja, hogy a szegénységből fölemelkedés kulcsa a fogamzásgátlás elérhetősége, a népességrobbanás lefékezése a lányok tanulási lehetőségeivel és a nők felszabadításával. Tudj meg többet: https://afrika.bocs.eu

Simonyi, Gyula I.
Forrás: BOCS Civilizációtervezés Alapítvány – Hírek

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.